Verslag Friese Boys 1 – VenV 1 zaterdag 27 januari 2024

Friese Boys verliest van V en V’68  in extremis

Friese Boys 1 – V en V’68 1                         0-1       (0-0)

De historie geeft aan dat V en V’68 een lastige tegenstander is, laatste competitiewinst was in het seizoen 1989/1990 2-0, goals van Minze Walda. Friese Boys moest door ziekte, schorsing, blessures wat improviseren in de opstelling. Kevin Regnerus startte in de basis. Pupil van de week Jochum van der Zaag liet onder heerlijke weersomstandigheden (zonnetje, geen wind) het net bollen en daarna kon de wedstrijd beginnen onder leiding van scheidsrechter Durik uit Assen. Op een hobbelig veld bleek het lastig voetballen en daardoor leden beide teams regelmatig balverlies.

Friese Boys nam wel het initiatief

onder leiding van captain Aldert Hietkamp. In de 21e minuut leek Nick de Graaf te gaan scoren, maar zijn solo belande in de handen van de keeper Wichard de Vries. In de 29e minuut was het Riemer Atema die op de rechterkant het strafschopgebied leek binnen te gaan, maar hij werd gestuit. De vrije trap van Nick de Graaf werd door keeper De Vries vakkundig gered. Dirk Jan Heidstra had het lastig en zijn voorzetten waren regelmatig een prooi voor de defensie of spits Pieter van der Zwaag was net niet scherp genoeg.

V en V’68 een lepe ploeg

Als het niet loopt, probeert het team onder leiding van de coaches de gebroeders Blaakmeer verbaal en met overtredinkjes de scheidsrechter en Friese Boys te beïnvloeden en dat wekt dan weer irritatie bij Friese Boys op, de meest gehoorde woorden waren “hey scheids”. Typerend was het wel dat Friese Boys 4 gele kaarten kreeg en V en V niet een kaart. In de 40e minuut was Harmen van der Bij van V en V dichtbij een treffer, maar zijn inzet ging naast, na voorbereidend werk van Jan Jouke Schievink.

Sportief gedrag

In de 44e minuut was Friese Boys speler Riemer Atema een voorbeeld van sportiviteit, toen hij aan de flank een speler uitspeelde en daarna in aanraking kwam met een tegenstander. Riemer kon door en Friese Boys leek een overtal te creëren, maar de speler van V en V bleef liggen. Riemer besloot de bal over de zijlijn te tikken. Op slag van rust kopte Pier Kempenaar van Friese Boys rakelings over. Ruststand 0-0.

In de 2e helft waren de rollen omgedraaid

In de 2de helft was V en V regelmatig te vinden op de helft van Friese Boys. Dat leverde een goal op, afgekeurd wegens buitenspel en een kans voor Berend Wijmenga die voorlangs schoot. Friese Boys defensie met Oane van der Heide, Aldert Hietkamp, Kevin Regnerus en de hulptroepen Jelmer Brinkman en Matthias Scholtus moesten alle zeilen bijzetten om keeper Jelmer Boorsma te ontlasten. Beide teams kwamen bijna niet tot kansen.

Het venijn zat in de staart

Trainer Ayelt van Zuiden probeerde met verse krachten Sander Hoekstra, Luutzen Postma, Rienk Postma, Ilian Egeh het tij te keren in het veld en kansjes kwamen er, helaas geen grote kansen. Een solo van Nick de Graaf eindigde op de grond in het strafschopgebied, de scheidsrechter besliste geen strafschop te geven. Toch kwam er een onverwachte winnaar, toen een aanval van links bij invaller Wichard Mulder belande en hij kromde met zijn linker chocoladebeen de bal vanaf 18 meter in de bovenhoek 0-1. Friese Boys probeerde het nog wel en met kunst en vliegwerk bleef V en V overeind en werd er niet meer gescoord.

Na de dikke nederlaag doordeweeks tegen Twijzel, leek Friese Boys toch als team strijdbaar en een punt te pakken, de gelukkigste won vandaag aldus trainer Blaakmeer van V en V. Friese Boys neemt het zaterdag 3 februari 2024 op in en tegen Harkema Opeinde en V en V’68 krijgt Veenwouden op bezoek. Beide wedstrijden beginnen om 14.30 uur.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra