Verslag Friese Boys 1 – Drogeham 1 dd 13-5-2023

Friese Boys delft in de 2e helft het onderspit tegen Drogeham

Friese Boys 1 – Drogeham 1  0-3       (0-0)

Met nog 3 wedstrijden te gaan, volgen de beslissingen over nacompetitie promotie en degradatie. Drogeham heeft de 2e periode en als ze op de 2e plaats blijven staan, dan wacht hun in de nacompetitie thuis op 10 juni de nummer 11 van de 3e klasse B. Friese Boys staat op een uitstekende 3e plaats en heeft alle belang om nog in de nacompetitie te komen. Birdaard, Harkema Opeinde en VIOD zijn de achtervolgers in de 3e periode / stand van de ranglijst. Bij Drogeham stonden de topschutters Nanne Storm en Remco Wijma in de basis. Bij Friese Boys stond Pier Kempenaar in de basis in plaats van Riemer Atema vergeleken met de wedstrijd tegen Ropta Boys. De afwezige spelers waren Jelmer Boorsma, Niels de Vries en Jelmer Brinkman.

Pupil van de week Emiel van de Kant opende de score. Onder grote publieke belangstelling en onder zonnige weersomstandigheden werd er om 14.35 uur afgetrapt onder leiding van scheidsrechter H.M. van Dijk, nadat het sfeervuurwerk zijn werk had gedaan. Drogeham was in de beginfase het meest in balbezit en in de 5e minuut moest keeper Jelmer Bloem handelend optreden op een inzet van de spits van Drogeham en dat deed hij met de vingertoppen. In de 12e minuut ging Nick de Graaf er op links vandoor na een combinatie met Pieter van der Zwaag de verdediger kon ternauwernood redding brengen. In de 17e minuut leek Remco Wijma de score te openen toen Oane van der Heide iets teveel ruimte gaf, maar de inzet ging rakelings naast. In de 20e minuut zorgde de hardwerkende Dirk Jan Heidstra van Friese Boys met een voorzet dat Pier Kempenaar de bal naast kopte. Andries van der Zwaag en Dirk Jan Heidstra hadden moeite om tot aanvallende impulsen te komen, waardoor de aanvallers geen aanvoer kregen. In de slotfase kreeg Drogeham een vrije trap te nemen vanaf de zijkant werd de bal erin gepompt, maar met de spitsen in het keepersgebied belande de bal uiteindelijk in de handen van keeper Jelmer Bloem. Ruststand 0-0.

In de 2e helft was Friese Boys agressiever en kwam meer op de helft van Drogeham en dat leverde ook kansjes op voor Pieter van der Zwaag en Luutzen Postma, maar gescoord werd er niet. In de 53e minuut had Matthias Scholtus een onverwachte terugspeelbal op de verdediging, deze werd op gepikt door Drogeham en het schot werd door keeper Bloem uit hoek getikt. Drogeham scoorde even later, maar assistent grensrechter Melle Durk Hoekstra had de vlag omhoog en het doelpunt werd afgekeurd. In de 56e minuut was het wel raak toen Jorrit Schra een steekpass langs Rienk Postma oppikte en zijn voorzet werd door Remco Wijma van dichtbij afgerond 0-1. In deze fase was Drogeham de betere ploeg en een vrije trap belande op de lat. In de 62e minuut kon Aldert Hietkamp een goal voorkomen met zijn voet, na een inzet van Remco Wijma. De daarop volgende corner was het wel raak en daar was Nanne Storm die in een melee van spelers scoorde 0-2. Fedde Donker was daarna dichtbij 0-3, maar zijn schot ging rakelings voorlangs. In de 68e minuut kwam Riemer Atema, Pier Kempenaar vervangen en na wat verschuivingen in het team herpakte Friese Boys zich en ging vol voor de aansluitingstreffer. Dirk Jan Heidstra was er dichtbij op assist van Matthias Scholtus maar keeper Oedzen Stienstra bokste de bal naast. Na de drinkpauze hetzelfde spelbeeld Friese Boys aandringend en Drogeham loerend op de counter. Na kansjes van Pieter van der Zwaag, was het een solo van Nick de Graaf die van 20 meter bijna zijn schot in de kruising zag verdwijnen, maar keeper Stienstra moest helemaal gestrekt en zweefde de bal gestrekt uit de bovenhoek. Even later was het wederom Nick de Graaf die in de korte hoek de keeper leek te passeren, maar keeper Stienstra was volgens supporters de uitblinker want de inzet werd nogmaals tot corner getikt en ook de haarscherpe corner van Nick werd uit de bovenhoek getikt. Ilian Egeh, Marwan Egeh en Dirk Greijdanus kwamen in het laatste kwartier nog in het veld voor Friese Boys. In de blessuretijd schoot Drogeham speler Jan Tabak richting het doel van Friese Boys, zijn inzet werd geblokt, maar daar was het broertje van Remco Wijma, Mark Wijma die de eindstand op het scorebord zette 0-3.

Drogeham verstevigde zijn 2e plaats en staat 4 punten voor op Friese Boys met nog 2 wedstrijden te gaan. Friese Boys liet een steekje vallen, maar Birdaard ging onderuit tegen Ropta Boys en Harkema Opeinde won van Ternaard. Dat betekent dat Friese Boys zich de komende wedstrijden bij winst tegen Lions’66 (uit) of Dokkum (thuis) in de nacompetitie kan spelen. Trainer Ayelt van Zuiden had meer verwacht van deze wedstrijd, maar in Leeuwarden wacht volgende week de volgende klus tegen Lions’66, die tegen WTOC onverwacht verloor, de wedstrijd start om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter M.E. van den Beld.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra