Verslag Friese Boys 1 – WTOC 1 zaterdag 29-10-2022

Friese Boys 1 – WTOC 1                   5-4       (5-3)

Na een korte rustperiode stond er een derby op papier tegen WTOC. WTOC begon gehavend aan de aftrap met het ontbreken van dragende krachten Jitze Keizer en Sybren Bosma. Vorig seizoen werd in Oudwoude 0-0 gespeeld en de thuiswedstrijd verloor Friese Boys nipt met 1-0. Dit seizoen scoren beide teams regelmatig, de verwachting was een doelpuntrijke wedstrijd en dat kwam ook uit. Pupil van de week Nick van der Bij liet het net bollen en om 14.30 uur werd er afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Jesper Mulder.

Onder zonnige weersomstandigheden waren de eerste kansjes voor WTOC Nyckele Smeding en Berend Jan Prins schoten op doel van keeper Jelmer Boorsma maar gescoord werd er niet. In de 6e minuut was het bijna raak, toen Nick de Graaf een dieptepass gaf op Pier Kempenaar, die op het doel van keeper Johannes Zuidersma afstevende, maar zijn inzet werd op het laatste moment geblokt door een WTOC verdediger. In de 9e minuut was het wel raak, Dirk Jan Heidstra ging erop links vandoor en zijn afgemeten voorzet werd ingekopt door Pier Kempenaar 1-0. Daarna een paar stevige overtredingen van Berend Jan Prins en Wiebe Smid, maar de scheidsrechter hield de kaarten op zak.

Friese Boys kwam op een 2-0 voorsprong, toen een ingooi van Andries van der Zwaag door Luutzen Postma werd meegenomen en na een dribbel volgde een uitstekende doeltreffende stift vanaf de 16 meter lijn. WTOC knokte zich weer terug in de wedstrijd, Oane van der Heide verspeelde de bal aan de zijlijn, WTOC speler Wiebe Smid werd in stelling gebracht en zag spits Jaap de Bruin vrij staan en hij tikte de aansluitingstreffer binnen 2-1. Het talrijke publiek zag in de 23e minuut Dirk Jan Heidstra vanaf de linkerkant opstomen en alleen voor de keeper bleef hij koel en tikte de 3-1 tegen het net. Wederom toonde WTOC veerkracht want in de 30e minuut was het Dirk Jan Heidstra die een overtreding maakte, de vrije trap die vollgde van Nyckele Smeding werd door Wiebe Smid bij de 2e paal ingetikt 3-2. De koek was nog niet op, want een paar minuten later was het vanaf links een voorzet van Riemer Bijlstra, die Jaap de Bruin tegendraads binnen kopte 3-3. Friese Boys was niet onder de indruk en herstelde met een flinke portie arbeid in de duels en dat leverde in de 36e minuut een kopbal van Dirk Jan Heidstra op die van de lijn werd gehaald, de daarop volgende klutssituatie op de 16 meter lijn was een prooi voor Pier Kempenaar die de bal over keeper Johannes Zuidersma heen lepelde 4-3. Jaap de Bruin leek de gelijkmaker op het scorebord te brengen, maar zijn inzet ging naast. Op slag van rust een uitstekende onderschepping van Jelmer Bloem, die Pieter van der Zwaag bereikte en zijn afgemeten voorzet werd door Pier Kempenaar koppend afgerond en zo stond er een ruststand van 5-3 op het scorebord.

Na de rust kwam aan WTOC zijde Wierd de Vries in het veld voor Sipke Bijlstra. Na 30 seconden leek de wedstrijd te worden beslist door Luutzen Postma die een steekpass van Pieter van der Zwaag uitstekend aannam, maar alleen voor de keeper ging zijn inzet rakelings naast. In de 54e minuut was het Andries van der Zwaag die vanaf rechts Nick de Graaf bediende, zijn inzet belande op de lat. Jelmer Brinkman kwam het in het veld voor de aangeslagen Andries van der Zwaag. WTOC probeerde de aansluitingstreffer te forceren en in de 64e minuut was dat een feit, want een corner van Berend Jan Prins werd bij de 2e paal raak gekopt door de goed spelende Wierd de Vries 5-4. WTOC trainer Lieuwe van der Wijk wisselde Daniël Rekker voor de moegestreden Bart Kempenaar. Jelmer Bloem kreeg in de 70e minuut een gele kaart van de rustig leidende scheidsrechter. Een corner van Nyckele Smeding leek erin te gaan, maar ging voorbij de 2e paal. De tegenstoot leek door Pier Kempenaar te worden afgerond, maar hij raakte de bal half, toen keeper Johannes Zuidersma de bal losliet en zo bleef het spannend. Trainer Ayelt van Zuiden wisselde Dirk Greijdanus en Marwan Egeh voor Pier Kempenaar en Luutzen Postma. Friese Boys kreeg voldoende ruimte om in overtal situaties tot kansen te komen, want WTOC nam risico. In de 88e minuut leek Dirk Jan Heidstra de wedstrijd te beslissen, maar raakte op assist van Nick de Graaf de onderkant van de lat. Even later werd een voorzet van Dirk Greijdanus bij de 2e paal gemist door 2 spelers en even later stierf Rienk Postma zijn individuele actie in schoonheid. Dirk Jan Heidstra kreeg nog een gele kaart in de blessuretijd voor het wegschieten van de bal. Friese Boys verdediging onder leiding van Aldert Hietkamp roste de meeste ballen weg om de winst over de streep te trekken en dat lukte, want na 5 minuten blessuretijd floot de scheidsrechter deze doelpuntrijke wedstrijd af. Friese Boys kon opgelucht ademhalen met een 5-4 winst.

WTOC toonde veerkracht, maar kwam net tekort en door dit resultaat blijft WTOC in de onderste regionen op de 11e positie in de 4e klasse B. Friese Boys staat met 10 punten op de 4e plaats.

Zaterdag 5 november staat de volgende competitiewedstrijd voor Friese Boys op het programma in en tegen Ternaard om 14.30 uur. WTOC krijgt Birdaard op bezoek.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra

Hoofdsponsor
Mient Mulder
  • Barkmeijer
  • Boorsma van der Sluis
  • Muta Sport
Wijzigingen en afgelastingen
  • Onder het kopje programma staan de wedstrijden van de maanden november tot 1 januari 2024
  • Spelregels alle categorieën zijn te vinden onder kopje Programma.
Webshop
Webshop Friese Boys