Verslag Friese Boys 1- Marrum 1 dd 22-4-2023

Friese Boys op de valreep langs Marrum

Friese Boys 1 – Marrum 1      2-1       (1-1)

Friese Boys moest het opnemen tegen Marrum, die op de 7e plaats staat. In Marrum werd een pittig potje gespeeld, waar trainer Wim de Ron van Marrum werd weggestuurd en Friese Boys de winst 2-3 in de blessuretijd naar zich toetrok. Marrum had bijna de 2e periode te pakken, maar Drogeham ging er met de buit vandoor. In de 3e periode doet Marrum niet mee om de prijzen, daardoor zijn ze in het niemandsland beland en kunnen ze zonder druk voetballen voor de afscheidnemende trainer. Friese Boys is de trotse koploper in de 3e periode en staat op een 3e plaats met nog 5 wedstrijden te gaan, met andere woorden het gaat crescendo en er wordt gespeeld om een prijs. Tegenstrijdig met vorig seizoen toen een beslissingswedstrijd tegen Westerkwartier om degradatie gespeeld moest worden. Bij Friese Boys waren Jelmer Bloem en Dirk Jan Heidstra weer fit en zij starten in de basis voor de afwezige Oane van der Heide en Marwan Egeh.

Voordat de wedstrijd begon was er een minuut stilte voor Simon Regnerus, jeugdtrainer van vv Marrum. Pupil van de week Cornelis Beerda prikte de 1e goal achter keeper Thomas Roersma en daarna liet scheidsrechter Joop de Vries uit Nijemirdum de wedstrijd onder zonnige weersomstandigheden van start gaan. Friese Boys kreeg de 1e kansen, Pieter van der Zwaag schoot in de 4e minuut tegen de keeper. Even later was het Luutzen Postma die een voorzet van Dirk Jan Heidstra na een kluts kon binnen tikken, maar te gehaast ging zijn inzet over. Marrum was niet van plan om zich naar de slachtbank te leiden en knokte zich in de wedstrijd. Dit resulteerde in de 14e minuut in een vrije trap vanaf 25 meter genomen door Eric Dijkstra, door een kopbeweging van Aldert Hietkamp en een stuit verdween de bal in het doel achter keeper Jelmer Boorsma 0-1. Friese Boys ging op jacht naar de gelijkmaker, Pieter van der Zwaag was dichtbij, maar miste. In de 22e minuut was het Luutzen Postma, die Nick de Graaf bereikte, zijn inzet werd door keeper Roersma tot corner gewerkt. Deze corner van Nick de Graaf werd tegen de lat gekopt door Dirk Jan Heidstra. De tegenstoot was voor Marrum speler Cornelis Bolding, die zich op snelheid ontdeed van Matthias Scholtus, gelukkig was keeper Jelmer Boorsma ter plaatse die met de voet redding bracht. In de 24e minuut een onverwacht gelijkmaker toen Luutzen Postma een voorzet losliet, deze werd gemist in het strafschopgebied door libero Danny Hiemstra, spits Pieter van der Zwaag tikte van dichtbij binnen. Grensrechter Douwe Wierstra stond daarna met de vlag omhoog en had overtreding/buitenspel geconstateerd, maar de scheidsrechter was standvastig en bleef na enkele minuten bij zijn beslissing, doelpunt 1-1. Beide teams hadden moeite om de bal in bezit te houden, daardoor ontstond er een rommelige wedstrijd, die veel op en neer ging. Voor rust was er nog een kans voor Marrum, Cornelis Bolding schoot tegen Jelmer Boorsma. Friese Boys creëerde meer kansen Dirk Jan Heidstra (over), Nick de Graaf (naast), Pieter van der Zwaag (keeper) , helaas geen goals en zo werd de ruststand bereikt met 1-1.

In de 2e helft kwam Luutzen Postma in de 1e minuut alleen op de keeper af, helaas hij miste. Daarna was er een fase dat beide teams elkaar niet veel ontliepen. Een corner werd door Aldert Hietkamp ingekopt, maar keeper Roersma tikte de bal op het laatste moment over. In de 61e minuut 2 wissels Pier Kempenaar en Ilian Egeh kwamen in het veld voor Dirk Jan Heidstra en Matthias Scholtus. In de 66e minuut ging Nick de Graaf op avontuur en zijn voorzet op Pier Kempenaar leek in de hoek te gaan, maar de keeper tikte de bal naast. Marrum was gevaarlijk in de tegenstoten, gelukkig waren de hardwerkende verdedigers Riemer Atema, Andries van der Zwaag, Rienk Postma en Aldert Hietkamp, keeper Jelmer Boorsma en Jelmer Bloem op hun post. Dirk Greijdanus kwam Luutzen Postma vervangen om nog meer voor de winst te gaan. In de laatste 20 minuten kwam de regen met bakken uit de lucht en was het veldspel niet best en het leek op een gelijkspel uit te draaien. Toch kwam er een onverwachte mooie wending in de wedstrijd voor Friese Boys. In de 92e minuut was het Nick de Graaf die de goed spelende Riemer Atema aan het werk zette en zijn voorzet belande bij Pieter van der Zwaag in het strafschopgebied, zijn halve inzet werd geblokt, Pier Kempenaar tikte de bal langs de keeper, maar zijn inzet leek naast te gaan, maar daar was goudhaantje Pieter van der Zwaag, die met een sliding het laatste tikje gaf. Grensrechter Douwe Wierstra had inmiddels weer de vlag omhoog, scheidsrechter wees direct naar de middencirkel voor een goal, toch was er overleg en spanning, zou deze goal afgekeurd worden. Scheidsrechter De Vries was niet te vermurwen en keurde de goal goed en de ontlading was groot bij Friese Boys  2-1. Marwan Egeh kwam nog in het veld voor Pieter van der Zwaag om het team te helpen de voorsprong over de streep te trekken. Net als in Marrum lukte dat, want na een handvol blessuretijd floot de goed leidende scheidsrechter De Vries af. De ontlading was groot bij de equipe van Friese Boys onder leiding van trainer Ayelt van Zuiden.

Friese Boys blijft koploper in de 3e periode samen met Opende. Birdaard en Harkema Opeinde wonnen nipt en blijven in de nek hijgen van Friese Boys met 3 punten achterstand. Marrum zakte naar de 8e plek. Zaterdag 29 april staat er in Easternijtsjerk om 15.00 uur op sportpark de Fiver, Ropta Boys tegen Friese Boys op het programma. Deze wedstrijd heeft tegenstrijdige belangen, Ropta Boys heeft punten nodig om de nacompetitie voor degradatie te ontlopen en Friese Boys gaat volgens een quote op facebook voor 200% voor een periodetitel om het 75 jaar jubileumjaar met een toetje af te kunnen sluiten

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra