Verslag Friese Boys 1 – YVC 1 dd 3-6-2023

Friese Boys op waarde geklopt door YVC

Friese Boys 1 – YVC 1                       0-2       (0-1)

Vorig seizoen 18 juni 2022 werd de finalewedstrijd gespeeld door Friese Boys tegen Westerkwartier  om in de 4e klasse te blijven en dat lukte na verlenging met 4-3. Bijna een jaar later speelt Friese Boys om promotie in het jubileumjaar, op eigen kracht een periode behaald onder leiding van de nieuwe trainer Ayelt van Zuiden uit Balk en de staf leider Jan Kempenaar, verzorger Siebren de Boer, grensrechter Melle Durk Hoekstra. Tegenstander YVC uit Ylst is op 4e plaats geëindigd in de 4e klasse A en stelde dit veilig tegen concurrent Tollebeek door 2-3 te winnen.

Tegen YVC/de Kypmantsjes zijn er 5 thuiswedstrijden in de historie van 75 jaar afgewerkt. De enige winst 4-1 was op 19 september 1964 , goals van Sytze de Boer 2, Jappie Vietmeyer, Henk Kloetstra. De laatste wedstrijd was een nederlaag 1-4 op 19 mei 1984, goal Riemer Riemersma. In de voorbereiding werd er tegen YVC geoefend en liep Friese Boys in Ylst tegen een 5-1 nederlaag op.

Beide teams waren zo goed als compleet. Na het vuurwerk/fakkels/rookpotten (rood en blauw) en de line up opkomst met 32 jeugdleden van Friese Boys kon de mascotte Marco de Lion (www.clownmarco.nl) de aftrap nemen. Na zijn goal liet scheidsrechter van Eijden gesteund door assistent scheidsrechters Pol en Van Vliet de bal rollen.

In de 3e  minuut was het een gluiperige vrije trap van Pim Goeman over libero Aldert Hietkamp heen, keeper Jelmer Bloem was attent en tikte de bal corner, maar kreeg ook een beuk, nadat Jelmer was opgelapt kwam uit de corner van YVC geen kans. Andries van der Zwaag kreeg de 1e kans voor Friese Boys na voorbereidend werk van Luutzen Postma en Pieter van der Zwaag, maar werd op laatste moment geblokt. Toch kreeg YVC meerdere corners te nemen, omdat ze ook de bovenliggende partij zijn. Rienk Postma, Niels de Vries en Aldert Hietkamp toonden zich waardige tegenstanders tegen de handbinders uit Ylst. Nadat Pim Goeman over had geschoten, was er een uitstekende actie van Nick de Graaf, die vanaf links 3 tegenstanders omspeelde en in de korte hoek binnenschoot, keeper Jorrit Hoekstra redde miraculeus. YVC heerste in de lucht en op het middenveld hadden Andries van der Zwaag en Matthias Scholtus moeite bij balbezit de juiste man te vinden, waardoor er weinig kansen werden gecreëerd. In de 27e minuut was het El Capitano, topscorer aller tijden bij YVC Rens Soenvelt die keeper Jelmer Bloem leek te kloppen, maar met een uiterste krachtsinspanning van Jelmer werd de kopbal over de lat getikt. De corner kwam op de paal terecht en werd binnen getikt door Niels Albertsma 0-1. Luutzen Postma liet met een paar uitstekende acties zien dat YVC wel rekening moest houden met Friese Boys. In de 43e minuut zette Matthias Scholtus, Nick de Graaf aan het werk, zijn sliding alleen voor keeper Hoekstra, had te weinig kracht en de keeper kon de inzet plukken. Het laatste wapenfeit was van YVC, Rens Soenveld was dichtbij een treffer, maar keeper Jelmer Bloem voorkwam dit. Rust 0-1.

In de 2e helft 2 ongewijzigde teams en in de 53e minuut leek YVC op weg naar een goal, toen een lange bal door de spits van YVC werd opgepikt, Riemer Atema was net op tijd om de voorzet weg te schieten. In de 60e minuut werd de goed spelende Niels de Vries vervangen door Ilian Egeh, wegens krampverschijnselen. Rienk Postma volleerde in de 63e minuut een voorzet van Luutzen Postma over het doel. In de 65e minuut ging YVC erop links vandoor en een lage voorzet bij de 2e paal werd benut door Johannes Zijlstra 0-2. Vlak daarna kwam Pier Kempenaar in het veld voor Pieter van der Zwaag. In de 68e minuut was Dirk Jan Heidstra dichtbij de aansluiting, maar zijn inzet ging naast. In de 73e minuut werd Dirk Jan Heidstra vanaf links alleen voor keeper Hoekstra gezet, helaas ging zijn inzet tegen de voeten van de keeper. Sander Hoekstra en Dirk Greijdanus werden nog ingezet als stormrammen voor Pier Kempenaar en Matthias Scholtus en dat leverde een kans op voor Rienk Postma, maar zijn inzet ging weer over. In de slotfase werd er alles of niks gespeeld door Friese Boys en een counter van YVC kwam via de binnenkant van de kruising in handen van keeper Jelmer Bloem. De laatste mogelijkheid was voor Riemer Atema, die een corner van Nick de Graaf inschoot, op de lijn blokte YVC deze inzet en zo kon het talrijke publiek niet juichen en verloor Friese Boys terecht van fysiek, fitter YVC.

Friese Boys kan met opgeheven hoofd van het veld stappen, want ze hebben uitstekend gepresteerd dit seizoen, helaas werden ze op waarde geklopt door de Kypmanstjes uit Ylst. YVC onder leiding van trainer Loet Boot speelt op zaterdag 10 juni in Wijnjewoude tegen ODV. Friese Boys is uitgespeeld en de spelers kunnen zaterdag 10 juni hun kunsten laten zien op het stapperstoernooi op De Saedkampe bij Friese Boys vanaf 10.30 uur.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra