Verslag Friese Boys 1 – Kootstertille 1 dd 9-9-2023

Zaterdag 9 september 2023

Kootstertille beslist de wedstrijd in de slotfase tegen Friese Boys

Friese Boys – Kootstertille                1-3          (0-2)

Ruim een jaar geleden speelde Friese Boys ook in de beker tegen Kootstertille en werd er kansloos met 7-0 verloren. Trainer Ayelt van Zuiden was wel benieuwd of Friese Boys stappen had gemaakt en meer weerstand kon bieden in dit bekerduel. Beide teams waren redelijk op sterkte. Kootstertille won de 1e bekerwedstrijd van Oostergo met 5-0 en Friese Boys stond tegen WTOC met 2-1 voor, toen het licht uitviel.

Pupil van de week Jens Kobus opende de score, daarna startte scheidsrechter Rolf van der Meulen de wedstrijd.

Onder warme weersomstandigheden werd er halverwege de beide helften een drinkpauze ingelast. Kootstertille liet de bal makkelijk rondgaan en vooral Rinse de Vries van Kootstertille zette met crosspasses de flankspelers aan het werk. Friese Boys kwam er een aantal malen gevaarlijk uit, Dirk Jan Heidstra kopte op de paal na een voorzet van Rienk Postma. Net voor de drinkpauze werd een corner door verdediger Marwan Egeh half weggekopt, captain Douwe Kloostra schoot met een halve volley vanaf de 16 meter de bal achter keeper Jesse Komrij 0-1. In de 28e minuut zorgde Andre Faber met een steekpass dat Aize Storm van dichtbij binnen kon tikken 0-2. Friese Boys kreeg nog een dot van een kans in de 35e minuut toen Nick de Graaf een splijtende pass verzond naar Pier Kempenaar, zijn inzet ging rakelings naast. Libero Douwe Kloostra verslikte zich in Luutzen Postma, die hem de bal afpakte en met een gele kaart goed wegkwam. Net voor rust pegelde Kees de Vries van Kootstertille de bal op de onderkant van de lat. Rust 0-2.

In de 2e helft kwamen Pieter van der Zwaag en Niels de Vries in het veld voor Jelmer Brinkman en Pier Kempenaar.

Friese Boys was langer in balbezit en Kootstertille loerde op foutjes, Jouke Waaksma en Kees de Vries waren dichtbij een treffer, maar gescoord werd er niet. In de 60e minuut was het Luutzen Postma die met een crosspass Nick de Graaf bereikte, die Rense de Vries in de luren legde en alleen voor keeper Marcel Kempenaar wist Nick net niet te scoren want een uiterste krachtsinspanning voorkwam de aansluitingstreffer, Riemer Atema kon in de rebound niet scoren. Nadat er nog 2 wissels in het veld waren gekomen Dirk Greijdanus en Aldert Hietkamp voior Luutzen Postma en Marwan Egeh werd het aanvallende spel beter. Nick de Graaf werd op randje buitenspel op avontuur gestuurd door Dirk Greijdanus en alleen voor de keeper wist Nick nu wel te scoren 1-2. Rikus Tjepkema en Falco Bierma kregen daarna kansen om de wedstrijd op slot te gooien, maar keeper Jesse Komrij kwam als winnaar uit de strijd. Oane van der Heide werd nog vervangen door Ilian Egeh. In de 78e minuut opende Andries van der Zwaag op Nick de Graaf, die met een schot rakelings langs de kruising bijna de gelijkmaker aantekende. Friese Boys speelde in de slotfase 1 op 1 en kreeg het deksel op de neus, toen invaller Tom van der Veen van dichtbij kon binnen tikken 1-3, dit was tevens de eindstand.

Beide trainers waren redelijk tevreden en het publiek had bij vlagen een attractieve pot voetbal gezien ondanks het warme weer. Oostergo verloor op eigen veld van WTOC met 1-3. Friese Boys speelt zaterdag 16 september in EE tegen Oostergo en Kootstertille gaat op bezoek bij WTOC, beide wedstrijd beginnen om 14.30 uur.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra