Verslagen 1 oktober 2016

Zaterdag 1 oktober 2016

Friese Boys JO15-1 – Frisia JO15-3                                                  2-2         (0-1)

Na de nederlaag tegen Nicator in de 1e competitiewedstrijd moest er gespeeld worden tegen koploper Frisia uit Leeuwarden. Dit team had alle 3 competitiewedstrijden gewonnen en ook de volgende bekerronde werd door hun bereikt. Een geduchte tegenstander op papier. Friese Boys was volledig met 15 spelers en ook de trainers Pieter, Jitse en Jilt met scout Martinus waren compleet.

Om 12.15 uur werd er onder zonnige weersomstandigheden afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Ben Noorlander. In de beginfase was Friese Boys zoekende hoe de organisatie moest staan, want de tegenstander schakelde snel van 2 spitsen naar 3 spitsen systeem tijdens het spel en dat leverde problemen op. Na 2 minuten kreeg Luut de bal verkeerd op de voet en met een curve leek de bal onder de lat in het eigen doel te gaan, maar keeper Jelmer timede uitstekend en tikte de bal onder de lat vandaan. Friese Boys probeerde via de flanken te voetballen en dat leverde kansjes op, maar de overtuiging bij Oane en Klaas ontbrak. Frisia kwam op voorsprong toen de spits even uit het ogen werd verloren en koel afmaakte 0-1. Friese Boys ging verwoed op zoek naar de gelijkmaker, maar Frisia was bij balverlies snel in de omschakeling om de bal naar voren te spelen. Daardoor lag het tempo hoog. Enkele schoten voorlangs door Frisia werden ternauwernood overleeft en datzelfde geldt voor vrije trappen/corners. Toch kreeg Frisia een uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Een sliding van Nick op de bal/tegenstander in het strafschopgebied werd bestraft met een  penalty. Deze strafschop werd uitstekend gestopt door Jelmer en de rebound was voor Friese Boys. De hardwerkende Pieter Pel moest nog uitvallen met een heupblessure. Ruststand werd bepaald op 0-1.

In de 2e helft startte Friese Boys uitstekend en liet in de voorwedstrijd (Friese Boys 1) zien wel degelijk te kunnen voetballen. Nick raakte de paal uit een vrije trap. Lieuwe Jan leek te scoren na een actie van Klaas, maar werd op het laatste moment geblokt. Frisia kreeg ook kansen, maar de schoten/corners leverden geen goals op. Verdediging met Ljibbe Sicco, Niels, Luut en Jan Peter hield stand met de uitblinkende keeper Jelmer achter zich. Halverwege de 2e helft soleerde Oane door de verdediging en uiteindelijk werd hij getoucheerd binnen het strafschopgebied en de scheidsrechter gaf een strafschop. Ljibbe Sicco schoot dit buitenkansje onberispelijk binnen 1-1. Op basis van strijdlust verdiend. Albert Jan uitstekend ingevallen bediende Klaas enkele malen en Klaas was ook dichtbij de winnende treffer, helaas net niet. Frisia speelde in de slotfase 1 op 1 om de winst te grijpen. Vijf minuten voor het einde werd een aanval van Friese Boys onderschept en een schot van 20 meter door Frisia werd van richting veranderd en keeper Jelmer moest toezien hoe de bal in het doel rolde, omdat hij uit positie was 1-2. Het leek een domper te worden, maar net als vorig seizoen werd er veerkracht getoond en Oane werd op de zijlijn in de rug geduwd en de daarop volgende vrije trap werd door goed spelende Nick in het bomvolle strafschopgebied binnen geslingerd en daar stond Marwan, die met binnenkant voet de bal binnen tikte, want er stond niemand bij de palen 2-2. Na het fluitsignaal van de scheidsrechter zakten de spelers van Frisia op de grond, omdat ze toch onnodig punten hadden verspeeld. Friese Boys leverde een uitstekende teamprestatie (Daniël, Marten en Eelze niet genoemd, droegen hun steentje ook bij) en dat punt geeft voor de volgende wedstrijden weer moed. A.s. donderdag 6 oktober wordt er thuis om 18.10 uur geoefend tegen Viod (Driesum) en aanstaande zaterdag 8 oktober wordt er in Hardegarijp gespeeld om 9.00 uur.

SJO Feanstars JO9-2 Friese Boys JO9-1                               7- 4

SURHUISTERVEEN- Voor de tweede wedstrijd van het seizoen stond er een uitwedstrijd gepland tegen SJO Feanstars, de jeugdcombinatie van vv Surhuisterveen en ‘t Fean 58. Na de eerste competitie overwinning, welke met dubbele cijfers werd gewonnen, kon er na vandaag een betere inschatting worden gemaakt van het niveau van deze competitie.

Meteen na het fluitsignaal werd wel duidelijke dat deze tegenstander van een ander niveau is dat die van de eerste competitie wedstrijd. Toch was de eerste serieuze kans van de wedstrijd voor Friese Boys. Tjitze Jenco zet de bal vanaf de zijkant goed voor op Jesse, maar deze stuitte helaas op de keeper. Meteen na deze actie komt Feanstars er snel uit en weet wél te scoren, 1-0.

Hierna is er een periode van evenwicht. Feanstars heeft het betere van het spel, maar het is Friese Boys die na een assist van Jelte via Jesse de 1-1 weet te scoren. Vreemd genoeg zakt het spel van Friese Boys na de gelijkmaker helemaal in. Keeper Lennart weet nog een keer met een goede redding een nieuwe achterstand te voorkomen, maar daarna gaat het snel. Door niet adequaat verdedigen komt Feanstars nog voor rust met 3-1 voor.

Na rust veranderd er weinig aan het spelbeeld. Feanstars is een goed voetballend team en verdedigd met man en macht de voorsprong. De spelers van Friese Boys komen hierdoor niet in hun spel. Feanstars scoort na rust nog de 4-1 en 5-1 voordat Jelte de 5-2 maakt. Jammer genoeg weet de thuisclub weer te snel te scoren zodat de marge steeds te groot is. Jesse weet dan nog de 6-3 te maken, maar kort hierna scoort ook Feanstars weer.  Net voor het fluitsignaal wordt het via Jelte nog 7-4 maar verder komt Friese Boys dan ook niet.

Na een aantal grote overwinningen in de beker en in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen werd Friese Boys overrompeld door het niveau van vandaag. Men kreeg geen tijd om een actie te maken en elke fout in de achterhoede werd meteen afgestraft. Volgende week mogen de boys hun revancheren tegen Buitenpost en weten ze nu al dat er een schepje bovenop moet.

Goals Friese Boys: Jesse (2) en Jelte (2)

De foto’s hieronder zijn van de wedstrijd SJO Feanstars JO9-2 – Friese Boys JO9-1.