Verslag Drogeham 1 – Friese Boys 1 dd 6 april 2024

Friese Boys had meer verdiend in Drogeham

DROGEHAM – Na de pijnlijke nederlaag tegen Boornbergum 80 met 5-0 werd er met bijna dezelfde opstelling tegen runner up Drogeham gespeeld. Keeper Jelmer Boorsma was weer hersteld en startte in de basis. Door de 3 nederlagen van Friese Boys met als gevolg de 8e plaats wordt er met een schuin oog naar de nacompetitie-plaats op de ranglijst nummer 11 gekeken. Drogeham nestelt zich door de prima resultaten in 2024 bij de top 5.

Weinig kansen voor beide teams
Onder prima weersomstandigheden zon en een straffe wind werd er afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Achttien. Beide teams loerden op foutjes in de opbouw. Luutzen Postma van Friese Boys zag een vrije trap door de keeper gepareerd. Aan de andere kant moest keeper Jelmer Boorsma een paar keer handelend optreden en deed dit prima. Pieter van der Zwaag en Nick de Graaf waren dreigend maar de verdediging en de keeper van Drogeham waren attent. Friese Boys gaf weinig weg, mede door een solide spelende Aldert Hietkamp, Oane van der Heide en Rienk Postma. Ruststand was 0-0.

Scheidsrechter beïnvloed de wedstrijd
Jelmer Bloem kwam Jelmer Brinkman vervangen. In de 2e helft hetzelfde spelbeeld. Friese Boys met de wind in de rug kreeg kansjes mede doordat Luut Faber en Pier Kempenaar de voorwaarts en meer konden ondersteunen. De wedstrijd kabbelde voort naar het einde, ondanks dat beide teams wel kansjes kregen. Dirk Jan Heidstra en Ilian Egeh werden nog in het veld gebracht voor meer aanvallende impulsen. In de 80e minuut ging Matthias Scholtus op avontuur en zijn inzet alleen voor de keeper werd weggetikt en Pieter van der Zwaag kon de rebound niet benutten, want hij schoot tegen een speler die op de doellijn stond. In de 87e minuut werd de opkomende Rienk Storm in de diepte bediend, de assistent scheidsrechter De Graaf constateerde buitenspel, de scheidsrechter liet doorgaan en keeper Jelmer Boorsma werd uitgespeeld en de 1-0 was een feit. De scheidsrechter van dienst wilde ook niet naar de zijkant en bleef bij zijn standpunt, ondanks dat hij op grote afstand deze actie waarnam. Friese Boys probeerde nog langszij te komen in de slotfase Een actie van Pieter van der Zwaag kwam bij de 2e paal terecht en Nick de Graaf kon in een leeg doel koppen, maar hij kreeg de bal bovenop zijn hoofd. Na een handvol minuten blessuretijd floot de scheidsrechter af en ging Friese Boys met een kater naar huis.

Trainer Ayelt van Zuiden van Friese Boys baalde ontzettend van deze uitslag, want zijn team revancheerde zich van de slechte wedstrijd tegen Boornbergum, maar de beloning bleef uit. VIOD speelde gelijk en Anjum won zijn wedstrijd, daardoor heeft Friese Boys nog een paar goede resultaten nodig om zich te handhaven in de 4e klasse C. Zaterdag 13 april komt koploper Eastermar op bezoek, Friese Boys was het 1e team dat de koploper een nipte nederlaag bezorgde, alle vertrouwen voor een goed resultaat.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra