Verslag Friese Boys 1 – Boornbergum1 dd 4-11-2023

Vechtlust Friese Boys niet beloont tegen SC Boornbergum’80

SC Boornbergum’80 1 –   Friese Boys 1       3-1          (1-0)

Deze wedstrijd zou gespeeld worden in Boornbergum, maar wegens de regenval en de emelten in het veld werd de wedstrijd op vrijdagmorgen al afgelast. Friese Boys en Boornbergum kwamen na overleg tot de conclusie dat de wedstrijd ook bij Friese Boys kon worden gespeeld, KNVB ging akkoord en zo werd de accommodatie omgedraaid.

Nummer 2 op de ranglijst Friese Boys leed vorige week een kansloze nederlaag tegen Noordbergum en nummer 4 Boornbergum wist niet te winnen van runner up Drogeham. Bij Friese Boys was Aldert Hietkamp weer terug in de basis. Pupil van de week Silvan der Meulen liet het net bollen en scheidsrechter Mustafa uit Groningen liet daarna de wedstrijd beginnen op een prima bespeelbaar veld. In de 5e minuut werd een corner van Luutzen Postma, net van de lijn gehaald. Even later een corner van Nick de Graaf kon door Aldert Hietkamp net niet worden gekopt. In de 9e minuut werd een actie van Nick de Graaf bijna afgerond door Luutzen Postma, maar hij schoot naast. Boornbergum kreeg ook kansen, maar Robin vd Veen en Niels vd Veen richten naast. In de 20e minuut werd een uitgooi van keeper Boorsma onderschept en de pass leek door hem te worden gepakt, maar Lesley van Loon was sneller bij de bal en zorgde met een schuiver voor de openingstreffer 1-0.

In de periode 30e – 40e minuut was de arbitrage Friese Boys niet goed gezind. In de 32e minuut werd Nick de Graaf de diepte in gestuurd door Pier Kempenaar in het strafschopgebied leek hij een voorzet te doen, maar deed nog een extra passeerbeweging en kreeg overduidelijk een duw in de rug, geen strafschop besliste de op afstand fluitende scheidsrechter. Een paar minuten later werd een uitstekende pass van Aldert Hietkamp op waarde geschat door Nick de Graaf, die achter zijn tegenstander vandaan kwam, helaas ging de vlag omhoog van de heer Vietmeyer en de scheidsrechter ging daarin mee. In de 38e minuut werd spits Pieter van der Zwaag tot 3 maal toe vastgehouden, de scheidsrechter stond dichtbij en leek te fluiten, deed het toch niet, Pieter speelde daarna geen bal, maar de tegenstander met als gevolg een rode kaart. Mitchel van Loon kreeg op slag van rust nog een grote kans, maar zijn inzet ging naast.

Vorige week was de ruststand ook 0-1 en wist de tegenstander alras te scoren. Friese Boys moest nu met 10 man verder en een 1-0 achterstand. Het talrijk opgekomen publiek, was benieuwd wat het strijdplan zou zijn. Trainer Ayelt van Zuiden had Nick de Graaf aanvalsleider gemaakt en met een strijdbaar, compact spelend Friese Boys werd de strijd aan gegaan met de tegenstander. Nick de Graaf leek in de 49e minuut te scoren maar keeper Maarten Elverdink redde uitstekend. Friese Boys toonde inzet door als te team te knokken en bij balbezit dreigender te zijn dan de 1e helft met als aanjagers Andries van der Zwaag en Matthias Scholtus. De verdedigers Oane van der Heide en Rienk Postma speelden een moeizame pot, zowel verdedigend als aanvallend. Riemer Atema probeerde op rechts samen met Luutzen Postma aanvallen in te leiden, Boornbergum onder leiding van libero Sven Rozendal waren tijdig aanwezig om in te grijpen. De gasten kregen 2 kansen om de score uit te breiden, gelukkig gingen ze naast. In de 73e minuut kwam Luut Faber en Niels de Vries in het veld voor Luutzen en Riemer. In de 74e minuut kreeg Friese Boys loon naar werken. De gevaarlijke Nick de Graaf had een mooie individuele actie in huis en zijn voorzet vanaf rechts werd door de goed spelende Aldert Hietkamp in het hoekje gekopt 1-1.

In de 78e minuut werd een corner van Boornbergum door de inlopende Roy Melein getoucheerd en de bal verdween over keeper Jelmer Boorsma in het doel, helaas stond er geen ondersteunende speler op de lijn 2-1. Dirk Jan Heidstra kwam binnen de lijnen en leek in de 80e minuut te scoren maar zijn inzet ging rakelings naast. Friese Boys probeerde alles of niks te spelen en daar had Boornbergum het lastig genoeg mee. Helaas door de regen in de 2e helft kreeg een terugspeelbal van Niels de Vries van Friese Boys niet voldoende snelheid en kon Mitchell van Loon de wedstrijd voor Boornbergum beslissen door na een onderschepping keeper Boorsma te passeren 3-1. Na een aantal minuten blessuretijd floot de scheidsrechter af.

Friese Boys had op basis van de 2e helft een punt verdiend, maar dat kwam ook omdat Boornbergum de kansen onbenut liet. Volgende week zaterdag 11 november komt Drogeham (nummer 9) op bezoek , die de zegereeks van Eastermar ook niet kon stuiten en met 3-1 verloor. Vorig seizoen won Drogeham met 0-3 van Friese Boys. Friese Boys zakte door de nederlaag naar de 3e plaats en zag Boornbergum in de stand langszij komen. Het vertoonde (aanval)spel in de 2e helft biedt zeker perspectief.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra