Friese Boys 70 jaar

FRIESE BOYS VIERT ZEVENTIGJARIG BESTAAN

KOLLUMERZWAAG – Op 1 augustus 2017 was het zeventig jaar geleden dat de voetbalvereniging Friese Boys is opgericht. De club had daarom een feestelijk programma in elkaar gezet.

Dat begon ’s middags voor de jeugd met Soccer4fun met pannakooi, één tegen één; levend tafelvoetbal, crossbar challenge, snelheidsmeter, penaltyschieten, voetgolf, partijtje. Wat is eigenlijk Soccer4fun? “De naam zegt het eigenlijk al”, aldus medewerker Hans Lutjens. “Veel plezier in het voetbal hebben. We zijn bezig aan het vijfde seizoen. We doen techniektraining, voetbalschool en een voetbaldriedaagse. Wij zijn nu één jaar bij Friese Boys geweest met techniektraining en dat bevalt heel goed. De spelertjes gaan vooruit; de één wat sneller als de ander, niet iedereen is even snel natuurlijk. Ik zie ook wel eens spelertjes met veel talent bij een vereniging en ik heb ook wel eens namen aan een betaald voetbal organisatie doorgegeven. Wij zijn hier vanmiddag op verzoek van Friese Boys omdat Cambuur had afgezegd.”

Ook Jan Top jr. van de organisatie is heel tevreden. “Het is gezellig en je ziet de jeugd vooruitgaan bij bepaalde oefeningen. Het aannemen van de bal, de controle en het opendraaien gaat beter. Ik zie dat ook bij mijn eigen kinderen; het is een groot succes.”

De tweeling Ilse en Dian Broersma nemen ook deel aan de spelmiddag van Soccer4fun. “Je kunt ervan leren als je het nog niet zo goed kunt”, aldus Ilse. “Je wordt er wel moe van als het heel warm is”.  Haar zusje Dian vindt ook wel dat ze ervan leert. “Een beetje” is het antwoord. “En het is soms wel een beetje moeilijk.”  Fokke Heikamp antwoordt op de vraag of hij er veel van leert: “Nou niet veel”. Fokke vindt het penaltyschieten en het zo hard mogelijk schieten het leukst. Jellie Dijkstra vond vooral het penaltyschieten heel erg leuk. “Ik vond het jammer dat ik in de finale een penalty tegen de paal schoot”.

Als Soccer4fun is afgelopen staat er voor genodigden soep en een broodje klaar in de verbouwde kantine.Voorzitter Albert van Seggeren van Friese Boys vertelt dat Friese Boys destijds is opgericht door liefhebbers. Van Seggeren vertelt van het bruine hokje dat jaren op de hoek van het oude voetbalveld heeft gestaan en waarin in de pauze thee werd gedronken. Omkleden gebeurde in de gymnastiekzaal. “We wasten daar alleen onze voeten”, aldus Van Seggeren. ”Geert Hamstra heeft mij het voetballen bijgebracht.” Friese Boys heeft in de loop der jaren veel meegemaakt; kampioenschappen maar ook degradaties. De voorzitter refereerde aan de opening van het huidige hoofdveld en de bouw van de kantine en de kleedboxen. “Friese Boys is het middelpunt van het dorp”, wist de voorzitter met zekerheid. “Vrijwilligers waren in het verleden al onmisbaar en zullen dat altijd zijn. Ik wil daarom iedereen bedanken die zich op welke manier dan ook voor de club heeft ingezet. Een kampioenschap zou heel mooi zijn in dit jubileumjaar. In ieder geval wens ik iedereen veel plezier bij de wedstrijd vanavond.”

De wedstrijd (Oud) Friese Boys-Oud Cambuur.

De eerste helft speelde oud Friese Boys tegen Oud Cambuur. Ronald Nauta raakte na een pass van Jan Kempenaar de paal en doelman Gerwin van der Meulen verrichtte enkele goede reddingen. Oud Cambuur nam de leiding door Jurjen Bosch en Zabih Etemadi zorgde voor 0-2. Daarna zorgde Dicky Veenstra voor 0-3. Na een voorzet van Ronald Nauta schoot Dortmunder Douwe Dam de bal achter de uit Kollumerzwaag afkomstige doelman Ale-Geert de Vries, 1-3. Jurjen Bosch zorgde voor 1-4. In de tweede helft trad het eerste elftal van Friese Boys aan.  Sander Hoekstra bracht de stand met twee rake kopballen op 3-4 en Jelmer Brinkman zorgde voor de gelijkmaker. Mark de Boer en Jelmer Brinkman brachten de eindstand tenslotte op 6-4. De wedstrijd werd geleid door scheidsrechter Jelle Boerema met als assistenten Evert Veenstra en Bote-Sietse Veenstra.

Verslag Bokke Dijkstra

Foto’s gemaakt en beschikbaar gesteld door Sake Beerstra

Hoofdsponsor
Mient Mulder
  • Barkmeijer
  • Boorsma van der Sluis
  • Muta Sport
Wijzigingen en afgelastingen
  • Onder het kopje programma staan de wedstrijden van de maanden november tot 1 januari 2024
  • Spelregels alle categorieën zijn te vinden onder kopje Programma.
Webshop
Webshop Friese Boys