Verslag Friese Boys 1 – VIOD 1 dd 25 mei 2024

Friese Boys wint makkelijk van een gehavend VIOD

Friese Boys 1 – VIOD 1       5-1       (3-0)

Friese Boys speelde de laatste wedstrijd tegen een gehavend VIOD, die 5 basisspelers miste. Bij Friese Boys waren Jelmer Bloem, Matthias Scholtus en Jelmer Brinkman niet aanwezig. Deze wedstrijd stond in het teken van het afscheid van assistent/leider Jan Kempenaar.

Friese Boys JO17 en JO12 zijn kampioen geworden en kwamen op het veld om een applaus in ontvangst te nemen. Voorlees Nederlands kampioen Fedde Ebbing deed de opstelling van Friese Boys. Na deze festiviteiten liet scheidsrechter Inia uit Pieterzijl onder wisselende weersomstandigheden aftrappen en net als vorige week dicteerde Friese Boys het spel. In de 15e minuut werd de score geopend, Oane van der Heide had een verrassend passje in huis op spits Sander Hoekstra en alleen voor keeper Otte Visser bleef hij koel 1-0. VIOD had door de wisselingen in het team weinig stootkracht voorin, daardoor had keeper van Friese Boys Jelmer Boorsma weinig te doen. Daarentegen kreeg keeper Visser van VIOD voldoende te doen, maar het duurde tot aan de 34e minuut toen Riemer Atema op de rechterkant opstoomde en zijn voorzet werd opgepikt door Luutzen Postma, die alleen voor de keeper diagonaal binnen prikte 2-0. Op slag van rust liet de actieve Dirk Jan Heidstra op links een voorzet los en deze werd door Luutzen Postma op waarde in geschat en wederom alleen voor de keeper bleef hij koel 3-0. Pier Kempenaar, Sander Hoekstra en Pieter van der Zwaag kregen ook kansen, geen doelpunten. VIOD zag nog een doelpunt afgekeurd worden, wegens buitenspel. Ruststand 3-0.

In de 2e helft begon Friese Boys ongeconcentreerd en kon Jacob Broersma in de 52e minuut scoren na een scrimmage 3-1. Friese Boys werd weer op scherp gezet en liet prima aanvallen zien Nick de Graaf en Pieter van der Zwaag zorgden voor aanvoer naar de voorwaartsen.
In de 62e minuut passeerde Riemer Atema enkele tegenstanders en tot zijn verbazing kwam hij oog in oog met keeper Visser te staan en een overtuigend schot leverde 4-1 op. Marwan Egeh, Luut Faber, Oane Wiersma, Sieds Bijker en keeper Jesse Komrij kwamen nog in het veld om het tempo in de wedstrijd te houden. Rienk Postma, Aldert Hietkamp en Marwan Egeh zorgden voor rust achterin, kansen werden bijna niet weggegeven. VIOD scoorde nog wel, maar de goal werd afgekeurd, wegens buitenspel. dat  In de 72e minuut was het Dirk Jan Heidstra die vanaf links naar binnentrok en vanaf 20 meter uithaalde en pardoen viel de bal in de verste hoek binnen 5-1. Sieds Bijker had nog een grote kans na een solo, maar beloonde zichzelf niet. Friese Boys revancheerde zich na de 4-0 nederlaag in Driezum en won verdiend met 5-1.

Na de wedstrijd werd Jan Kempenaar in het zonnetje gezet en er waren er mooie woorden van trainer Ayelt van Zuiden en voorzitter Django Damsma voor Jan. Friese Boys eindigde op een 8e plaats met 34 punten uit 24 wedstrijden in deze sterke regionale competitie. VIOD strijdt om lijfsbehoud en moet op 8 juni thuis spelen tegen VVK uit Groningen. Op 8 juni sluit Friese Boys het seizoen af met een familiedag en 15 juni met het stapperstoernooi.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra