Verslag Friese Boys 1 – Lions ’66 1 dd 28 januari 2023

Friese Boys wint nipt van Lions’66

Friese Boys 1 – Lions ‘66 1    2-1       (2-0)

Na de zwaarbevochten zege in Dokkum kwam Lions ‘66 op bezoek. De laatste tegenstander in de 1e reeks van 13 wedstrijden. Het gepromoveerde Lions staat op een gedeelde 5e plaats en doet het net als Friese Boys uitstekend in de 4e klasse B.

Onder leiding van scheidsrechter Stewart uit Kootstertille scoorde pupil van de week Mike Kamstra de 1e treffer en daarna werd de wedstrijd in gang gezet. In de 3e minuut leek de score open gebroken te worden na een individuele actie van Nick de Graaf, die van dichtbij met een punter de keeper Justin Rinsma op zijn weg vond. In de 12e minuut was het wel raak. Na een overtreding op Pieter van der Zwaag buiten de 16 meter belastte Luutzen Postma zich met de vrije trap en schoot uitstekend raak 1-0. Friese Boys ging door en in de 16e minuut werd een terugspeelbal door de keeper half verwerkt en dat leverde een corner op, de keeper leek de corner van Nick de Graaf te pakken liet los en kwam per ongeluk op de hand van een Lion’ 66 speler, penalty besliste scheidsrechter Stewart. Pieter van der Zwaag schoot dit buitenkansje tegen de paal, maar de rebound was een prooi voor Luutzen Postma die 2-0 op het bord zette. Lions ’66 wist dat het uit een ander vaatje moest tappen en won meer duels, maar gescoord werd er niet meer voor rust.

In de 2e helft kreeg Friese Boys een grote kans toen Matthias Scholtus een uitstekende pass gaf op Luutzen Postma die alleen voor de keeper de bal hoog over schoot. In de 58e minuut begon Nick de Graaf aan een solo en in het strafschopgebied werd er eerst een overtreding begaan en daarna de bal gespeeld en dat betekende opnieuw een strafschop. Pieter van der Zwaag kon de wedstrijd niet in het slot gooien en schoot naast. Lions probeerde uit alle macht de aansluitingstreffer op het bord te krijgen, maar keeper Jelmer Bloem en de verdedigers Jelmer Brinkman, Andries van der Zwaag, Rienk Postma en regisseur Aldert Hietkamp hielden prima stand. Het was in de allerlaatste minuut Ashley Birkenholz die toch nog de 2-1 op het scorebord zette. Daarna floot de scheidsrechter af en was Friese Boys weer 3 punten rijker.

Trainer Ayelt van Zuiden was zeer content met de winst en met 15 punten boven  de nacompetitie /degradatie durfde hij de uitspraak wel aan dat Friese Boys veilig is. Een periode zou een heel mooi toetje zijn voor Friese Boys en daar gaan de spelers vol voor.

Volgende week speelt Friese Boys tegen VIOD om 14.30 uur, die met 2-1 verloor van V en V’68.

De 1e competitiewedstrijd eindigde in een 2-1 winst voor Friese Boys tegen VIOD. Friese Boys heeft in de historie geen winstpartijen op naam staan, weer een nieuwe uitdaging voor de equipe van trainer Ayelt van Zuiden en leider Jan Kempenaar.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra