Verslag Anjum 1 – Friese Boys 1 dd 2 maart 2024

Friese Boys en Anjum strijdend naar een gelijkspel

Anjum 1 – Friese Boys 1      0-0

Na de dikke nederlaag tegen VIOD en een week geen wedstrijd kon Friese Boys zich richten op het laaggeplaatste Anjum. Dit team staat op de nacompetitie plaats nummer 11 met 11 punten. Friese Boys heeft de luxe dat in de beginfase van de competitie vele punten bij elkaar zijn gespeeld en staat op 21 punten met een wedstrijd meer gespeeld. Friese Boys won thuis met 5-2, maar na de winterstop is alles anders en heeft Friese Boys nog geen punt behaald in 2024 op bezoek bij de tegenstanders.

Friese Boys begint uitstekend
Onder heerlijke weersomstandigheden met een zonnetje en de wind in de rug richting De Moune nam Friese Boys het initiatief op een hobbelig Kolkenfjild. Nick de Graaf was dichtbij de openingstreffer, de verdediging kon net op tijd blokken ten koste van corner, die niks opleverde. In de 4e minuut werd een voorzet van Rienk Postma losgelaten door keeper Lieuwe van Dijk van Anjum, Luutzen Postma leek daarvan te profiteren en de keeper pakte hem bij de voet, maar scheidsrechter Boerema uit Paterswolde, legde de bal niet op de stip. In deze fase volgden er nog een handvol corners voor Friese Boys, gescoord werd er niet. In de 13e minuut was het Arjen Schregardus die keeper Jelmer Boorsma van Friese Boys testte, Boorsma redde met de voet. In de 26e minuut kopte Pieter van der Zwaag een voorzet van Pier Kempenaar naast en even later ging een voorzet van Pieter van der Zwaag rakelings over de kruising. Anjum speler Arjen Schregardus was ook dichtbij een treffer, gescoord werd er niet.

Friese Boys dichtbij een treffer
In de 33e minuut werd Nick de Graaf op avontuur gestuurd en hij passte naar de vrijstaande Pier Kempenaar, die zag zijn inzet net naast gaan. Het spel ging op en neer, omdat er door beide teams met regelmaat de lange bal werd gehanteerd. In de 40e minuut leek een corner van Luutzen Postma door Marwan Egeh in het doel te worden gekopt, zijn inzet ging ook rakelings naast. Bij Anjum werd de ervaren verdediger Bert Zijlstra noodgedwongen vervangen door Jacco van Omme. Laatste wapenfeit was voor Anjum spits Johan Boersma die zag zijn inzet ook naast gaan.  Rust 0-0.

Anjum mist penalty
Vanaf het beginsignaal voor de 2e helft was het Anjum die met de wind in de rug Friese Boys terug drong en menig corner creëerde, geen goal. Verdedigers Niels de Vries en Oane van der Heide hadden het druk In de 52 minuut raakte verdediger Marwan Egeh de bal half en  Arjen Schregardus was er als de kippen bij en leek op keeper Jelmer Boorsma af te gaan, Rienk Postma probeerde met een sliding de bal weg te tikken. De scheidsrechter besliste dat er contact was en een penalty was het gevolg. Johan Boersma van Anjum mist bijna nooit en schoot overtuigend in, maar raakte de onderkant van de lat, Friese Boys kon opgelucht ademhalen. Na enkele mogelijkheden voor Anjum was het in de 60e minuut Nick de Graaf die na een lobje van de goed spelende Luutzen Postma op de keeper leek af te gaan, assistent Roelof Holtewes stak de vlag omhoog en de scheidsrechter ging daarin mee.

Vervelende overtredingen, geen goals
Daarna waren ervan beide kanten vervelende overtredingen, waarin de scheidsrechter lankmoedig  optrad. Wiebe Wessel Bos kwam goed weg en kreeg zelfs geen kaart, na een charge met 2 benen vooruit, Nick de Graaf moest wel het veld verlaten in de 65e minuut, Luut Faber was zijn vervanger. Sander Hoekstra, Aldert Hietkamp, Kevin Regnerus en Dirk Jan Heidstra werden nog ingebracht door trainer Ayelt van Zuiden en dat bracht nieuw elan bij Friese Boys. Jelmer Brinkman en Matthias Scholtus konden de voorwaartsen beter bereiken. Een schot van Pieter van der Zwaag teisterde de lat, Aldert Hietkamp kopte net naast en een vrije trap van Luutzen Postma zoefde over de kruising. Het laatste wapenfeit kwam van Anjum, na een overtreding van Dirk Jan Heidstra op randje strafschopgebied werd in de muur geschoten en zo eindigde deze spannende wedstrijd zonder doelpunten in een gelijkspel. Deze brilstand kwam in de historie bijna niet tot stand.

Beide teams schoten met dit resultaat niet veel op
Friese Boys dreigt in de grijze middenmoot te belanden. VIOD concurrent van Anjum won van Rottevalle, liep nog 2 punten uit en staat met 4 punten voorsprong op Anjum op de veilige plaats 10. Zaterdag 9 maart 2024 speelt Friese Boys thuis tegen Ropta Boys om 14.30 uur. Anjum speelt aanstaande dinsdag (5 maart) de inhaalwedstrijd thuis tegen Dokkum om 19.30 uur.

Verslag: Hielke de Graaf