Verslag Friese Boys 1 – De Sweach 1 zaterdag 28 april 2018

FRIESE BOYS IN CRUCIAAL DUEL RUIM LANGS DE SWEACH

KOLLUMERZWAAG – De opdracht voor Friese Boys was zaterdag duidelijk. Tegen nummer voorlaatst De Sweach moest gewonnen worden. Bij verlies waren de kansen op klassebehoud namelijk bijna nihil te noemen. Het werd een ruime overwinning voor de Boys, die dus weer mogen hopen op lijfsbehoud.

Pier Kempenaar leek op weg naar een snelle treffer voor Friese Boys, maar doelman Arjen Hielkema stopte het schot. Even later zag Kempenaar een treffer wegens een overtreding afgekeurd. Aan de overkant tikte doelman Theo Beerda een schot van Dennis Klaster over de lat en kogelde Eelke-Jan Duizendstra hard voorlangs. Toch namen de gasten de leiding: Na een één-twee met Duizendstra door het centrum scoorde Ernst Poppinga, 0-1.  Vrijwel direct was het ook al weer gelijk toen Johannes Beiboer via doelman Hielkema doeltrof, 1-1. Nadat Pier Kempenaar rakelings voorlangs schoot, had Beiboer niet veel later opnieuw succes na een voorzet op maat van Rienk Postma, 2-1. In de laatste minuut van de eerste helft werd het ook nog 3-1 door Dirk-Jan Heidstra, die een hoekschop van René de Jong intikte.

In de tweede helft kregen beide teams veel kansen. Ernst Poppinga zag een schot gestopt door doelman Beerda. Dirk-Jan Heidstra legde aan de andere kant goed terug op invaller Sander Hoekstra die echter naast knalde. Theo Beerda voorkwam met een uitstekend redding de 3-2 toen Ernst Poppinga alleen voor het doel verscheen. Toen doelman Hielkema de bal niet onder controle kreeg was Sander Hoekstra er als de kippen bij om de stand op 4-1 te brengen. Nadat Jochem Reitsma was neergelegd mocht De Sweach een strafschop nemen, maar Poppinga schoot de bal vanaf elf meter over het doel. Een doelpunt van Reitsma werd even later wegens buitenspel afgekeurd. Goed doorzetten van Dirk-Jan Heidstra werd beloond met een doelpunt, 5-1. De wedstrijd was gespeeld. In de slotminuut mocht ook Friese Boys een strafschop nemen. Wietse van der Land zag zijn schot gestopt door doelman Hielkema, maar Sander Hoekstra benutte de rebound, 6-1.

“Friese Boys maakte de kansen af en wij niet”, vond Ernst Poppinga van De Sweach. “Je moet reëel blijven; als je de kansen niet benut dan verdien je het ook niet. Het begin van de tweede helft was wel oké van ons, maar na de 4-1 was de wedstrijd gespeeld. We kwamen met 0-1 voor, maar het was ook snel 1-1. Dat gebeurt ons wel vaker, dan is de concentratie even weg. We moeten er nu volle bak tegen aan, zoals vandaag horen wij niet te spelen. Als we voetballen zoals we kunnen halen we de nacompetitie”.

“We kwamen met 0-1 achter en dan gingen de kopjes nog wel eens hangen”, vond Johannes Beiboer van Friese Boys. “Nu gingen we er juist vol voor. We kwamen voor de pauze op 1-1 en ook snel op 2-1. Toen gingen we vrijuit voetballen en dan zie je dat we een goede ploeg hebben. De 3-1 dat was een mentale opsteker. Met twee goals voor voetbalt het makkelijker. Theo Beerda voorkwam met een goede redding de 3-2, hij heeft goed gekeept. We hebben niet speciaal op deze wedstrijd getraind. We trainen altijd goed, de trainingsopkomst is bijna altijd maximaal. We proberen gewoon elke wedstrijd te winnen dus ook dinsdag tegen VIOD”.

Opstellingen:

Friese Boys: 19 Theo Beerda, 16 Lammert Dijkstra, 3 Eberhard Kloosterman, 4 Dirk-Jan Heidstra, 5 Rienk Postma, 6 Johannes Beiboer, 7 Wietse van der Land, 8 Andries van der Zwaag (17 Pieter van der Zwaag), 9 Marten Starkenburg (14 Sander Hoekstra), 10 René de Jong, 11 Pier Kempenaar (15 Eelke Venema).

De Sweach: 1 Arjen Hielkema, 2 Folkert Scholten (12 Paul Buma), 3 Robert Boek, 4 Koen Wooning, 5 Ron Prinsen (13 Jan-Ynte Verhoef), 6 Dennis Klaster, 7 Omar Dahir Mohammed, 8 Erik Ackerman, 9 Eelke-Jan Duizendstra, 10 Ernst Poppinga, 11 Jochem Reitsma.

Scheidsrechter: P. Maas (Espel)