Verslag Eastermar 1 Friese Boys 1 dd 18-11-2023

Friese Boys wint in een slijtageslag van koploper Eastermar.

Eastermar 1 – Friese Boys 1            1-2          (1-1)

Op een regenachtig sportpark Burgerkamp in Eastermar stond op het affiche in de 4e klasse C de ongeslagen koploper Eastermar tegen nummer 4 Friese Boys, die de laatste 2 wedstrijden tegen Noordbergum en Boornbergum verloor. Friese Boys liet met 10 man tegen Boornbergum zien dat er passie, strijd en veerkracht in het team zit, helaas werd dat niet in een punt(en) omgezet. De historie tussen deze 2 verenigingen is dat Friese Boys niet eerder verloor in Eastermar. Bij Friese Boys ontbraken Aldert Hietkamp, Riemer Atema en Pieter van der Zwaag en bij Eastermar ontbrak spits Menno Dijkstra.

Nadat scheidsrechter R. Vogelzang uit Mantgum het veld had goed gekeurd kon pupil van de week André Douwes de score openen en kon de strijd beginnen op een zwaar veld. Eastermar probeerde in de beginfase via positiespel tot kansen te komen, Bram van der Bij was dichtbij, maar zijn kopbal werd gevangen door keeper Jelmer Boorsma van Friese Boys. In de 8e minuut een uitbraak van Friese Boys, Nick de Graaf accelereerde om 2 tegenstanders heen en vanaf de achterlijn werd een puntgave voorzet gegeven en Matthias Scholtus was er als de kippen bij om binnen te tikken 0-1. Eastermar was even van slag, want Friese Boys kreeg nog 2 kansen door kopballen van Pier Kempenaar en Matthias Scholtus, gescoord werd er niet. Topschutter Willem Veenstra van Eastermar liet in de 19e minuut een grote kans onbenut, maar in de 29e minuut was het wel raak. Toen een pass van Jelte Berend Heidbuurt bij de 2e paal door Willem Veenstra werd aangenomen, Marwan Egeh kwam net te laat en een volley in het verste hoekje leverde de gelijkmaker op 1-1. Friese Boys streed voor wat het waard was, met de voorwaartsen Dirk Jan Heidstra, Nick de Graaf en Luutzen Postma die in de omschakeling meters moesten maken, wat ze met verve deden. Bij Eastermar liep het niet op rolletjes, want voorhoedespeler Jelle van der Bij vond het niet nodig om te verdedigen en dat kreeg hij te horen van trainer Klaas Zandberg met als gevolg een vroege wissel in de 2e helft. In de slotfase kreeg Friese Boys nog 2 corners te nemen, maar keeper Max Dam en zijn verdediging konden met kunst en vliegwerk een tegentreffer voorkomen. Ruststand 1-1.

In de 2e helft begon Friese Boys uitstekend. Nick de Graaf onderschepte een aanval en zijn individuele actie werd met een diagonaal schot via de keeper Max Dam van Eastermar op de lat geschoten. De daaropvolgende corner van Luutzen Postma werd door de defensie weggewerkt. Rienk Postma van Friese Boys was scherp en probeerde van afstand, maar hij raakte de bal half, Luutzen Postma pikte de bal op, speelde 2 tegenstanders uit en vanaf de achterlijn schoot hij doeltreffend raak 1-2. Daarna was het Eastermar dat domineerde, Friese Boys dat compact als team fungeerde met de aanjagers Andries van der Zwaag en Matthias Scholtus, ondersteunt door stoorzenders Pier Kempenaar en Jelmer Brinkman. De hard werkende spits Dirk Jan Heidstra werd in de 62e minuut vervangen door Dirk Greijdanus. In de 69e minuut was het Bram van der Bij van Eastermar die rakelings over de kruising kopte. Friese Boys was in de overlevingsmodus en de mannen van trainer Ayelt van Zuiden gingen met overtuiging de duels aan. In de defensie van Friese Boys hadden Rienk Postma, Oane van der Heide en Marwan Egeh de spitsen redelijk onder controle. Hoewel Willem Veenstra met een kopbal dichtbij was, maar keeper Jelmer Boorsma was in bloedvorm en voorkwam met een zweef een doelpunt. In de 73e minuut werd Nick de Graaf in de rug gelopen in het strafschopgebied van Eastermar, de scheidsrechter wuifde dit weg. De debuterende Sytze de Boer en Niels de Vries werden in het veld gebracht voor Rienk Postma en Luutzen Postma. Eastermar kreeg wel kansen uit corners en vrije trappen, maar in de slotminuten was het keeper Jelmer Boorsma, die nog een fantastische redding had en zo bleef het verrassend 1-2.

Beide trainers Klaas Zandberg en Ayelt van Zuiden vonden dat Eastermar minimaal een punt verdiend had, maar Friese Boys liet zien door passie en strijd zich te kunnen meten met koploper Eastermar en met enig geluk werden de drie punten meegenomen naar Kollumersweach. Friese Boys steeg door dit resultaat naar de 3e plaats en is zaterdag 25 november vrij, vanwege de oneven competitie. Eastermar gaat op visite bij Dokkum. Zaterdag 2 december wordt de draad weer opgepakt door Friese Boys thuis tegen runner up Veenwouden om 14.30 uur.

Verslag: Hielke de Graaf