Verslag Friese Boys 1 – Dokkum 1 dd 10 februari 2024

Eigen doelpunten helpen Friese Boys langs Dokkum

Friese Boys 1 – Dokkum 1   4-0       (0-0)

Friese Boys was na de nederlagen tegen V en V’68 en Harkema Opeinde op een 5e plaats beland en het was belangrijk om resultaat te halen tegen nummer 3 Dokkum om niet in de negatieve spiraal terecht te komen. De historie geeft aan dat Dokkum in Kollumerzwaag nog nooit had verloren, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Onder leiding van scheidsrechter J.K. Pol kon pupil van de week Herre Feenstra bijna het doel in dribbelen bij Dokkum. Ilian Egeh startte vandaag in de basis.

Initiatief

Onder heerlijke weersomstandigheden en een hobbelig veld probeerde Friese Boys het initiatief te nemen In de 5e minuut was Nick de Graaf dichtbij, maar zijn schot ging over. Na 10 minuten moest bij Dokkum verdediger Rene Hofstra het veld verlaten met een blessure en werd vervangen door Christiaan Wijnsma. In de 12e minuut was Dokkum dichtbij een treffer, maar de inzet van Sander van der Ploeg ging rakelings naast het doel van keeper Jelmer Boorsma. In de 25e minuut kreeg keeper Thomas Dijk van Dokkum een beukje uit een corner en daar bleef hij last van houden gedurende de wedstrijd. Ilian Egeh was dichtbij een treffer, zijn schot ging rakelings langs de paal. Beide teams ontliepen elkaar niet veel en kansen waren er bijna niet en zo werd de rust bereikt met de brilstand 0-0.

Omzettingen bij Friese Boys

In de 2e helft werd Ilian Egeh vervangen door Dirk Jan Heidstra. Daardoor waren er omzettingen in het veld bij Friese Boys wat achteraf prima uitpakte. Friese Boys wist meer duels te winnen, wist de ballen bij de juiste kleur te krijgen. Pieter van der Zwaag en Matthias Scholtus waren de aanjagers en zorgden voor dynamiek in het spel. In de 51e minuut wierp dat zijn vruchten af, toen Nick de Graaf van 20 meter de bal afvuurde en via een verdediger van Dokkum viel de bal in de bovenhoek binnen 1-0.

Polletje

De wedstrijd werd wat grimmiger en daardoor moest de scheidsrechter enkele malen een gele kaart geven. In de 58e minuut speelde Giomar Anastatia de bal terug op keeper Dijk, die de bal zou aannemen, maar door een polletje lukte dat niet en rolde de bal langzaam over de doellijn 2-0. Wat de laatste tijd tegenzat, had Friese Boys nu het geluk mee. De goed spelende Aldert Hietkamp zorgde samen met zijn secundanten Oane van der Heide, Rienk Postma en Jelmer Brinkman dat Friese Boys verdedigend prima stond te verdedigen. Keeper Jelmer Boorsma was zeer attent bij een terugspeelbal die werd geblokt en redde 2x. In de 64e minuut leek Dirk Jan Heidstra de wedstrijd te beslissen, keeper Dijk was in een 1 tegen 1 de winnaar.

Dokkum scoort 2 doelpunten

Aldert Hietkamp was met een kopbal dichtbij, na een voorzet van Nick de Graaf. Jordi Minnema van Dokkum miste ook. In de 78e minuut was het wel raak toen Dirk Jan Heidstra een voorzet indraaide en deze werd met een sliding door Christiaan Wijnsma aan geraakt en wederom rolde de bal achter keeper Dijk 3-0. Jelmer Brinkman kopte nog bijna in het eigen doel, maar het doelpunt viel op de andere kant toen een verdediger een inswinger van Luutzen Postma voor Pier Kempenaar aanraakte en ook deze aanraking werd tot doelpunt gepromoveerd 4-0. Luut Faber, Marwan Egeh en Sil Klaver kwamen nog in het veld. Keeper Jelmer Boorsma onderscheidde zich met 2 prima reddingen en hield voor het eerst dit jaar de nul. Zo werd het een geflatteerde, terechte winst op basis van de 2e helft met 4-0.

Een teamprestatie van Friese Boys

vond trainer Ayelt van Zuiden na afloop. Zaterdag 17 februari speelt Friese Boys in Driesum tegen VIOD en Dokkum neemt het thuis op tegen Boornbergum’80. Beide wedstrijden beginnen om 14.30 uur.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra