AVC MO13-1 – Friese Boys MO13-1 zaterdag 16 maart 2019

Knappe overwinning MO13- op AVC Sexbierum ondanks weersomstandigheden

De reddingsvesten, zwempakken en duikbrillen konden mee naar Sexbierum voor de derde competitiewedstrijd van Friese Boys MO13- in de hoofdklasse dames. Terwijl om ons heen de wedstrijden werden afgelast stond die van ons nog steeds in de app, dus gingen we vol goede moed op weg. Dikke regen onderweg, en aangekomen bij A.V.C. was het weer niet veel beter geworden. Het veld lag er matig bij, op sommige plaatsen prima, maar ook natte plekken en voor de goals modderpoeltjes. Maar goed, na een snelle inspectie van de scheidsrechter werd toch besloten: “spelen maar”.

Friese Boys begon met de wind in de rug. Alleen letterlijk dan, want de eerste kansen waren voor A.V.C. Echt spannend werd het even toen de bal zo raar door de modder stuiterde dat keeper Geanne in eerste instantie de bal niet goed kon verwerken, maar gelukkig in tweede instantie een knappe redding had. Daarna was het Friese Boys die het initiatief naar zich toe trok. Via een pass van Indy vanaf het middenveld ging de bal naar Cyanne die, nadat ze een tegenspeelster uitspeelde en een aantal meters pakte, een prima voorzet afleverde op de meegelopen aanvallers Dian en Marit. De keeper van A.V.C. kwam goed uit waardoor ze een doelpunt voorkwam maar moest de bal, doordat Marit druk bleef houden, over de achterlijn spelen: hoekschop vijfde minuut wedstrijd. Cyanne neemt dit seizoen de hoekschoppen van zowel links als rechts, en deze bal was ook precies op maat op de schoen van middenvelder Jellie, die vanuit de tweede lijn afdrukte op de goal. Schot gekraakt door 3 verdedigers. Afvallende bal via Thea naar Indy, helaas, naast. Nog geen minuut later wordt een aanval van A.V.C. op de helft van Friese Boys gestuit en kan de bal via een aantal schijven over links naar de 16 van A.V.C. gebracht worden. Steekbal van Marit naar Indy die hem vlak voor de achterlijn toch nog voor weet te brengen zo op de schoen van Cyanne: 0-1!

Dan komt er wat rust in de ploeg en wordt er gemakkelijk overgetikt. Het duurt dan ook niet lang voordat de 0-2 op het scorebord komt. Weer een paar lekkere passes op het middenveld waarna Cyanne vrij vanaf de rechterkant op de goal kan schieten. Van buiten de 16 buigt de bal zo over de keeper in de verre hoek. Wat een mooie goal! Het publiek langs de kant van zowel Sexbierum als de meegereisde Friese Boys aanhang kan niets anders dan klappen.

We schuiven even wat in de opstelling zodat de geblesseerde Jieldou, na een paar weken niet mee hebben kunnen spelen, weer wat wedstrijdminuten kan maken. Friese Boys blijft lekker overspelen waarbij de verdediging als een huis staat, niets weggeeft, en de bal via de zijkanten alweer snel bij de middenvelders heeft. Pass op Indy die eigenlijk vrij kan geven op Cyanne maar goed ziet dat die buitenspel staat, dan zelf een actie zo het strafschopgebied in. Keeper komt uit, rekent op een schot met rechts, maar Indy schuift met links in de korte hoek: 0-3. Het is inmiddels zo hard gaan regenen dat het rustsignaal met gejuich wordt ontvangen. Gauw naar binnen, warme thee!

Na de rust terug op het veld. De regen is weer wat gaan liggen maar het waait nu een storm. Dat biedt kansen voor de thuisploeg. Friese Boys moet vol met de kop in de wind. Passes komen niet meer aan, uittrappen waaien zo weer terug in de 16 en het is moeilijk om de bal in de ploeg te houden. A.V.C. probeert vanuit de tweede lijn een doelpunt te forceren, maar het is toch Friese Boys die er met het vierde doelpunt vandoor gaat. Leep balletje van Indy om de keeper heen rolt langzaam naar de goal. Een verdediger probeert hem nog voor de lijn te keren maar dat lukt niet en schuift hem uiteindelijk zelf over de lijn: 0-4.

A.V.C. drukt en wint steeds meer duels en gaat vooruit spelen. Weer schoten vanuit de tweede lijn totdat het raak is: 1-4. Friese Boys speelt tegen 12 man, of 13 eigenlijk, want deze wind lijkt wel voor twee te tellen! Nog een paar van zulke schoten maar Geanne staat lekker te keepen, de verdediging stoort steeds eerder het schot en waar de wind een voordeel is, is hij dat niet altijd: er waait ook wel eens een schot over of naast dankzij de wind. Langzaam krijgt Friese Boys weer wat grip, wordt er weer lekker overgetikt en kansen gecreëerd. Laatste vijf minuten, weer over veel schijven uiteindelijk via Dian naar Indy, schot op goal maar de wind blaast hem terug zo in de voeten van Thea. Die aarzelt niet: 1-5.

De bank van Friese Boys is inmiddels al onderweg naar de kleedkamer, de rest ploetert de laatste minuten door. En dan blaast de scheidsrechter af. Keurige overwinning, niets op af te dingen: verdediging keurig (met uitroepteken!), middenveld sterk en aanval effectief. Gauw warm worden en naar huis. Het zou mooi zijn dat wanneer het de volgende keer weer regent, het warm water regent!