Verslag Drogeham 1 – Friese Boys 1 dd 10-12-2022

Drogeham 1 – Friese Boys 1; ruststand 1-0; eindstand 3-2

Na het feestje van vorige week zaterdag met goede resultaten voor Friese Boys en het Nederlands elftal was het belangrijk om met een goed gevoel de winterstop in te gaan. Wie had voorspelt dat na 10 speelronden Friese Boys op de 2e plaats zou staan was een meester voorspeller geweest. Ook Drogeham staat op een uitstekende 3e plaats en is thuis nog ongeslagen in de competitie.

Toch een paar wijzigingen in de basisopstelling ten opzichte van vorige week tegen Ropta Boys. Niels de Vries was geblesseerd en Oane van der Heide was zijn vervanger, Andries van der Zwaag verving Jelmer Brinkman. Drogeham speelt volgens trainer Wilco van der Heide omschakelingsvoetbal (geen countervoetbal) met een jonge ploeg. Compact verdedigen en bij balbezit snel eruit met de topscorers Remco Wijma en Nanne Storm in de gelederen.

Pupil van de week Halbe de Boer van Drogeham scoorde koppend bij keeper Jelmer Boorsma van Friese Boys en zo kon de wedstrijd beginnen onder leiding van scheidsrechter Van Leeuwen uit Stedum. Vanaf het begin liet Friese Boys zien dat ze het Drogeham moeilijk wilde maken door hoog druk te zetten op de verdediging van Drogeham en dat leverde kansjes op voor Pieter van der Zwaag, Pier Kempenaar en Andries van der Zwaag, maar keeper Oedzen Stienstra hield de nul. Drogeham spits Remco Wijma kreeg in de 1e 20 minuten in de omschakeling 2 grote kansen, maar zijn vizier stond naast het doel gericht. Beide teams konden moeilijk tot kansen komen. Friese Boys achterhoede had het aardig voor elkaar met Rienk Postma, Jelmer Bloem, Andries van der Zwaag en Oane van der Heide. Bij Drogeham vielen Jouke Spoelstra en Jorrit Schra op, die menig dieptebal van Friese Boys kon onderscheppen. Andries van der Zwaag moest met een brancard het veld verlaten en werd vervangen door Jelmer Brinkman. Fedde Donker leek Drogeham in de 40e minuut op voorsprong te zetten, maar hij miste. Op slag van rust leek captain Jelmer Bloem een aanval te beginnen, maar besloot de bal terug te spelen op keeper Jelmer Boorsma, die niet had gerekend op een stuitje op het oneffen veld en zo ging de bal richting het doel waar Remco Wijma, net voor verdediger Rienk Postma, de openingstreffer kon binnen tikken 1-0. Nanne Storm was nog dichtbij de volgende treffer, maar zijn vrije trap ging rakelings naast het doel. Ruststand 1-0.

In de 2e helft ging Friese Boys vol voor de gelijkmaker. Scheidsrechter Van Leeuwen liet grensrechter Jan Heidbuurt staan en zo kon Nick de Graaf tot een kans komen gescoord werd er niet. In de 55e minuut was het wel raak toen Luutzen Postma, Pieter van der Zwaag de diepte instuurde en alleen voor de keeper koel bleef en de gelijkmaker aantekende 1-1.

Het laatste half uur kenmerkte zich door een paar opstootjes in de mist, ook een beetje vuurwerk, de lampen werden ontstoken op sportpark “t Doltsje, de scheidsrechter moest een paar keer handelend optreden door gele kaarten te trekken. Ook werd er gevoetbald, want in de 62e minuut leek in een omschakelingsmoment Drogeham een grote kans te creëren, maar Jelmer Brinkman hield de speler vast en dat leverde een gele kaart op. De vrije trap werd vanaf 18 meter uitstekend binnen geknald door topscorer Nanne Storm, keeper Jelmer Boorsma had weinig zicht door de vele spelers in het strafschopgebied en kon de 2-1 niet voorkomen. Friese Boys was niet van slag, want de spelers werkten als leeuwen en drukte Drogeham terug. In de 70e minuut een vrije trap van Rienk Postma richting Dirk Jan Heidstra in het strafschopgebied de spelers lieten de bal stuiten en daar was Pieter van der Zwaag, die met een schitterend lobje over de keeper de gelijkmaker liet aantekenen 2-2.

Invaller Dirk Greijdanus voor Pier Kempenaar had een uitstekende actie vanaf rechts en zijn schot ging over het doel van keeper Oedzen Stienstra. Middenvelders Mathias Scholtus en Nick de Graaf lieten zich in de slotfase meer gelden en dat leverde 2 kansjes op voor Nick, maar gescoord werd er niet. In de 80e minuut een uitstekende actie van Nanne Storm vanaf links, die 2 tegenstanders uitspeelde en vanaf de achterlijn de bal terugtrok naar de 16 meter en daar was Meindert Jan van Dijk die met een gedrukt schot de 3-2 op het bord zette. Een paar minuten later pikte Pieter van der Zwaag een terugspeelbal op en alleen voor de keeper besloot hij een lobje te doen, helaas verdween de bal over het doel. Invallers Ilian Egeh en Riemer Atema gaven nieuw elan in het spel van Friese Boys. Een actie van Dirk Greijdanus rondom de 16 meter en daarna klutste de bal tegen een Drogeham speler en weer terug naar Dirk in de 16 meter. Pieter van der Zwaag schoot de bal daarna binnen, maar er zou al gefloten zijn, een zeer discutabel moment. In de slotfase kon Drogeham hun geliefde omschakelspel spelen. Nanne Storm werd nog gestuit door keeper Jelmer Boorsma. Gescoord werd er niet meer en zo  was Drogeham de gelukkigste en trok met 3-2 aan het langste eind.

Friese Boys kan met opgeheven hoofd met 22 punten uit 11 wedstrijden de winterstop in en heeft al meer punten, dan het hele vorige seizoen, toen bleef de teller steken op 20 punten. In de 4e klasse B ben je op plaats 10 in de ranglijst veilig en daar staan Dokkum en Ouwe Syl met 10 punten.Na de winterstop wordt de draad weer opgepakt in en tegen runner up Dokkum op zaterdag 21 januari 2023 om 14.30 uur.

Volgens trainer Ayelt van Zuiden van Friese Boys werd de wedstrijd beslist op details en in de 2e helft was het zo nu en dan tumultueus in een mistig toneel en een punt was zeker verdiend geweest. Helaas keurde scheidsrechter Van Leeuwen de treffer af. De technische commissie heeft het contract verlengd van trainer Ayelt van Zuiden uit Balk en leider Jan Kempenaar volgt in zijn kielzog en daar was de trainer zeer content mee.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s gemaakt en beschikbaar gesteld door: Sake Beerstra