Verslag Friese Boys 1 -Anjum 1 dd 08-10-2023

Friese Boys wint overtuigend van Anjum

Friese Boys 1 – Anjum 1        5-2       (3-0)

Voetbalvereniging Friese Boys kwam deze week al 2x in spotlights, uitreiking mooiste logo van Friesland door Wilco Polinder aan penningmeester Jan Kempenaar en een cheque € 1.216,82 werd ontvangen van de Rabobank voor de actie Rabobank support. Een mooi slot van deze week zou zijn een goed resultaat tegen voormalig 3e klasser Anjum.

Friese Boys is uitstekend begonnen in de competitie met 2 overwinningen tegen Harkema Opeinde en Dokkum. Anjum verloor van Boornbergum (3-4) en won van Drogeham (4-2). Bij Friese Boys waren afwezig Jelmer Boorsma, Dirk Jan Heidstra en Rienk Postma. Bij Anjum ontbrak door een schorsing sterkhouder Wiebe Dijkstra. In 2016 werd de laatste onderlinge confrontatie gespeeld en die eindigde in 0-0.

Op een uitstekend bespeelbaar grasveld op sportpark De Saedkampe werd er om 14.30 uur afgetrapt door pupil van de week Jorn de Groot en de 1e treffer lag in het net. Scheidsrechter S. Westra uit Dokkum liet Friese Boys daarna de aftrap nemen onder winderige omstandigheden en al in de 1e minuut leek Pieter van der Zwaag te scoren op assist van Luutzen Postma maar zijn inzet alleen voor keeper Lieuwe van Dijk ging rakelings naast. Pieter miste nog een kans uit een corner. In de 3e minuut werd een inzet van Pier Kempenaar tegen de hand geschoten van Anjum speler in het strafschopgebied, de scheidsrechter was niet te vermurwen en gaf geen penalty. In de 4e minuut was het wel raak toen Nick de Graaf na een individuele actie vanaf de achterlijn voortrok en daar was Pier Kempenaar die van dichtbij kon binnen tikken 1-0.

Achter het doel van keeper Gerwin van der Meulen werd met een knal blauwwitte rook ontwikkeld en het leek of de gasten werden geschud, want ze waren de betere partij en Arjen Schregardus kreeg 2 dikke kansen, maar keeper Van der Meulen redde 2x uitstekend. Niels de Vries, Oane van der Heide en Aldert Hietkamp moesten op hun qui-vive zijn, want de aanval Anjum was prima. Matthias Scholtus en Andries van der Zwaag waren verdedigend gedreven en aan de bal hadden ze moeite de vrije man te vinden. Yorrick Elzinga kopte voor de gasten nog over. In de 36e minuut een uitstekende aanval, op rechts ging Riemer Atema er vandoor en in het strafschopgebied aan gekomen leek het een prooi voor de Anjum defensie, maar een kleine versnelling en terugleggen op Luutzen Postma die net miste, daar was Pier Kempenaar die afrondde in het dak van het doel 2-0. De koek was nog niet op voor rust want Anjum verdediger Lukas Zijlstra kon een diepe bal van Friese Boys niet goed verwerken en daar was Matthias Scholtus die afdrukte in het strafschopgebied, maar keeper Van Dijk redde in 1e instantie, de rebound werd beheerst binnen geschoven door Matthias en zo stond een ruststand van 3-0 op het scorebord.

Anjum trainer Remco Kooistra was even in de kleedkamer geweest om aan te geven dat er 2 wissels in zouden komen en nam daarna met een ingetogen woede al vast plaats in de dug out, want enkele opmerkingen van een speler/spelers van Anjum tijdens de wedstrijd vielen verkeerd bij de trainer. Bij Friese Boys was het doel om Anjum niet in de wedstrijd te laten komen en misschien een goal maken, zodat de wedstrijd op slot was.

In de 51e minuut kwam een aanval via Matthias en Pier uiteindelijk bij Nick de Graaf terecht, die de verdedigers uitspeelde en vanaf de achterlijn Luutzen Postma bediende, die met een sliding de bal kon binnen tikken 4-0. Riemer Atema kreeg nog een gele kaart nadat hij net te laat was bij een verdedigende actie, Riemer werd even later gewisseld en Luut Faber mocht zijn competitiedebuut maken. Opvallend was dat Anjum spelers die de nodige overtredingen maakten werden niet op de bon geslingerd. In de 63e minuut lette Matthias Scholtus goed op na een onderschepping en werd Pieter van der Zwaag op zijn wenken bediend en kon in vrije positie vanaf de 16 meter afmaken 5-0.

Kon Friese Boys deze weelde dragen met een comfortabele voorsprong. In de 72e minuut werd een vrije trap van Arjen Schregardus door verdediger Yorrick Elzinga met het hoofd geschampt en keeper Van der Meulen was kansloos 5-1. Sander Hoekstra en Jelmer Brinkman kwamen Pieter van der Zwaag en Matthias Scholtus vervangen. In de 75e minuut een glijpartij van libero Aldert Hietkamp van Friese Boys in het strafschopgebied en daar kon spits Johan Boersma van profiteren en de 5-2 op het scorebord zetten. Marwan Egeh en Kevin Regnerus kwamen Pier Kempenaar en Nick de Graaf nog aflossen in de slotfase. Kansjes waren er nog wel, gescoord werd er niet meer en na 95 minuten floot scheidsrechter Westra af.

Een uitstekende prestatie van het Friese Boys team onder leiding van trainer Ayelt van Zuiden, het zal in het verleden sporadisch zijn voor gekomen dat Friese Boys 5 goals tegen Anjum scoorde. Boornbergum en Eastermar wonnen ook, zodat deze teams met Friese Boys de koppositie delen met de volle buit 9 punten.

Anjum is volgende week vrij. Friese Boys neemt het op in en tegen Ropta Boys. Dit team van de gebroeders Kool is nog puntloos, maar altijd lastig te bestrijden voor Friese Boys, vorig seizoen werd er nog 1-1 gespeeld. Zaterdag 14 oktober de wedstrijd Ropta Boys – Friese Boys om 14.30 uur.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra