Verslag Friese Boys 1 – Westerkwartier zaterdag 18-6-2022

Zaterdag 18 juni 2022

Friese Boys blijft 4e klasser na thriller in de Harkema

Friese Boys – Westerkwartier    4-3

Na de winst van Friese Boys tegen Surhuisterveen op eigen veld met 3-2 moest er op neutraal terrein gespeeld worden tegen VV Westerkwartier. Harkema Opeinde werd als gastheer gevonden en had de zaken uitstekend op orde. Beide verenigingen hadden elk een line-up met 17 jeugdspelers, rookpotten en fakkels en rookpotten voor de sfeer. Friese Boys had zelfs een Loeki de Leeuw mascotte (www.clownmarco.nl). Daarnaast was de Veenstra bus geregeld met Sicco Zijlstra aan het stuur voor selectiespelers en line-up spelers en begeleiders, 6 taxibusjes met chauffeurs Wietze Boorsma, Wietse van der Land, Hendrik Leegstra, Hinke de Boer, Alie van der Veen en Oetzen Wiegersma achter het stuur en toeschouwers op fiets en scooters en eigen auto’s.

VV Westerkwartier had FC Leo (4e klasser) uit Leens met 2-0 verslagen. VV Westerkwartier is een fusieclub tussen SVMH en VV Boerakker die sinds 2019 de handen ineen hebben geslagen. Dit team had voor het laatst verloren in de 5e klasse tegen Haren 1-2 op 19 februari 2022, het doelsaldo is imponerend 85 doelpunten voor en 22 tegen. Uiteindelijk 3e geëindigd in de competitie achter kampioen VVK en FC Assen. Een aderlating voor VV Westerkwartier is dat hun topscorer Rense Dijk (16 treffers in de competitie) in de nacompetitie met een blessure is uitgeschakeld.

Friese Boys heeft zelfvertrouwen getankt en is sinds 21 mei bezig aan een goede reeks GSVV (4-1), Opende (2-2), Birdaard (4-0), Surhuisterveen (3-2) en als Friese Boys de score opende hebben ze dit seizoen niet verloren in de competitie. Sinds 7 mei 2022 is spits Sander Hoekstra van Friese Boys uitgeschakeld met een langdurige blessure en ook spits Elwin de Jong was uitgeschakeld met een blessure.

Onder leiding van het arbitraal trio scheidsrechter P. Dobma en assistenten K. Vellekoop en M. Jalvingh begon Friese Boys in dezelfde opstelling als vorige week tegen Surhuisterveen. Opstelling van Friese Boys keeper Jelmer Boorsma, achterhoede Aldert Hietkamp, Oane van der Heide, Niels de Vries, Andries van der Zwaag, middenveld Matthias Scholtus, Luutzen Postma, Jelmer Bloem, Dirk Jan Heidstra, voorhoede Pier Kempenaar, Pieter van der Zwaag, wisselspelers Erik Hilboezen, Rienk Postma, Jelmer Brinkman, Nick de Graaf, Riemer Atema en Sil Klaver. Begeleiding trainer Martin Brandsma, leider Jappie Bosma, verzorger Siebren de Boer en assistent Melle Durk Hoekstra.

Opstelling VV Westerkwartier keeper Erwin Heidinga, achterhoede Henk Jan de Boer, Tjeert de Boer, Ralph Twijnstra, Tim Akkerman middenveld Jacob Roelf de Wit, Maurik de Vries, Martijn Kuiper, voorhoede Halbe Cornelis Wiersma, Willem Pieter Wouda, Jan Koster. Begeleiding trainer Johan Wardenier, elftalleiders Harm Schaaf en Lucas Dijk, verzorger Cor Gjaltema.

De mascotte mocht de aftrap doen en scoorde op overtuigende wijze bij keeper Erwin Heidinga. Onder zonnige omstandigheden werd er om 14.35 uur afgetrapt op sportpark De Bosk onder toeziend oog van 750 toeschouwers. In de beginfase was het aftasten en beide teams probeerden druk te zetten, waardoor de lange bal bij beide teams werd gehanteerd. Het centraal duo van Friese Boys met captain Aldert en Oane hadden het lastig maar in de loop van de 1e helft werden steeds meer duels gewonnen. In de 4e minuut de 1e corner van Luutzen die bijna werd binnengewerkt. Even later was het Pieter aan de linkerkant die werd in gespeeld en zijn tegenstander met een overstap in de luren legde bij de 16 meter. Zijn dribbel en voorzet bij de 2e paal werd binnen getikt door spits Pier 1-0. Een uitstekende start van de Boys. De tegenstander was niet onder de indruk na deze vroege achterstand want Maurik de Vries schoot in de 8e minuut tegen de buitenkant van de paal. Even later werd een vrije trap van VV Westerkwartier door Martijn Kuiper van links voor geslingerd en Halbe Cornelis Wiersma kopte de bal breed en daar was spits Willem Pieter Wouda die de gelijkmaker liet aantekenen 1-1. Twee doelpunten zo vroeg in de wedstrijd, dat beloofde nog wat voor het vervolg van de wedstrijd.

In de 13e minuut was het bijna raak, een corner van Luutzen, die door Pieter werd geschampt met het hoofd ging nipt naast. In de 15e minuut onderschepte Jelmer Bloem de bal. Matthias nam de bal over en verraste de verdediging met een lange pass over de verdediging op Pieter, die alleen voor de keeper de bal breed legde op de inkomende Pier die met een gelukje de keeper wist te verschalken 2-1. Friese Boys was met een corner van Luutzen en een schot van Jelmer Bloem nog gevaarlijk, maar tot aan de drinkpauze in de 23ste minuut bleef het 2-1.

Daarna was het weer Friese Boys die in de duels overtuigender aan de hervatting begon. Vooral Andries van der Zwaag en Niels de Vries lieten als backs zien wat kort dekken is. Matthias schoot uit een vrije trap van Luutzen in het strafschopgebied tegen een verdediger en een volley van 25 meter door Aldert ging naast. Westerkwartier had een betere fase en in de 31ste minuut was Maurik de Vries dichtbij de gelijkmaker op assist van de beste man van Westerkwartier Martijn Kuiper. In de 36ste minuut werd een dieptebal door Oane foutief ingeschat en in plaats van de bal over de lijn te laten lopen, beukte hij zijn tegenstander tegen het gras binnen het strafschopgebied. De scheidsrechter wees gedecideerd naar de stip. Martijn Kuiper benutte dit buitenkansje en de stand was weer in evenwicht 2-2.

Het publiek leek de grote winnaar de gaan worden,. Binnen 5 minuten was het een lange bal van de uitstekend spelende Matthias op Pieter en wederom gaf hij de bal breed op de inlopende Pier. Ralph Twijnstra probeerde de intikker te voorkomen, maar de bal belandde in eigen doel 3-2. Westerkwartier leek daarna op weg naar de gelijkmaker, maar keeper Jelmer redde van dichtbij. Friese Boys eindigde nog met 2 corners voor rust van Luutzen, gescoord werd er niet meer.

Na de rust werd Oane vervangen door Rienk. In de beginfase waren beide teams aan elkaar gewaagd en het eerste wapenfeit was een voorzet van Luutzen, die door Matthias en Dirk Jan niet doeltreffend kon worden afgerond. In de 50ste minuut leek Rienk een overtreding te maken in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter wuifde dit weg. Pieter en Luutzen kregen kansjes met een schot en een vrije trap, keeper Heidinga redde. Na enkele kansjes voor Friese Boys was het Maurik de Vries die uit een vrije trap de bal overschoot en even later voorlangs schoot.

In de 64e minuut werd de niet fitte Pieter vervangen door de 16 jarige Riemer. Na drinkpauze in de 68e minuut was het wederom bijna een penalty na een overtreding door Friese Boys in het strafschopgebied. De rustig ogende scheidsrechter Dobma besliste anders. In de 71e minuut was het een pass van Matthias op Pier die net tekort kwam en de tegenaanval werd door controleur Jelmer en keeper Jelmer opgelost.

In de 73ste minuut kwamen Nick en Erik de moegestreden Luutzen en Matthias vervangen. Een vrije trap van Martijn Kuiper was een prooi voor keeper Jelmer. Nick liet direct van zich spreken, maar zijn individuele actie werd door lijnkeeper Heidinga gered. Een vrije trap van Nick na overtreding op Riemer werd in de rebound overgeschoten. Westerkwartier probeerde in de blessuretijd alles of niks te spelen. In de 93ste minuut werd een voorzet van Westerkwartier door een speler gemist en uit de stuit kwam de bal tegen de hand van Jelmer Bloem, die de armen naast het lichaam had. Scheidsrechter Dobma wees naar de stip, ook op advies van zijn assistent. Wederom was het nummer 8 Martijn Kuiper die de bal in dezelfde hoek schoot, keeper Jelmer was heel dichtbij, maar de gelijkmaker was een feit 3-3. In de slotminuten werd Dirk Jan nog op avontuur gestuurd, maar helaas geen treffer en in 97e minuut de grootste kans voor Westerkwartier een voorzet vanaf rechts werd naast gekopt.

Na het fluitsignaal van scheidsrechter Dobma moest er 2 x 15 minuten verlengd worden. Het was afwachten hoe de formatie van Martin en Jappie het zou oppakken. Het antwoord kwam gauw, Friese Boys kwam vliegend uit de startblokken en Andries schoot de bal over. In de 3e minuut van de 1e verlenging werd een corner van Nick bij hem in de voeten terug gekopt en zijn inswinger ging over keeper Heidinga heen. Via de onderkant van de lat leek Jacob Roelf de Wit de bal te koppen, hij miste en was het onduidelijk of de bal wel of niet over de de lijn was. Dirk Jan was er als de kippen bij om de bal binnen te tikken. De grensrechter stond niet op de achterlijn, zodat de Dirk Jan dit doelpunt op zijn naam kreeg 4-3.

Riemer schoot daarna in de handen van de keeper en ook Martijn Kuiper zag de keeper redding brengen. Jelmer Brinkman kwam Niels vervangen, waardoor Andries naar linksback verhuisde. Erik schoot een rebound over na een corner van Nick. Daarna nog 2 corners van Nick en een penalty moment waar Nick een beuk kreeg, maar het bleef bij 4-3.

Na de break was het Friese Boys wat op conditie en onverzettelijkheid de tegenstander overblufte en dat resulteerde in 4 corners van Nick, maar helaas geen goals. Rienk en Andries lieten met uitstekende intercepties zien, dat Friese Boys strijdend naar de winst moest gaan. Westerkwartier probeerde nog wel met afstandsschoten van Martijn Kuiper de gelijkmaker te forceren. De ballen gingen echter niet op het doel. Riemer en Pier wisten de kansjes niet te benutten in de counter. Westerkwartier kwam niet verder dan een schot over het doel, Daarna was er het eindsignaal van scheidsrechter Dobma, die vanaf de 96e minuut al met kramp liep en de kaarten op zak hield.

Een enerverende pot voetbal die verdiend werd gewonnen door Friese Boys en daardoor volgend seizoen wederom uitkomt in de 4e klasse onder leiding van de nieuwe trainer Ayelt van Zuiden. De vertrekkende trainer Martin Brandsma en elftalleider Jappie Bosma die stopt, kregen net als een ieder die Friese Boys een warm hart toedraagt een schitterende afsluiting van het seizoen. Bij Friese Boys werd dit bewogen seizoen afgesloten met een hapje, drankje en muziek. Bestuursleden Jan Kempenaar, Mient Mulder en Henkie Machiela bedankten de trainer, leider, spelers, vrijwilligers en publiek voor deze zinderende apotheose. Op naar het volgend seizoen, waarbij jeugd wordt toegevoegd, die ook vandaag nieuw elan bracht en nieuwe teams in de 4e klasse B, waarschijnlijk Ropta Boys, Drogeham, Waskemeer en Haulerwijk of Marrum.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra