Verslag Birdaard 1 – Friese Boys 1 zaterdag 16 november 2019

Friese Boys verliest in en tegen Birdaard

Birdaard – In een open wedstrijd streden de ploegen van Friese Boys en Birdaard om de winst in deze wedstrijd die in het teken stond van aanhaken of afhaken. Birdaard kwam in de eerste helft op voorsprong en na een 1-0 ruststand wonnen zij de wedstrijd uiteindelijk met 3-0 en haakten daarmee aan bij de middenmoot. Friese Boys blijft door dit resultaat in de onderste regionen.

Vanaf het eerste signaal van scheidsrechter Vonk ontbrandde de wedstrijd. Birdaard ging gelijk in de aanval en het was aan twee knappe reddingen van keeper Jelmer Boorsma, die de geblesseerde keeper Jelmer Bloem uitstekend verving, te danken dat Friese Boys niet in de eerste minuten op achterstand kwam. Hierna kreeg ook Friese Boys spits Sander Hoekstra een aantal goede kansen. Bij de eerste kans werd de bal op het laatste moment nog gepareerd door de keeper van Birdaard. Twee kopballen gingen over het doel. Na ongeveer 20 minuten werd een speler van Birdaard gehaakt binnen het strafschopgebied en de toegekende strafschop werd koelbloedig benut door Edwin Kooistra waardoor Birdaard een 1-0 voorsprong nam. Na een combinatie door het hart van de verdediging verscheen Pieter van der Zwaag alleen voor de keeper van Birdaard maar hij wachtte iets te lang met schieten waardoor deze kans verloren ging. Vlak voor de rust ging een speler van Birdaard alleen op keeper Jelmer Boorsma af maar hij prikte de bal net naast het doel. Rust 1-0.

In de tweede helft had Birdaard de wind mee en Friese Boys moest via combinatievoetbal proberen om in de buurt van de keeper van Birdaard te komen. Door onnauwkeurig spel lukte dit niet goed. Toch kreeg Friese Boys kansen op de gelijkmaker. Uit een voorzet van Rene de Jong raakte Mark de Boer de bal volledig verkeerd. Na een rush van Erik Hilboezen schoot de ingevallen Luutzen Postma vanuit een moeilijke hoek goed in maar de keeper van Birdaard redde knap. Door de onderschepping van een verkeerde pass in de achterhoede van Friese Boys verdubbelde Birdaard de voorsprong. Edwin Kooistra bedacht zich namelijk niet en schoot de bal vanaf 25 meter met een fraaie boog over keeper Boorsma in het doel. Hierna kreeg Friese Boys van dichtbij nog een kans op de aansluitingstreffer maar ook deze bal werd een prooi voor de keeper van Birdaard. Vlak voor het einde werd twijfelachtig optreden in de achterhoede van Friese Boys afgestraft en Lennaert Kooistra bepaalde de eindstand op 3-0. Door dit resultaat stijgt Birdaard naar de zesde plaats en haakt aan bij de middenmoot. Friese Boys blijft steken op de twaalfde plaats.