Verslag van Birdaard 1 – Friese Boys 1 dinsdag 1 maart 2022

Birdaard 1 – Friese Boys 1           1-0 (1-0)

Na 2 mislukte pogingen deze wedstrijd te spelen, onzichtbare lijnen en corona bij Friese Boys was het de 3e keer scheepsrecht. De inhaalwedstrijd werd afgewerkt in Ferwert, omdat Birdaard geen wedstrijdverlichting heeft. Op het hobbelige veld van Wardy trad Friese Boys redelijk compleet aan en met 6 wissels had het duo Martin Brandsma en Jappie Bosma meer dan voldoende spelers achter de hand. Onder leiding van scheidsrechter Van der Bij werd er om 20.00 uur afgetrapt.

Friese Boys liet vanaf de 1e minuten zien, waarvoor het was gekomen, punten ophalen. Birdaard werd vastgezet en vele 2e ballen werden gewonnen. Leverde kansen op voor Pier die een paar keer net naast schoot. Nick leek de score te openen na een individuele actie, maar de keeper redde prima. Na 12 minuten leek Pier alleen op de keeper af te gaan, maar werd vastgehouden door een verdediger van Birdaard, er leek maar 1 straf de rode kaart, helaas scheidsrechter Van der Bij was zeer coulant en benadeelde Friese Boys door een gele kaart te geven. De vrije trap van Friese Boys werd door Nick in het hoekje gemikt, helaas de keeper zorgde met een katachtige redding dat de score niet geopend werd. De achterhoede met Pieter en Andries vd Zwaag, Rienk Postma en Dirk Jan Heidstra gaven geen kansen weg tot de 24e minuut een uitbraakje via rechts belandde bij linkerspits Lennaert Kooistra die met een schuiver keeper Jelmer Bloem verschalkte 1-0. Dat zijn helaas de wetten van het voetbal, als jezelf niet scoort, dan kan je tegen een counter op lopen. Friese Boys herpakte zich en ging door waar het mee bezig was, proberen te voetballen en met enthousiasme en spirit kansen te creëren en de gelijkmaker op het bord zien te krijgen. Het middenveld met Erik, Luutzen en Matthias zaten goed in de wedstrijd en voerden de voorwaartsen met regelmaat. Helaas konden Pier, Sander en Nick niet scoren. De rust werd bereikt met 1-0 stand.

In de 2e helft hetzelfde team bij Friese Boys die via de lange bal en na de 2e bal via redelijk veldspel Birdaard onder druk probeerde te zetten. Birdaard was de 2e helft maar op 1 ding uit en dat was het behouden van de voorsprong. Ballen wegschieten, overtredingen maken, bij vrije trappen ballen weg tikken, helaas trad scheidsrechter Van der Bij daar niet tegen op. Birdaard kwam de 2e helft nauwelijks in de buurt van keeper Bloem en Friese Boys probeerde van alles om de gelijkmaker op het bord te brengen. Corners van Nick waren zeer gevaarlijk, helaas waren het de ledematen van Birdaard spelers die redding brachten. Toch kwam er een grote kans, na een aanval via captain Erik, bereikte hij Dirk Jan Heidstra die alleen voor de keeper leek te scoren, maar in plaats van de hoek te zoeken, schoot hij op de keeper. Birdaard geloofde steeds meer in de winst na deze opsteker. Friese Boys probeerde met 3 wissels nieuw elan in het team te brengen met Niels, Elwin, Aldert voor Luutzen, Sander en Erik. Er kwamen kansjes, mogelijkheden voor Friese Boys, maar toch was het Birdaard, die strijdend overeind bleef. Ondanks dat de trainer van Birdaard aanwijzingen gaf om de bal in de ploeg te houden, was dit vaak van korte duur. Het team van Martin Brandsma bleef het proberen, maar de minuten verstreken en de hatelijke 1-0 bleef op het bord. Na bijna 5 minuten blessuretijd floot scheidsrechter Van der Bij af. Friese Boys na 2 wedstrijden tegen W.T.O.C. en Harkema Opeinde zonder kansen, vanavond een wedstrijd met spirit en kansen, helaas geen punten.

Aanstaande zaterdag 5 maart staat de kraker tegen rode lantaarn drager GSVV op papier, die maar 1 doel hebben en dat is een wedstrijdpunt of meer te behalen, om de 0 punten op de ranglijst weg te poetsen. Om 14.30 uur wordt het publiek verwacht op sportpark Het Kleaster in Gerkesklooster.