Friese Boys JO8 – FC Bergum JO8-2 zaterdag 6-2-2022

Friese Boys JO8 in extremis naast FC Burgum JO8-2.

Doordat nagenoeg de gehele selectie en staf van Friese Boys JO8 vorige week was getroffen door een coronagolf moest de wedstrijd tegen Broekster-Wâlden JO8 noodgedwongen afgelast worden. Vandaag konden managers Daniël en Sije (altijd voorzien van de adviezen van veldtrainer Auke) gelukkig wel weer een volwaardig team op de been brengen voor de thuiswedstrijd tegen de JO8-2 van FC Burgum. Ware het niet dat Daniël (en ook Auke, die naast trainer ook vaak fungeert als interim-assistent-coach) zelf nog ontbrak vanwege de naweeën van het virus en de bijhorende qurantaineplicht. Ook Herre en Jorn moesten met dezelfde redenen deze eerste wedstrijd na de winterstop aan zich voorbij laten gaan.

Tijdens het winterreces is de technische staf volop actief geweest op de transfermarkt. Met de komst van Siebren (die na een succesvolle trainingsstage een contract heeft afgedwongen) en Angelique, de eerste Friese Girl binnen dit team, werd er een mooie dubbelslag gemaakt. Waar Siebren volgende week hoopt aan te sluiten bij de wedstrijdselectie werd Angelique vandaag voor de leeuwen gegooid met een plek in de voorhoede. En dat deed ze zeer verdienstelijk. Met haar drive en oog voor de bal deed zij absoluut niet onder voor haar ervaren teamgenoten. Een echte aanwinst!

In de eerste fase van de wedstrijd drukte Friese Boys vol op de achterhoede van FC Burgum. Dit leidde dit tot een verdiende 1-0 voorsprong. Het was Melle die gelijk zijn spitseninstinct liet zien en knap afrondde. Gelijk daarna viel ook de 2-0 doordat de koud in het veld gekomen Milan zijn eerste balcontact meteen tot een doelpunt wist te promoveren. Na de 2-0 liet Friese Boys de touwtjes wat vieren waardoor Burgum meer ruimte kreeg om er uit te komen. Dit resulteerde in de 2-1. Een hard Burgummer schot werd knap met het bovenbeen gekeerd door keeper Dirk-Rinze, echter deed het leer zo’n pijn op het koude vel dat hij niet direct meer paraat was voor de rebound. Scheidsrechter Hielke de Graaf kon niets anders doen dan doorspelen waardoor FC Burgum ongehinderd de bal in het lege doel wist te krijgen. Dirk-Rinze werd rust en herstel gegund, Milan nam zijn plek in het doel over. Friese Boys was even van slag, ondanks een zeer hardwerkende Ben – wiens tank na de eerste helft volledig leeg bleek gespeeld – waardoor FC Burgum langszij kwam. Met 2-2 op het scorebord werd de rust in gegaan.

Na de pauze liep een sterk FC Burgum met het nodige geluk uit naar een comfortabele 2-4 voorsprong. Friese Boys vocht tussendoor steeds voor wat het waard was: zo stond laatste man Karst achterin telkens goed gepositioneerd, rushte Mart Jelke hele afstanden over het veld en raakte Aldert-Jan uit een moeilijke hoek nog de zijkant van de paal. De verdiende beloning kwam maar niet, de wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan. Sije was in zichzelf al peinzend aan het zoeken naar woorden voor een naderende en gevreesde verantwoording tegenover zijn collega-stafleden.

Totdat Melle pardoes de 3-4 maakte en het geloof op een wonder, met slechts nog maar 2 minuten op de klok, terug kwam. Het team pepte elkaar op, nog eenmaal met z’n allen ervoor…! De bal kwam snel weer in bezit en werd gelijk voorwaarts gespeeld. Dirk-Rinze ontving de bal en hij deed in de dying-seconds wat hij moest doen: hij werkte het leer onder de keeper door en scoorde! 4-4! Wat een slotfase en wat een comeback! Leidsman De Graaf leek af te fluiten maar toch nog een corner voor FC Burgum… het zal toch niet…! Maar gelukkig, de bal belandde in het zijnet en het eindsignaal klonk. Het harde werken werd toch beloond, dit gelijkspel voelde voor Friese Boys dan ook als een overwinning.

Na afloop kregen de spelers nog een prachtige sporttas van de club (waarvoor bedankt!) en stond Sije maar wat graag zijn collega’s te woord over deze miraculeuze ontsnapping. Volgende week naar ONT JO8-2, hopelijk weer met z’n allen!