Henk de Jong op bezoek bij Friese Boys

HENK DE JONG EN ARJEN DE BOER TE GAST BIJ FRIESE BOYS

KOLLUMERZWAAG – Het bestuur van de voetbalvereniging Friese Boys organiseerde vrijdagavond een speciale avond voor sponsors en vrijwilligers. Als gasten waren Henk de Jong (ex trainer SC Cambuur) en Arjen de Boer (Omrop Fryslân) uitgenodigd.

In zijn welkomstwoord benadrukte bestuurslid Jan Kempenaar hoe belangrijk vrijwilligers en sponsors voor een vereniging zijn. “Er moet altijd van alles gebeuren en de sponsors zijn belangrijk voor de centen, deze avond is speciaal voor jullie,” aldus Kempenaar, die daarna het woord gaf aan het duo De Jong en De Boer. De twee begonnen een samenspraak over de carrière van Henk de Jong.

Henk de Jong heeft momenteel een commerciële functie bij FC Groningen. “Maar het begint weer te kriebelen,” aldus de oefenmeester. “Ik wil weer op het veld staan.  Ik kon naar een grote vereniging, maar had net mijn jawoord aan FC Groningen gegeven. Het is niet uitgesloten dat ik vertrek als er iets moois komt.”

Henk de Jong bleek een aardige voetballer en schopte het tot de A-selectie van SC Heerenveen. “Daar zat Foppe de Haan en ook Henk Heising was er.  Ik speelde vaak linksback maar moest stoppen wegens een onwillige knie.” En dus dook De Jong het trainersvak in bij Drachtster Boys.

“Ik was 27 jaar en er waren spelers die ouder waren dan ik. Ik vond het soms moeilijk om spelers ernaast te zetten. Ik ben iemand die het spel en de spelers positief benadert. Op 2 januari 1997 stortte mijn wereld in toen Drachtster Boys aangaf niet verder met mij te willen. Op 4 januari 1997 was de Elfstedentocht dus ik dacht daar schaats ik de stress er wel uit. Dat ging niet door want juist in die dagen deelde mijn vrouw mee dat mijn nageslacht eraan kwam.”

Soms zit het mee. “Op het ijs kwam ik een paar dagen later Arend Bekhof tegen en die vertelde me dat de vv Sneek een trainer zocht. Dus ik naar Sneek en ik werd aangenomen. Wel heel ander volk dan in Drachten. Wat later kwam ik Fritz Korbach tegen die vertelde dat SC Heracles een assistent trainer zocht. Dat leek me wel iets. En dus ging ik naar Heracles waar ik van alles leerde van Korbach o.a. hoe je een training in elkaar zet. Ook maakte ik daar mijn debuut in het betaalde voetbal.  Korbach was geschorst wegens commentaar op een scheidsrechter en toen moest ik aan de bak. Korbach zou mij onder de wedstrijd wel bellen met advies. Na vijf minuten ging de telefoon al. Ik zit hier met enkele prachtige vrouwen riep Korbach, je zoekt het maar uit. Fritz liet soms de trainingen expres in de soep lopen. Als de spelers dan vroegen wat dat moest voorstellen riep hij: slecht voetballen is slecht trainen. Later verspeelde Fritz Korbach een contract bij Ajax door in het bijzijn van het Ajax-bestuur een wel zeer pikante opmerking te maken.

Daarna ging ik naar SC Heerenveen waar we met Foppe de Haan de Champions League haalden. Riemer van der Velde was een geweldige voorzitter. Ook daar moest ik weg want Heerenveen haalde Wim Suurbier, een fantastische man overigens. Door tegenslagen wordt je gevormd in het leven. Ook heb ik veel steun aan het voetbal gehad in droevige dagen zoals na het overlijden van een familielid.”

Verder had Henk de Jong het nog over zijn tijd bij Harkemase Boys en natuuurlijk over SC Cambuur. “Toen Sandor van der Heide werd ontslagen had ik ook weg moeten gaan. Dat heb ik niet gedaan want Sandor zei dat ik moest doorgaan. Bij Harkemase Boys liep Oebele Schokker rond een fantastische voetballer.”

Na de pauze kwamen nog diverse onderwerpen aan de orde zoals het feit dat De Jong door Harkemase Boys verkocht werd aan SC Cambuur en de komst van Luis Suárez bij FC Groningen (Ze gingen voor een ander naar Uruguay maar kwamen met Suárez terug die overigens ook graag keept”) aldus De Jong) . De vlucht van Cambuur trainer Dwight Lodeweges die bij Heerenveen had getekend kwam aan de orde en het bezoek van De Jong aan het programma van Johan Derksen en Wilfred Genee. “Ik werd ook opgebeld om bij de  kroning van Koning Willem-Alexander aanwezig te zijn en dacht ze nemen me in de maling maar het was werkelijk waar”.  En ontmoette hij Louis van Gaal. “Tijdens een huldiging zei ik voor de gein: Als Van Gaal in Brazilië wereldkampioen wil worden kan hij mij wel bellen. Ik dacht later wat heb ik nou weer gezegd maar Van Gaal kon het wel waarderen”.  Zo werd het een enerverende avond. Aan het einde stelde Jan Kempenaar nog enige vragen aan het duo waarin bijvoorbeeld een keuze moest worden gemaakt tussen SC Cambuur en SC Heerenveen of tussen Simone Scheffer en Miranda Werkman. Het was een geslaagde avond en het bleef nog lang gezellig in de kantine van Friese Boys.

Hoofdsponsor
Mient Mulder
  • Barkmeijer
  • Boorsma van der Sluis
  • Muta Sport
Wijzigingen en afgelastingen
  • Onder het kopje programma staan de wedstrijden van de maanden november tot 1 januari 2024
  • Spelregels alle categorieën zijn te vinden onder kopje Programma.
Webshop
Webshop Friese Boys