Friese Boys MO13- op Ameland te sterk voor Geel Wit

Een overwinning van het collectief. Zo kunnen we de 0-2 overwinning van Friese Boys MO13- in hun tweede wedstrijd in de hoofdklasse dames op Ameland tegen Geel Wit noemen.

Om half negen werd er afgereisd naar Holwerd voor de boottocht naar Ameland. Stormachtig weer was beloofd, maar daar was op de heenreis nog niet veel van te merken. Stralend zonnig weer, wel met een stevige wind, maar aangenaam qua temperatuur. Een wedstrijd op Ameland is natuurlijk een mooi uitje voor de meiden en de staf: de sfeer was opperbest. Mooi op tijd op het eiland dus ruim de tijd voor wat ontspanning en goede warming-up. Helaas moeste we Indy van Dekken (ziekte) en Jieldou de Vries (geblesseerd) missen deze wedstrijd, maar vanuit de MO11- hadden we hulp van Lisa Broersma. Samen met spits Dian en linksback Ilse hadden we vandaag dus drie zussen op het veld, een unieke gebeurtenis.

Beide ploegen begonnen sterk aan de wedstrijd en de kansen gingen over en weer. Fysiek was Geel Wit de bovenliggende partij, maar door goed combinatievoetbal wist Friese Boys de Amelanders ruim bij de goal weg te houden. Na tien minuten kwam er een beste kans voor Thea Froukje. Een goede aanval, die begon bij Rianne, via Femke en Cyanne met de voorzet precies op de voet van Thea maar helaas schoot de bal naast. Beide vleugels werden goed bediend, een paar kleine kansjes van Marit, Rianne en Dian, maar het leidde niet tot doelpunten. Geel Wit liet zien dat ze ook niet voor niets in de hoofdklasse voetballen: via een flitsende aanval kwam hun spits 1-op-1 op keeper Geanne. Maar Geanne was niet van plan haar clean-sheet in de competitie op te geven. Met een briljante redding trok ze Friese Boys door de eerste helft.

Na de rust was het weer wat onstuimiger geworden, en had Friese Boys even moeite om de vorm van de eerste helft vol te houden. Geel Wit ging vol op de aanval en speelde vrij fysiek om iets te forceren. De as van Friese Boys stond echter een puike wedstrijd te spelen. Fleur, Esther en Rianne hadden het middenveld in bedwang. Via de vleugels bleef er ruimte voor Friese Boys. Na een slag op het middenveld met Jellie en Femke kwam de bal via Cyanne weer op de voet van Thea Froukje. Die aarzelde niet: 0-1! Een grote ontlading op het veld. Dat dit team een Team met hoofdletter is was te zien aan het vieren van de goal. Samen voetballen, samen vieren!

Geel Wit ging daarna steeds hoger staan. Hun achterste lijn stond op het middenveld. Grote druk op de verdediging, maar Alysja, Lisa, Fleur en Ilse hielden de lijn. Op een gegeven moment stond bijna iedereen van Friese Boys achter de bal om tegen te houden. Overtreding op een meter of twintig van de goal: vrije trap. De muur neergezet, aanloop, en een goede trap. Geen goal, maar het gevaar niet geweken. Geel Wit bleef drukken en forceerde een vrije kans op de 1-1. Maar zoals eerder gezegd: keeper Geanne was niet van plan om haar clean-sheet op te geven. Met een briljante redding drukte ze de bal uit de kruising naast de goal. Een Onana-actie!

Na wat handige positie-zetten in de as kwam het toch weer wat beter te staan, en dan treedt een aloude voetbalwet in werking: als je de goal niet maakt, dan doet de ander dat wel. Weer een groot offensief van Geel Wit, maar Friese Boys hield stand, veroverde de bal en via de achterste man (Fleur) links achter (Ilse), links midden (Jellie), mid-mid (Rianne) naar links voor (Marit) en met een briljante bal over de breedte naar rechts voor (Cyanne) die vanaf net over de middenlijn een rush naar de keeper kon maken. Geel Wit probeerde nog wel te verdedigen maar geen kans, en via een mooie curve-bal gaat de bal om/over de keeper in de hoek: 0-2! Een doelpunt over zoveel schijven, dwars door een fysiek drukkende tegenstander heen: dit is Friese Boys MO13-! Prima onder druk weg tikkie-takkie-spelend een doelpunt maken. Heerlijk om naar te kijken!

Het inmiddels zo hard gaan regenen en hagelen dat de laatste paar minuten in een waas voorbijgaan totdat de scheidsrechter het wel goed vindt, affluit en de overwinning voor de Friese Boys verzekert: 0-2, goed gedaan MO13-, een keurige overwinning! De terugreis op de boot ging, ondanks het nu wel stormachtige weer, in een flits voorbij. En zoals de sfeer de hele dag al was, nu ook weer opperbest!