Verslag Friese Boys 1 – Harkema Opeinde 1 dd 23-09-2023

Friese Boys wint dik verdiend van Harkema Opeinde.

Friese Boys – Harkema Opeinde       5-1       (2-1)

Na de oefen en beker wedstrijden was het eindelijk zover de 1e competitiewedstrijd. Harkema Opeinde is in de beker onderaan geëindigd met tegenstanders ONR (nummer 1), Zuidhorn, TLC en is er kwalitatief minder op geworden, omdat er spelers naar andere clubs zijn gegaan of gestopt. Captain Paul van der Heide is ook nog geblesseerd. Kootstertille ging in de bekerpoule met Friese Boys, WTOC, Oostergo door naar de volgende ronde. Bij Friese Boys zijn nog afwezig door blessures Jelmer Bloem en Oane Wiersma.

Op een nat veld op sportpark De Saedkampe liet pupil van de week Milan Velstra het net bollen. Scheidsrechter van dienst Aant Adema uit Wouterswoude liet de bal daarna rollen. Friese Boys liet direct zien dat ze de intentie hadden om regelmatig op de helft van Harkema Opeinde te verschijnen. Na wat speldenprikjes van beide kanten ging een vrije trap in de 18e minuut van Alex van der Tuin van Harkema Opeinde rakelings langs de kruising. Even later kwam Riemer Atema op rechts aan de bal en zijn scherpe voorzet voorbij de 2e paal werd hard in gekopt door Dirk Jan Heidstra van Friese Boys, keeper Christiaan Riemersma leek de inzet te pareren, maar de bal rolde toch langzaam over de doellijn 1-0. Harkema Opeinde nam het spel wat over en dat resulteerde in wat kansjes voor Alex van der Tuin en Eppie Wouda, maar keeper Jelmer Boorsma had er goed het oog in en anders was er ondersteuning van de verdedigers Aldert Hietkamp, Rienk Postma en Oane van der Heide. Friese Boys kreeg ook kansen na acties van Nick de Graaf, Luutzen Postma en Dirk Jan Heidstra, maar het duurde tot de 43e minuut toen Nick de Graaf een vrije trap snel nam, verdediger Thom Schievink van Harkema Opeinde stond niet goed en daar kon Luutzen Postma van profiteren en van dichtbij binnen tikken 2-0. Dirk Jan Heidstra kreeg nog een dikke kans, maar liet het na te scoren. Daarna een dikke hoosbui wat het veld nog gladder maakte. Een sliding van Jordy Veenstra op keeper Jelmer Boorsma liep maar net goed af. Harkema Opeinde had nog een verrassing in petto en wel in de blessuretijd, toen een voorzet van rechts uitstekend werd binnen gekopt in de bovenhoek door Eppie Wouda 2-1. Dit was ook de ruststand.

In de 2e helft 2 ongewijzigde teams. Friese Boys speelde als collectief vooral bij balverlies hielpen de spelers elkaar om de bal weer te veroveren en bij balbezit wisten ze elkaar bij regelmaat te vinden. In de 53e minuut beloonde Friese Boys zich, maar wel met een klein smetje, Jesper Hoeksma van Harkema Opeinde ging naar de grond in de 16 meter en had last van de knie, de scheidsrechter floot niet en op links kwam Dirk Jan Heidstra in balbezit en vanaf de achterlijn volgde er een harde voorzet en spits Pieter van der Zwaag kon binnen tikken 3-1. Even later schoot Riemer Atema uit een corner van Luutzen Postma de bal in de bovenhoek, maar aan de verkeerde kant van de paal. Nick de Graaf was dichtbij een treffer, toen een schot van links rakelings langs het doel van keeper Christiaan Riemersma ging. Matthias Scholtus en Pieter van der Zwaag  In de 63e minuut was het wel raak, toen invaller Pier Kempenaar voor Dirk Jan Heidstra van dichtbij kon afronden, na een uitstekende actie vanaf rechts door de Nick de Graaf 4-1. Harkema Opeinde beet van zich af en ging op jacht naar de 4-2 en Alex van der Tuin was dichtbij, maar keeper Jelmer Boorsma tikte perfect een bal uit de kruising en even later ging een inzet net naast. Matthias Scholtus, Rienk Postma, Pieter van der Zwaag werden nog vervangen door Jelmer Brinkman, Dirk Greijdanus en Niels de Vries. Het slotakkoord in de blessuretijd kwam van Andries van der Zwaag, die de bal afhandig maakte van Alex van der Tuin, Nick de Graaf profiteerde van deze situatie en stoomde naar het strafschopgebied alleen voor keeper Christian Riemersma, schoot hij diagonaal raak 5-1, dit was ook tevens de eindstand.

Friese Boys neemt het volgende week op in en tegen Dokkum, die verrassend Drogeham versloeg en Harkema Opeinde heeft een vrije zaterdag.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra