Friese Boys 45+ kampioen

Vrijdag 24 mei 2024

Friese Boys 45 + na 5 jaar kampioen.

Na het stoppen van gerenommeerde spelers Jan Kempenaar (ook coach en een van de oprichters 45+), Tom van der Beek en Henk de Boer nam interim speler coach Hielke de Graaf het stokje over.

Friese Boys werd ingedeeld bij Harkemase Boys, Drogeham en VVT. Moet gezegd worden dat de teams aan elkaar gewaagd waren. Friese Boys legde de basis in ronde 3 in Kollumersweach door de aansluiting te vinden bij Harkema. Harkemase Boys was  de te kloppen ploeg want na 3 speelronden stonden ze 1 punt voor op Friese Boys. Na een uitstekend resultaat tegen de Westereender Boys afgelopen woensdag, uiteindelijk  11-11 werd er met een goed gevoel afgereisd naar Drogeham. Friese Boys trad met 11 spelers aan en had 4 wissels. Henk Hamstra en Klaas Praamstra konden niet spelen, maar waren wel aanwezig om te supporten, wat door het team werd gewaardeerd. Sieger Swart was afwezig, want met een handblessure kan de auto moeilijk bestuurd worden. Coach/speler van de Westereender Boys Leonardo was ook mee afgereisd om tips te geven aan Friese Boys 45 +, want zij waren kampioen geworden in hun competitie. Jan Kempenaar had altijd het verslag voor het toernooi al klaar, helaas geen verslagen meer en geen glazen bol, dus een nieuwe tactiek werd er bedacht en deze sneed hout in de 1e wedstrijd.

Friese Boys – Harkemase Boys         2-1
De 1e wedstrijd moest gewonnen worden om de nummer 1 positie te kunnen grijpen. Na het beginsignaal van referee Andries werd de bal heen en weer getikt totdat spits Ronald Nauta kon worden bereikt. De laatste man trok lichtjes aan de noodrem toen Ronald alleen op de keeper af leek te gaan, dit was een waarschuwing. Leo Boorsma zorgde met een rush op links dat Ronald van dichtbij de score kon openen 1-0. De Harekieten waren veelvuldig op de helft van Friese Boys. Sas van der Velde moest met een sliding op de bal binnen de 8 meter een kans voorkomen. De regel is je mag niet sliden, scheidsrechter Andries zat nog in de regels van een avond ervoor toen hij Drogeham 2 floot en besloot een corner, Friese Boys kwam goed weg. De Harekieten bleven maar pruttelen, gelukkig ging Friese Boys daar niet in mee en wisten zelfs nogmaals te scoren, Ronald wist wel raad met de geboden ruimte 2-0. Friese Boys wisselde bijna niet en die tactiek slaagde, want in de laatste minuut wist Harkema de aansluiting te vinden met een droog schotje, keeper Gerwin vd Meulen was dichtbij, maar gescoord werd er niet meer. Missie volbracht.

Drogeham – VVT 3-1

Friese Boys –  VVT    2-0
Angstgegner VVT was de volgende tegenstander. Deze tegenstander had al menig punt afgesnoept van Friese Boys. De 4 wissels van de 1e wedstrijd Hielke en Wietse de Graaf, Jitze Sikma en Piet de Boer starten in de basis. Riemer Dorenbos was de gevaarlijkste man aan Heide kant, maar zijn schoten belanden in de bosjes. Friese Boys probeerde uit combinatievoetbal spits Piet de Boer te bereiken en dat leverde geen grootse kansen op. Toen er werd gewisseld na 10 minuten kwam er meer schwung in het team. Ronald pakte een bal af van VVT speler Gerrit Visser en alleen voor de keeper bleef hij koel en scoorde 1-0. De wedstrijd kabbelde naar het eind, maar daar was Sas die met een punter de wedstrijd besliste 2-0. De wedstrijd er naast werd verrassend door de Hamsters gewonnen en zo kon Friese Boys de titel niet meer ontgaan.

Harkemase Boys –  Drogeham 2-3

Friese Boys – Drogeham        1-0
De druk was eraf en onder leiding van scheidsrechter Wietse werd de laatste wedstrijd gespeeld. Er moesten in de loop van de wedstrijd ballen gezocht worden in de bosjes, want de spelers van De Boys Wietse de Graaf, Andre Atema, Lieuwe Jaring Feenstra, Leo Boorsma hadden het vizier te hoog staan, regel 1 lichaam over de bal was men vergeten. Tjitze van der Land nuttige verbindingsspeler die de looplijnen van Klaas Praamstra had afgekeken, was dichtbij een doelpunt, maar de keeper stond op zijn plaats. Piet de Boer zou de keeper nog poorten nadat hij was vrijgespeeld, helaas bleven de benen dicht en deze kans ging in rook op. Drogeham kwamen ook tot kansen, keeper Gerwin liet zien uit het goede hout te zijn gesneden en hield de nul. Opmerkelijk was een verdedigende actie van Andre die 40 meter terugliep om mee te helpen een Drogeham kans te voorkomen en buiten adem, dacht wisselspeler Hielke, ik neem Andre zijn plaats in. Even daarna werd Ronald aangespeeld en was Hielke inmiddels doorgelopen, een uitstekende combinatie tussen beide heren werd door Ronald in de laatste seconde binnen getikt 1-0.

VVT – Harkemase Boys        1-5
Bij Friese Boys geen vuurwerk, platte kar, wel champagne en natuurlijk een kampioensfoto voor de historie. In 2019 werd de laatste keer het kampioensfeestje gevierd en onder het genot van een hapje en een drankje en nog een muzikaal intermezzo in Drogeham werd dit seizoen prima afgesloten. In de nachtelijke uurtjes werd er nog getoeterd in Kollumersweach om te laten horen dat dit kampioenschap een voorbode was voor Friese Boys JO17 en Friese Boys JO12-1 om ook de titel te grijpen op zaterdag en dat deden ze. De sponsor Barkmeijer Houthandel bedankt voor het beschikbaar stellen van de nieuwe kleding. Wasvrouw Thea van der land had het druk deze week en wordt bedankt namens Friese Boys 45+. Op naar de familiedag zaterdag 8 juni 2024 waar het seizoen wordt afgesloten met onder andere Lytse Hille.

Verslag: Hielke de Graaf

Hoofdsponsor
Mient Mulder
  • Barkmeijer
  • Boorsma van der Sluis
  • Muta Sport
Wijzigingen en afgelastingen
  • Onder het kopje programma staan de wedstrijden van de maanden november tot 1 januari 2024
  • Spelregels alle categorieën zijn te vinden onder kopje Programma.
Webshop
Webshop Friese Boys