Verslag Dokkum 1 – Friese Boys 1 dd 02-10-2023

Het venijn zit hem in de staart bij Dokkum – Friese Boys.

Dokkum 1 –    Friese Boys 1              0-1       (0-0)

Na de dik verdiende winst tegen Harkema Opeinde vorige week moest er op het sportpark Harddraverspark gespeeld worden tegen Dokkum. Deze tegenstander bereikte de volgende ronde in de bekerpoule en versloeg  in de 1e speelronde het hoog aangeslagen Drogeham met 0-3, dus je kan zeggen het gaat crescendo met het team van trainer Sip Jaap Bos. Vorige seizoen kaapte Friese Boys in Dokkum 3 punten met 2-3 en Dokkum versloeg Friese Boys thuis in de laatste speelronde met 0-1. Aan de uitslagen kan je zien dat beide teams niet veel voor elkaar onder doen.

Bij Friese Boys was keeper Jelmer Boorsma afwezig en hij werd vervangen door de ervaren keeper Gerwin van der Meulen. De scheidsrechter van dienst was de heer S. van der Vliet en op een niet kort gemaaid grasveld werd er om 14.35 afgetrapt. Dokkum liet eerst van zich spreken in de 2e minuut toen Durk van der Veen zijn inzet rakelings naast zag gaan. Er ontspon zich een interessante pot voetbal, want er is volop strijd en bij beide teams zitten creatieve spelers, die openingen moesten creëren aan de zijkanten. Zo was het in de 6e minuut Riemer Atema van Friese Boys die Matthias Scholtus de diepte instuurde, maar hij werd van de sokken gelopen door Giomar Anastatia en de scheidsrechter waarschuwde niet en gaf direct een gele kaart.

Tenny Anastatia viel in de beginfase op door zijn rushes aan de rechterkant, maar de verdediging van Friese Boys met Rienk Postma, Aldert Hietkamp en Oane van der Heide hadden er goed het oog in en zo konden kansen worden voorkomen. Jordi Minnema van Dokkum kreeg in de 18e minuut nog een kansje maar zijn inzet op assist van Marco Metz ging naast. In de 20e minuut leek Friese Boys de score open te breken toen een scherpe voorzet van Pier Kempenaar vanaf rechts, de vrijstaande Pieter van der Zwaag bereikte, van een meter afstand kopte hij deze 100% kans naast. Luutzen Postma van Friese Boys richtte nog naast. Aanjagers Andries van der Zwaag en Matthias Scholtus zorgden voor onrust in het spel van Dokkum waar Ismael Dahir het lastig had op het middenveld, hoewel zijn kopbal in de 33e minuut naast ging. In de 34e minuut stuurde Pier Kempenaar, Nick de Graaf de hoek in, zijn individuele actie en voorzet vanaf de achterlijn, leek een prooi te worden voor Pieter van der Zwaag, maar hij kwam een teenlengte te kort om binnen te tikken.

In de 35e minuut een memorabel moment van scheidsrechter Van der Vliet, Nick de Graaf ging op avontuur en leek Ismael Dahir te passeren in het strafschopgebied, Ismael tikte de bal over de achterlijn en daarna was er contact met Nick. De scheidsrechter oordeelde penalty. Dat was een cadeautje voor Friese Boys en Luutzen Postma kon deze uitpakken, maar de lange keeper Hylcardo Bakker tikte zijn inzet uit de hoek, de rebound van Pieter van der Zwaag werd ook door de keeper geblokt. In de 39e minuut een hachelijke situatie voor de goal van keeper Gerwin van der Meulen, in een melay van spelers leek Dokkum te scoren, maar Gerwin dook ervoor en de rebound werd door libero Aldert Hietkamp weggewerkt. Ruststand 0-0.

In de 2e helft was het weer Durk van der Veen van Dokkum die dichtbij een treffer was, gelukkig was daar net op tijd Andries van der Zwaag die kon blokken. Pieter van der Zwaag was aan de andere kant 2x dichtbij, maar keeper Bakker positioneerde zich prima. In de 60e minuut een teken van sportiviteit door Rienk Postma, toen Sebastiaan Plooij in een duel werd afgetroefd, hij bleef liggen met een blessure in plaats van door te gaan aan de vrije linkerkant, tikte Rienk de bal over de zijlijn. Friese Boys nam het spel in de 2e helft over was sterker in de duels dan Dokkum en nauwkeuriger in de passing. In de 61e minuut begon Nick de Graaf aan een rush en die eindigde op achterlijn, keeper Bakker miste tikkie terug en Pieter van der Zwaag leek te scoren, maar de verdediger was net iets eerder en roste de bal weg. In de 73e minuut bediende Rienk Postma, Pieter van der Zwaag, maar in vrije positie wist Pieter niet raak te koppen. In de 79e minuut kwamen de aanvaller Dirk Greijdanus en Sander Hoekstra in het veld voor Pier Kempenaar en Pieter van der Zwaag.

In de 83e minuut trad scheidsrechter Van der Vliet wederom op de voorgrond, want voor een dieptebal van Dokkum met 3 spelers buitenspel vanaf de tribune te zien en een vlagsignaal van assistent scheidsrechter Melle Durk Hoekstra werd niet gefloten. Durk van der Veen kwam oog in oog met keeper Gerwin van der Meulen en Gerwin tikte het been aan bij de passeer actie in het strafschopgebied, penalty besliste de leidsman. Deze omstreden beslissing werd niet teruggedraaid en zo mocht Sebastiaan Plooy de score openen. Keeper Gerwin van der Meulen ranselde met een katachtige redding de inzet uit de hoek en voorkwam een achterstand.

De toeschouwers in grote getale op gekomen, maakten zich op voor een spannende 10 minuten.

Zou Friese Boys toch nog de winst kunnen pakken op basis van de gehele wedstrijd zou dat verdiend zijn.

In de 86e minuut werd een vrije trap door Riemer Atema het strafschopgebied in geslingerd. Jesse Jan Hoekstra en Sander Hoekstra duelleerden in de lucht. Keeper Bakker leek een handje te helpen door weg te stompen, maar de bal bleef in de lucht. Keeper Bakker stond op de penaltystip en daar kwam Nick de Graaf die met een boog kopbal over de hele lange keeper het net vond. Daarna was er een explosie van vreugde bij het team/supporters 0-1. Trainer Ayelt van Zuiden bedankte keeper Gerwin van der Meulen in het moment.

Jelmer Brinkman en Niels de Vries kwamen nog in het veld voor Matthias Scholtus en Andries van der Zwaag. Dokkum zette in de laatste minuten alles op alles met lange ballen, invaller Christiaan Wijnsma was dichtbij, maar keeper Gerwin van der Meulen kon deze inzet pareren en na 95 minuten spelers vond scheidsrechter Van der Vliet het genoeg. Eindstand 0-1.

Friese Boys won deze clash verdiend met 0-1, maar het had in de 83e minuut ook een hele andere wending kunnen krijgen analyseerde trainer Sip Jaap Bos van Dokkum. Met opvallende hoofdrolspelers, scheidsrechter Van der Vliet ( 2 dubieuze beslissingen), de keepers Hylcardo Bakker van Dokkum en Gerwin van der Meulen van Friese Boys, beiden stopten een strafschop en goudhaantje Nick de Graaf die zijn 1e kopbal in zijn voetbalcarrière maakte. Uiteindelijk was het een uitstekende teamprestatie van Friese Boys vond trainer Ayelt van Zuiden inclusief wisselspeler Marwan Egeh, die niet in actie kwam, die de 3 punten naar Kollumerzwaag bracht. Een quote van de tribune van de heer De Boer, ik heb me me meer vermaakt met deze wedstrijd, dan een gemiddelde wedstrijd van Cambuur.

Even een update over de degradatieregeling voor de 4e klasse C. Dit blijkt mee te vallen in een competitie met 13 teams gaat 1 team rechtstreeks degraderen en 2 teams erom spelen. Dat is wat anders dan 2 rechtstreeks degraderen en 3 teams erom spelen.

Zaterdag 7 oktober speelt Friese Boys thuis tegen Anjum, die Drogeham met 4-2 versloeg. Anjum verloor in de 1e ronde van medekoploper Boornbergum’80 met 4-3 en staat in de middenmoot op de 6e plaats met 3 punten. Friese Boys doet het uitstekend met 6 punten en staat met Eastermar en Boornbergum bovenaan.

In het seizoen 2019/2020 werd de laatste competitiewedstrijd gespeeld in Kollumerzwaag en won Anjum met 2-3. Gezien de historie van 19 ontmoetingen, is er 9x winst voor Friese Boys te noteren en zal het een fifty fifty wedstrijd worden tegen voormalig 3e klasser Anjum. Dokkum is vrij.

Verslag: Hielke de Graaf