Friese Boys – WTOC oefen zaterdag 20-8-2022

Friese Boys 1 – W.T.O.C. 1    5-2       (0-1)

Na de nipte nederlaag tegen Bakkeveen stond de 2e wedstrijd al weer op het programma. Het Lauwersmeertoernooi was afgelast en gelukkig was er een alternatief in Twijzel. Er kon geoefend worden op het kunstgras tegen W.T.OC. om 11.00 uur onder leiding van scheidsrechter Gert Jan Lania uit Pieterzijl.

Friese Boys startte in de volgende opstelling, keeper Jappie Bosma, achterhoede Marwan Egeh, Andries van der Zwaag, Oane van der Heide, Jesse van Balen, middenveld Matthias Scholtus, Jelmer Bloem, Sil Klaver, voorhoede Pier Kempenaar, Dirk Greijdanus en Pieter van der Zwaag, wissels Riemer Atema, Aldert Hietkamp, Ilian Egeh, Nick de Graaf, Rienk Postma.

W.T.O.C. zat minder ruim in de spelers en dat brak W.T.O.C. in de 2e helft op.

Onder warme omstandigheden gebeurde er in het 1e deel van de 1e helft niet veel. Er werd door beide teams op balbezit gespeeld en als de teams op de vijandelijke helft kwamen, dan was er regelmatig balverlies of de verdediging die tijdig ingreep. Andries van der Zwaag, Oane van der Heide en Sil Klaver zagen de diepe ballen in deze fase niet aan komen.

Ilian Egeh kwam in het veld voor Jesse van Balen na de 1e drinkpauze, die een knietje in de rug kreeg. Ilian Egeh deed dit naar behoren. In de 30e minuut leek Dirk Greijdanus te scoren, maar hij koos alleen voor keeper Fokke Zijlstra om de bal breed te leggen en de verdediging van W.T.O.C. was alert, zodat een doelpunt werd voorkomen. W.T.O.C. kreeg in de slotfase toch nog een paar goeie kansen, Jilmer Dijkstra schoot diagonaal over de kruising, Daniël Rekker kopte over na een assist van Jitze Keizer. Friese Boys probeerde voor rust de score te openen en kreeg ook kansen, Matthias Scholtus schoot van afstand bijna raak, maar keeper Fokke Zijlstra redde uitstekend, Pier Kempenaar kon de rebound niet verzilveren, Sil Klaver voorzet op Pier Kempenaar, helaas zijn inzet ging naast. Toch was het W.T.O.C. die onverwacht de score opende op slag van rust. Siebren Bosma kwam rondom de 16 meter in balbezit, zijn tegenstander Andries van der Zwaag werd afgetroefd en keeper Jappie Bosma kon de diagonale schuiver niet tegenhouden 0-1, tevens ruststand.

In de 2e helft had trainer Ayelt van Zuiden 4 wissels Aldert Hietkamp, Nick de Graaf, Riemer Atema, Rienk Postma voor Marwan Egeh, Pieter van der Zwaag, Matthias Scholtus, Sil Klaver.

Ondanks de verse krachten kreeg W.T.O.C. een grote kans nogmaals te scoren toen een diepe bal Jaap de Bruin bereikte, gelukkig was keeper Jappie Bosma attent en voorkwam de 0-2 op de rand van de 16 meter. Friese Boys was na 5 minuten de bovenliggende partij en de 1e kans kwam van Nick de Graaf die alleen voor de keeper de bal terugtrok, W.T.O.C. verdediger Sjoerd Jan Dijkstra was met een uitgestoken been net op tijd om de gelijkmaker te voorkomen. Friese Boys drukte door, want een paar minuten later werd een diepe bal van Pier Kempenaar op Nick de Graaf door hem afgerond, met een lobje over de uitlopende keeper Fokke Zijlstra geschoten 1-1. Friese Boys was gretig en ging door, want een pass van Aldert Hietkamp op de diepgaande Rienk Postma werd door hem bij de 2e paal gelegd en daar was goalgetter Pier Kempenaar die met de buik de bal over de lijn kreeg 2-1.

De koek was nog niet op in deze fase, Aldert Hietkamp stuurde Nick de Graaf op avontuur en zijn inzet belandde tegen de keeper. Even later was het een interceptie van Rienk Postma, die er voor zorgde dat er een corner ontstond. In de 60e minuut kopte Jelmer Bloem een corner van Nick de Graaf over keeper Fokke Zijlstra heen 3-1. Er volgden 4 wissels aan Friese Boys zijde en net als in het begin van de 2e helft leek W.T.OC. te scoren, maar spits Jaap de Bruin kopte in de handen van keeper Jappie Bosma. Net voor de drinkpauze was het Pieter van der Zwaag, die Pier Kempenaar op randje buitenspel wegstuurde en alleen voor keeper Fokke Zijlstra werd Riemer Atema bereikt, die koel afrondde 4-1.

Verdedigend waren Marwan Egeh, Oane van der Heide en Aldert Hietkamp redelijk op dreef en zo werd keeper Jappie Bosma ontlast, de voortzetting was bij vlagen goed, als de medespelers maar vrijlopen, dus arbeid verrichten. In de 75e minuut kreeg W.T.O.C. speler Teade van der Ploeg alleen voor keeper Jappie Bosma toch een uitstekende mogelijkheid, maar er werd niet gescoord. Friese Boys onderschepte de bal in de 78e minuut, Pier Kempenaar  behield overzicht en met een diepe bal op de Nick de Graaf werd de 5-1 gescoord, wederom met een boogbal over keeper Fokke Zijlstra. Pier Kempenaar en Sil Klaver vonden even later nog goalie Fokke Zijlstra op hun weg. Het slotakkoord was voor W.T.O.C. Siebren Bosma dribbelde door de defensie en er werd niet adequaat ingegrepen door de Friese Boys defensie, zijn schot vanaf de 16 meter kon niet worden gepareerd door keeper Jappie Bosma en zo werd het 5-2. Een verdediger van W.T.O.C. (nummer 4) had de laatste kans, alleen voor keeper Jappie Bosma ging zijn inzet naast. De onopvallende scheidsrechter Lania floot daarna af, eindstand 5-2. Na een stroperige 1e helft van beide teams volgde een vermakelijke 2e helft, waarbij Friese Boys de kansen beter benutte dan W.T.O.C. De 1e oefenwinst was een feit voor Friese Boys 1 met trainer Ayelt van Zuiden aan het roer.

De volgende wedstrijd wordt door Friese Boys 1 op zaterdag 27 augustus in IJlst gespeeld tegen kersverse  4e klasser YVC om 12.00 uur. YVC werd vorig seizoen kampioen en won 21 wedstrijden en verloor 1 wedstrijd.