Verslag Friese Boys 1 – Dokkum 1 dd 27 mei 2023

Friese Boys verliest nipt van Dokkum

Friese Boys 1 – Dokkum 1      0-1       (0-0)

De laatste competitiewedstrijd werd gespeeld tegen Dokkum. In Dokkum werd het 2-3 voor Friese Boys. De laatste 15 jaar werd er thuis niet gewonnen van Dokkum. Friese Boys maakt zich op voor de nacompetitie tegen YVC uit Ylst en de spelers moeten geen domme kaarten oplopen en blessurevrij uit deze wedstrijd komen. Dokkum had nog een punt nodig voor handhaving, als V en V’68 dik zou winnen van Harkema Opeinde. Bij Friese Boys waren Jelmer Boorsma, Andries van der Zwaag en Aldert Hietkamp afwezig.

Pupil van de week Johanna Keegstra opende de score op een zonnig sportpark De Saedkampe in Kollumerzwaag, daarna liet scheidsrechter P. Olthof beginnen. In de beginfase was het een gelijkopgaande wedstrijd en beide teams kregen kansjes, maar gescoord werd er niet. In de 20e minuut werd een voorzet van Luutzen Postma door Dirk Jan Heidstra net niet binnen gekopt. In de 24e minuut werd een schot van Luutzen Postma geplukt door de keeper van Dokkum. Dokkum liet ook van zich spreken, maar een aantal aanvallen belanden naast het doel van keeper Jelmer Bloem. In de 35e minuut de mooiste aanval van Friese Boys, Riemer Atema werd aan de rechterkant aan het werk gezet, zijn voorzet belande bij Pieter van der Zwaag, die de bal afkapte in de 16 meter en panklaar legde voor Pier Kempenaar, tot ontzetting van een ieder schoot Pier deze vrije kans naast. Beide teams probeerden nog tot grote kansen te komen, maar door onnauwkeurigheid in de passing, stierf menig aanval in schoonheid. Ruststand 0-0.

In de 2e helft was Jelmer Brinkman de vervanger voor Riemer Atema, die op het randje van het toelaatbare speelde in de 1e helft. Dokkum kwam beter uit de kleedkamer dan Friese Boys en in de 52e minuut was het raak voor Dokkum, toen een vrije trap van links werd getoucheerd door Omer Dahir en keeper Jelmer Bloem was kansloos 0-1. Daarna probeerde Friese Boys de gelijkmaker te forceren, maar de scherpte ontbrak in de laatste fase van de aanval. In de 76e minuut kreeg Dokkum nog een vrije schietkans, die rakelings naast ging. In de 83e minuut kreeg scheidsrechter Olthof last van krampverschijnselen, beide verzorgers van beide teams zorgden ervoor dat de scheidsrechter weer werd opgelapt. In de slotfase werd er nog afscheid genomen van spelers/begeleiding van Dokkum, gescoord werd er niet meer, ondanks de wissels die werden toegepast door trainer Ayelt van Zuiden. Wederom stapte Dokkum als winnaar van het veld in Kollumerzwaag en handhaaft zich met dit resultaat in de 4e klasse B.

As. vrijdag 2 juni om 19.30 uur speelt oud Friese Boys tegen oud Heerenveen met o.a. Gert Jan Verbeek, Maarten de Jong, Gerald Sibon, Jeffrey Talan, Pieter Bijl, Jan de Jonge in de gelederen onder toeziend oog van Riemer van der Velde op sportpark De Saedkampe in het kader van het jubileumjaar.

Een mooie generale op vrijdag voor het toetje van Friese Boys 1 in de nacompetitie om promotie naar de 3e klasse, die op zaterdag 3 juni thuis tegen YVC uit Ylst wordt gespeeld. Friese Boys kan revanche  nemen op de 5-1 nederlaag in Ylst in de voorbereiding. Mocht Friese Boys deze wedstrijd winnend afsluiten, dan wordt er op 10 juni in Wijnjewoude gespeeld tegen 3e klasser ODV. De finale wordt op 17 juni op neutraal terrein gespeeld tegen de winnaar van de 3e klassewedstrijd Borger tegen Omlandia.

Tot vrijdag 2 juni 19.30 uur en/of zaterdag 3 juni om 14.30 uur op sportpark De Saedkampe in Kollumerzwaag.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra