Verslag Birdaard 1 – Friese BOys 1 dd 12-11-2022

Birdaard 1 – Friese Boys 1     4-1       (3-1)

Na de 8-1 winst in Ternaard vorige week leefde Friese Boys op een roze wolk met 13 punten uit 6 wedstrijden, op een 3e plaats in de 4e klasse B. Birdaard onder leiding van coach Martin Brandsma (vorig jaar trainer van Friese Boys) stond op een 6e plaats met 10 punten uit 6 wedstrijden en doet het ook verrassend goed. In het 3e millennium heeft Friese Boys 8x tegen Birdaard gespeeld en er werd niet gewonnen in Birdaard, dat zegt voldoende over de stugheid van Birdaard.

Friese Boys moest noodgedwongen 3 spelers in de basisopstelling wijzigen en na het 1e fluitsignaal van scheidsrechter S. Sital uit Leeuwarden waren beide teams aan elkaar gewaagd. Na wat speldenprikjes aan beide kanten was het in de 14e minuut de openingstreffer voor Birdaard.

Een vrije trap voor Birdaard vanaf rechts van Hidde Kingma kwam op het hoofd terecht van Ruerd Kloosterman, die doeltreffend afrondde 1-0. Nick de Graaf leek met een individuele actie de gelijkmaker aan te tekenen maar zijn inzet ging rakelings naast. In de 22e minuut leek Birdaard een strafschop te krijgen, maar de scheidsrechter vond het een schwalbe van Hidde Kingma waarvoor hij een gele kaart ontving. Friese Boys speler Marwan Egeh moest met een blessure het veld verlaten en werd vervangen door Jelmer Brinkman. Friese Boys spelers hadden veel moeite elkaar te vinden en dat had ook te maken met de Birdaard spelers die fel en overtuigend in de duels waren. In de 27e  minuut was het verdediger Melvin Dol die vanaf 25 meter op het doel van keeper Jelmer Boorsma schoot en tot een ieders verbazing ging de bal over de keeper in het net 2-0. Friese Boys was nog niet van de schrik bekomen, toen Luutzen Postma de bal verspeelde en Lennaert Kooistra met een steekpass werd bereikt, hij bleef koel en zette Birdaard op een 3-0 voorsprong. Friese Boys leek wakker geschud, want de duels werden meer gewonnen en er kwamen kansen, Luutzen Postma was dichtbij na een voorzet van Jelmer Brinkman, maar zijn inzet ging over. In de 39e minuut kreeg Nick de Graaf een steekpass van de hardwerkende spits Dirk Greijdanus, alleen voor keeper Sake Tolsma rondde hij koel af 3-1.
Op slag van rust kreeg Dirk Greijdanus nog 2 grote kansen op de aansluitingstreffer maar keeper Sake Tolsma (vervanger van keeper Reinder Rients Poortinga) was een sta in de weg en gescoord werd er niet meer. Birdaard speler Wilco van Kammen mocht van geluk spreken dat de scheidsrechter geen gele kaart gaf, na overduidelijk vasthouden van Matthias Scholtus, de overtreding werd met een reprimande afgedaan. Ruststand 3-1.

In de 2e helft startte Friese Boys uitstekend. Dirk Greijdanus werd door Matthias Scholtus vrij voor de keeper gezet, maar wederom kwam keeper Sake Tolsma als winnaar uit het duel. Een paar minuten later belandde een vrije trap van Nick de Graaf op de kruising. Birdaard wist dat het moest overleven en  in de 59e minuut een pittige overtreding van Ruerd Kloosterman op Jelmer Brinkman, waarvoor hij de gele kaart kreeg. Dirk Jan Heidstra was dichtbij een treffer 60e minuut, maar de keeper was attent.

In de 66e minuut kwam Birdaard vanaf links door via Lennaert Kooistra, zijn voorzet werd uitstekend aangenomen door Gerlof Dijkstra en oog in oog met keeper Jelmer Boorsma tikte hij de bal in de hoek 4-1. Friese Boys probeerde met wissels nieuw elan in het spel te krijgen. Ilian Egeh, Riemer Atema, Niels de Vries kwam Matthias Scholtus, Aldert Hietkamp, Luutzen Postma vervangen. Beide teams creëerden geen grote kansen meer en zo stapte Birdaard met een geflatteerde, maar terechte winst van het veld. Aan de inzet van de spelers lag het niet bij Friese Boys, maar Birdaard was effectief in het benutten van de kansen en ze ontregelden het spel van Friese Boys regelmatig. Uitblinker keeper Sake Tolsma van Birdaard wist op de juiste momenten in de wedstrijd zijn doel schoon te houden.
Leider Jappie Bosma zat voor de laatste keer op de bank naast trainer Ayelt van Zuiden en ontving van de spelersgroep een afscheidscadeau als bedankje. Jan Kempenaar wordt interim leider voor de rest van het seizoen.

Friese Boys is van de roze wolk gevallen en kan aanstaande zaterdag 19 november tegen Ouwe Sijl om 14.30 uur de draad weer oppakken. Ouwe Sijl won van WTOC met 8-0 en komt met 9 punten uit 7 wedstrijden vol zelfvertrouwen naar Kollumerzwaag