Lions ’66 1 – Friese Boys 1 dd 20 mei 2023

Friese Boys bereikt de nacompetitie door winst op Lions’66

Lions’66 1 – Friese Boys 1     1-3       (1-2)

Deze laatste thuiswedstrijd stond voor de Lions’66 in het teken van het afscheid van hoofdtrainer Mike Rozendaal, die 5 jaar de scepter zwaaide. De trainer stond vandaag ook als speler op het formulier. Lions’66 speelt niet meer voor de prijzen, daarentegen had Friese Boys alle belang om deze wedstrijd te winnen. Bij winst kan er gespeeld worden in de nacompetitie voor promotie naar de 3e klasse. Topscorer Pieter van der Zwaag en keeper Jelmer Boorsma waren afwezig. Lions’66 was gehavend na de 3 rode kaarten vorige week tegen WTOC.

Op een zonnig sportpark Lionello was het heerlijk toeven en werd er afgetrapt om 14.30 uur onder leiding van scheidsrechter M.E. van den Beld. Friese Boys liet vanaf acquit zien dat ze naar Leeuwarden waren gekomen om de winst te halen. De eerste kansen waren voor Friese Boys. Een schot van Nick de Graaf werd door keeper Luuk Stillebroer naast getikt en Pier Kempenaar schoot op de lat na een pass van Luutzen Postma. Daarna was er het Lions kwartiertje waarin Denzel Dijkstra de score opende na een dieptebal roste hij de bal in de korte hoek achter keeper Jelmer Bloem, Oane van der Heide kwam net te laat 1-0. Erik Bouma had de score kunnen verdubbelen, alleen voor keeper Bloem schoot hij recht op de keeper. Even later schoot Denzel Dijkstra een vrije trap van de zijkant via keeper Bloem op de lat. Friese Boys was van de schrik bekomen en knokte zich terug in de wedstrijd. In de 25e minuut was Luutzen Postma dichtbij door een schot op de lat via de keeper. Vlak daarna een nieuwe aanval opgezet door Andries van der Zwaag die op avontuur ging, helaas zijn inzet werd gepareerd door keeper Stillebroer. In de 30e minuut was het wel raak voor Friese Boys. Dirk Jan Heidstra werd aan de linkerkant aangespeeld en zijn voorzet leek te worden geplukt door de keeper, maar tot een ieders verbazing viel de bal via de binnenkant van de kruising in het net 1-1. Friese Boys was op stoom, want Dirk Jan Heidstra speelde Luutzen Postma vrij en in het strafschopgebied werd Luutzen onderuit gehaald en de scheidsrechter besliste penalty. Dit buitenkansje werd overtuigend benut door Luutzen Postma 1-2. Lions’66 probeerde met lange ballen achter de verdediging gevaar te stichten, maar de wind zorgde ervoor dat de meeste diepteballen niet aankwamen of werden opgepikt door Rienk Postma, Oane van der Heide of Aldert Hietkamp. In de 41e minuut kwam Nick de Graaf alleen voor de keeper na een pass van de hardwerkende Matthias Scholtus, de keeper kwam als winnaar uit de strijd. Ruststand 1-2.

Friese Boys startte in de 2e helft agressief om de wedstrijd snel te beslissen. Dirk Jan Heidstra kreeg een vrije kopkans na een gave voorzet van Pier Kempenaar, helaas zijn inzet ging naast. In de 60e minuut leek een verdediger van de Lions een diepe bal van Luutzen Postma op te ruimen, maar Nick de Graaf ontfutselde de verdediger de bal en met een schitterend schot in de kruising had Friese Boys wat meer lucht 1-3. Lions creëerde ook kansen maar de schoten gingen naast. Leon Spindelaar ontsnapte aan een kaart, na een onbeholpen sliding op Oane van der Heide. Dinand Lourens leek met een individuele actie gevaar te stichten, maar zijn solo en inzet ging naast. Friese Boys probeerde in de counter de gastheren te slachten, een onderschepping van Nick de Graaf kwam terecht bij Dirk Jan Heidstra, zijn inzet werd gepakt door keeper Stillebroer. Halverwege de 2e helft kreeg Aldert Hietkamp een bal tegen de hand, scheidsrechter Van den Beld vond het niet een strafschop, daar was Lions het niet mee eens. Beetje frustratie met als gevolg wat overtredingen op Friese Boys spelers. In de 78e minuut schoot Luutzen Postma met de wind in de rug van 40 meter de bal over de keeper, maar ook rakelings over het doel. In de 82e minuut 4 wissels Dirk Greijdanus, Jelmer Brinkman, Marwan Egeh, Niels de Vries voor Riemer Atema, Dirk Jan Heidstra, Oane van der Heide en Pier Kempenaar. Bij Lions kwam de 37 jarige trainer Mike Rozendaal als speler in het veld. In de 87e minuut zette Nick de Graaf, Dirk Greijdanus alleen voor de keeper, maar zijn inzet kwam tegen de paal. Kevin Regnerus kwam nog in het veld voor Luutzen Postma. De laatste kans was voor spits Dirk Greijdanus, die alleen voor de keeper overzicht behield en passte op de vrijstaande Nick de Graaf, helaas zijn inzet werd van de lijn gehaald door Michael Faber. Friese Boys bereikte door deze winst in het jubileumjaar op eigen kracht de nacompetitie voor promotie en zaterdag 3 juni wordt er thuis gespeeld tegen 4e klasser YVC.

Zaterdag 27 mei wordt de laatste competitiewedstrijd thuis gespeeld tegen Dokkum om 14.30 uur, die zich bijna veilig heeft gespeeld.

Verslag: Hielke de Graaf