Verslag Friese Boys 1 – Eastermar 1 dd 13 april 2024

Friese Boys stelt teleur tegen Eastermar

Friese Boys 1 – Eastermar 1           0-6       (0-2)
Na de nipte nederlaag tegen Drogeham, kwam de trotse koploper Eastermar op bezoek. Friese Boys zorgde in de 1e helft van de competitie voor een verrassing door Eastermar de 1e nederlaag te bezorgen. Friese Boys staat op een 9e plaats met 25 punten is nog niet veilig, want Anjum (plaats 10, 21 punten) en VIOD (plaats 11, 18 punten, nacompetitieplaats), hebben 2 wedstrijden minder gespeeld. Jelmer Bloem en Dirk Jan Heidstra starten in de basis bij Friese Boys.

Eastermar verdiend op voorsprong
Nadat pupil van de week Ben van der Heide had gescoord liet scheidsrechter Beens uit Assen de wedstrijd beginnen. Eastermar trok het initiatief naar zich toe onder leiding van de herstelde Sietse Nijboer. Friese Boys had moeite in de beginfase tegenstand te bieden. Libero Aldert Hietkamp verslikte zich in de 16e minuut, Jelmer Brinkman maakte daarna een overtreding op 18 meter van het doel. Sietse Nijboer belaste zich daarmee en schoot in het uiterste hoekje raak, het stuitje deed keeper Jelmer Boorsma de das om 0-1. Een rommelige periode brak aan met balverlies aan beide kanten. Het was Friese Boys dat in de 30e minuut op gelijke hoogte leek te komen, toen Pieter van der Zwaag, Nick de Graaf de diepte in stuurde en alleen voor keeper Max Dam ranselde de keeper de bal uit de hoek. Eastermar makkelijker voetballend drong Friese Boys terug en in de 31e minuut kreeg Oane van der Heide een vrije trap tegen, wederom op 18 meter van het doel. Sietse Nijboer wist daar wel raad mee en schoot de bal in de bovenhoek 0-2. Even later was Rienk Postma zeer attent door de voorzet weg te werken voor 2 aanvallers de afronding konden doen. Luut Faber kwam in het veld voor de aangeslagen Jelmer Bloem. De laatste kans was voor Nick de Graaf die op avontuur ging en een tegenstander omspeelde in het strafschopgebied, zijn inzet kwam tegen de voeten van keeper Dam. Rust 0-2.

Friese Boys wordt overlopen door Eastermar
In de 2e helft was het Pieter van der Zwaag die een corner forceerde. Nick de Graaf mikte deze op het hoofd van Dirk Jan Heidstra, helaas ging de kopbal rakelings over het doel. In de 60e minuut werd topschutter Willem Veenstra de diepte in gestuurd en alleen voor keeper Boorsma bleef hij koel en noteerde 0-3. Daarna was het verzet gebroken en werd minder compact gespeeld door Friese Boys. Eastermar profiteerde en scoorde nog 3x, doelpunten van Mike Okkema 2, Wessel Tillema 0-6. Pier Kempenaar en Ilian Egeh kwamen nog in het veld, maar konden samen met Matthias Scholtus de bakens niet verzetten. Nick de Graaf was nog dichtbij een eretreffer na een steekbal van Luutzen Postma, maar zijn inzet rolde naast. Eindstand 0-6.

Door dit resultaat blijft Friese Boys op de 9e plaats en is de volgende ronde vrij, omdat erin een oneven competitie van 13 wordt gespeeld. Het is afwachten wat de concurrenten gaan doen. Op zaterdag 4 mei wordt er gespeeld in Veenwouden, die zich veilig heeft gespeeld na de overwinning op Boornbergum.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra