Verslag Friese Boys JO17 Zaterdag 7 december 2019   Kampioenswedstrijd

RWF JO17 – Friese Boys JO17       1-2       (0-1)

Na de winst vorige week tegen Opende kon Friese Boys in Friesche Palen tegen RWF de kampioenswedstrijd gaan spelen om 10.00 uur. Bij winst is Friese Boys kampioen. Bij gelijkspel en winst voor Ropta Boys bij Opende om 11.00 uur is Ropta Boys kampioen. Bij een nederlaag dan moet RWF de laatste wedstrijd van Harkema Opeinde zaterdag 14 december winnen om de titel op te strijken. De leiding Jitze de Vries en Pieter vd Wijk konden alle 15 spelers van de JO17 gebruiken, zelfs de geblesseerde Ljibbe Sicco was mee.  Keeper Jelmer mocht gelukkig ook mee, ondanks dat hij in de middag ook moest keepen bij Friese Boys 1. Daardoor kon Douwe Jan in het veld verschijnen. Om 10.00 uur zou er afgetrapt worden op het kunstgras onder frisse weersomstandigheden en veel ouders aan de lijn. Scheidsrechter Van der Wal had een zwart tenue, maar RWF bleek ook in het zwart te gaan spelen. Het duurde een minuut of 5 voordat er een hesje was en toen kon de wedstrijd beginnen.

Alras bleek dat beide teams last hadden van de spanning. Toch kwam Friese Boys binnen 10 minuten al op voorsprong na een communicatiestoornis tussen 2 verdedigers en een keeper van RWF. Spits Douwe Jan was er als de kippen bij om van dichtbij te profiteren en zijn eerste goal van dit seizoen binnen te tikken 0-1. RWF een jong team bestaand uit hoofdzakelijk eerste jaars JO17 spelers probeerde net als vorige week Opende de voetballende oplossing te vinden. Dat lukte bij regelmaat, daardoor hadden de middenvelders Lieuwe, Nick en Ilian en de mandekkers Pieter, Luut, Wolter hun handen vol aan de RWF spelers. Gelukkig gaf libero Marwan goed rugdekking. Douwe Jan kreeg halverwege de eerste helft een gele kaart na het haken van zijn geduchte tegenstander op volle snelheid. Gelukkig kon de tegenstander niet profiteren. Er waren wel enkele vrije trappen van RWF, die niet op het doel werden geschoten. Een paar diepe ballen op de balvaardige kleine spits waren een prooi voor keeper Jelmer of libero Marwan/mandekker Luut. Er werd op het scherpst van de snede gespeeld en de scheidsrechter floot veelvuldig en dat kwam de wedstrijd niet ten goede. Oane kreeg enkele kansen vanaf rechts, maar was niet al te gelukkig in de afronding. Datzelfde geldt voor Marten en invaller Jens, die moeite hadden. In de laatste minuut van de 1e helft werd een corner van Lieuwe Jan door RWF weggewerkt en buiten de 16 meter nam Oane de bal aan en met een schitterende volley leek hij de 0-2 aan te tekenen. Helaas belandde de bal op de binnenkant van de paal en de rebound was voor RWF. Zo werd de ruststand 0-1.

In de 2e helft had Friese Boys de wind in de rug. RWF had een lange spits ingezet en Luut had veel moeite met hem in de 2e helft. Het spel ging op en neer en beide teams kregen vrije trappen, Nick schoot de ballen in de handen van de keeper. RWF kreeg na een kwartier in de 2e helft een vrije trap op 18 meter van het doel, nadat Lieuwe Jan een speler trapte in de draai in plaats van de bal. Keeper Jelmer had zijn muurtje geposteerd, helaas werd er uitgelopen en werd de inzet langs deze speler geschoten in het hoekje en de gelijkmaker was een feit 1-1. Beide teams waren het voor de wedstrijd over eens dat er vandaag een winnaar moest komen, want anders kon Ropta Boys er wel eens mee vandoor gaan met de titel. RWF was voetballend de betere ploeg in de 2e helft, in de omschakeling was Friese Boys gevaarlijk. RWF schakelde om naar het 2 spitsen systeem, Friese Boys moest het zien op te lossen Ilian kwam bij de aanvoerder die achter de spitsen speelde terecht, die 2 kansen kreeg, beide ballen gingen over. Daarna speelde Ilian uitstekend met als gevolg dat Nick achter de spitsen kwam te spelen en met zijn individuele actie en snelheid gevaarlijk moest worden. Leider Jitse liet Nick expres daar staan. Luut kreeg in deze fase een gele kaart, na herhaaldelijke overtredingen. Gelukkig was Douwe Jan overal inzetbaar en zorgde met zijn fysiek, dat de spits geen kans kreeg. Ljibbe Sicco, Sieds en Albert Jan maakten hun minuten ook in de slotfase van de 2e helft en zorgden defensief voor de nodige arbeid. Oane en Jens kregen kansjes, helaas ontbrak het vernuft. Marwan leek nog uit een corner te scoren, helaas was de RWF verdediging ter plaatse op de doellijn. Het talrijke publiek zag een spannende pot en het leek erop dat de wedstrijd in een gelijkspel ging eindigen. Totdat de 73e minuut aanbrak, Nick kreeg de bal in de drukte aangespeeld en gebruikte zijn fysiek en snelheid. Ongeveer 25 meter vanaf linkerkant schoot hij na een individuele actie de bal hoog in de bovenhoek (links van de keeper). De bal leek over te gaan, maar daalde op het laatste moment en de keeper sprong, maar ging met bal en al het doel in en de 1-2 was een feit. Alle spelers in het veld, bank baanden zich een weg naar de doelpuntenmaker en het feest was compleet. Maar er waren nog 5 minuten te spelen.  Douwe Jan ging met kramp eraf. Toch kreeg RWF linksbuiten nog een kans op de gelijkmaker, nadat keeper Jelmer de bal weg had gestompt en daarna op de grond lag en gelukkig voor Friese Boys schoot hij de bal laag tegen zijn medespeler aan. Scheidsrechter Van der Wal die ook de 2e helft veelvuldig floot, deed zijn best om niet voor ieder wisse wasje te fluiten, daar had hij moeite mee. Hij floot na een aantal minuten blessuretijd af en het feest was compleet.

Grensrechter Hielke en supporter Herman konden Douwe Jan van de andere kant van het veld naar het doel tillen om de foto te laten maken. Er stonden al weer 2 teams klaar om te voetballen. Toch konden er foto’s worden geknipt (Yvonne en Baukje hadden tijdens de wedstrijd vele foto’s gemaakt, waarvoor dank). Toen Lieme Bijker met bloemen en medailles aan kwam sprinten, aangeboden door de supportersvereniging werden er nog meer foto’s geknipt. Nadien bleek dat Ropta Boys met 4-4 gelijk had gespeeld. Friese Boys JO17 kwam claxonerend Kollumerzwaag binnen, zodat een ieder kon horen dat Friese Boys JO17 kampioen was geworden. De rondrit met een wagen met picknicktafels aangeboden door Gerrit vd Wal en chauffeur Sicco stond gepland in de namiddag 16.45 uur. Na de rondrit door het dorp, met muziek van Jens, bij alle spelers/leiders langs werd er nog een hapje en drankje genuttigd in de kantine, aangeboden door het bestuur. Het laatste rondje werd aangeboden door Wesley van Kozijn Montage Friesland BV. Zo kwam er een einde aan een spannende, hectische dag, waaraan alle spelers hun steentje hebben bijgedragen. Ouders/supporters bedankt voor de steun in FrieschePalen en de andere wedstrijden. Wasvrouw Aafke Faber zorgt ervoor dat de sponsorkleding van autobedrijf Van der Ploeg b.v. er elke wedstrijd picobello uit zien. Een ieder bedankt en gefeliciteerd met de najaarstitel in de 2e klasse 03.

Na de winterstop wachten we af hoe de KNVB Friese Boys JO17 gaat indelen.