Verslag Friese Boys 2 – GSVV 2 zaterdag 4-12-2021

Op een grijsgrauwe zaterdag was het affiche van Friese Boys 2 één van de weinige wedstrijden die doorgang kon vinden. Het ‘zware’ veld bleek zich te vertalen naar het veldspel van de beide teams. Vanaf de eerste minuut werd al duidelijk dat de beide teams gedurende de wedstrijd zacht gezegd niet hun beste spel zouden laten zien.

Ondanks de omstandigheden was het een belangrijke wedstrijd in de onderste regionen van de reserve vierde klasse. Bij winst zou GSVV zich ontdoen van de titel hekkensluiter, terwijl het voor Friese Boys zaak was om aansluiting te zoeken bij de bovenste helft van de ranglijst.

Vanwege een aantal afwezigen startte Friese Boys met het ervaren centrale duo Pieter van der Zwaag en Rene de Jong.

Ondanks de op papier sterke opstelling was het GSVV die in de eerste minuten de lakens uitdeelde. Slordige passing van de kant van Friese Boys zorgde ervoor dat GSVV in de eerste minuten een aantal keren gevaarlijk voor de goal van Maico Veenstra verscheen. In de 8e minuut was het de spits van GSVV die met een versnelling voorbij Aldert van Egmond wist te geraken. Hylke Boersma wist met een laatste ingreep te voorkomen dat Maico in actie moest komen op het harde schot van GSVV.

Na zo’n 10 minuten kwam Friese Boys beter in de wedstrijd en kwam de thuisploeg tot een aantal kansen. Een puike interceptie van Rene de Jong stelde Menno Greijdanus in staat om een gespleten steekpass richting Thijs Gerrit Poortinga te verzenden. Vanuit een lastige hoek was het de keeper van GSVV die redding bracht op het harde schot van de watervlugge spits van Friese Boys. Een aantal minuten later was Menno Greijdanus gevaarlijk na een fijne voorzet van Tjalling Mellema. Greijdanus werd na een luchtduel gevloerd door de goalie van GSVV, maar de scheids zag geen overtreding. Een discutabele beslissing.

In de 21e minuut waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen. Een voorzet vanaf de rechterkant werd binnengeschoten door de spits van GSVV die opvallend vrij stond voor de goal. 0-1. Friese Boys liet zich niet van de wijs brengen door dit tegendoelpunt en bleef aanzetten richting het vijandige doel. Zo’n kwartier voor rust was het Menno Greijdanus die na slim wegdraaien bij zijn directe tegenstander maar net voorlangs schoot.

Vlak na de rust was het Remi die met een ferme tackle voorkwam dat een GSVV aanvaller gevaarlijk kon worden. Helaas was de bal allerminst in de buurt waardoor er werd gefloten voor een strafschop: 0-2.

Het was Boyen Bram van Seggeren die als invaller de nodige problemen veroorzaakte voor de defensie van de mannen uit Gerkesklooster. Met zijn snelheid en door scherpe pressie wist hij een aantal schoten af te vuren op het doel van GSVV. Helaas resulteerden deze doelpogingen niet in een doelpunt.

Hoewel Friese Boys in de tweede helft absoluut de bovenliggende partij was, was het GSVV die de grootste kansen kreeg. Na balverlies van Friese Boys krijgt GSVV de mogelijkheid om met drie man op het doel van Friese Boys af te stormen. Tot twee keer toe is het Maico Veenstra die knap redding weet te brengen.

Ook Friese Boys krijgt in de tweede helft de nodige kansen. Na een puntgave voorzet van Tjalling Mellema is het pinchhitter Dirk Greijdanus die uit de lucht de bal richting het goal vuurt. De keeper van GSVV weet met een bliksemsnelle reflex redding te brengen op de volley.

Toch trekt GSVV de wedstrijd in de eindfase naar zich toe. Keeper Maico Veenstra was vastbesloten om de Man of the Match trofee door zijn eigen neus te boren. Met de bal aan de voet probeerde hij op Messiaanse wijze langs een tegenstander te dribbelen, maar dit mislukte: 0-3. In samenwerking met de waterplas in de doelmond wist Pieter van der Zwaag in de laatste minuten de 0-4 te voorkomen.

Ondanks de teleurstellende uitslag en de tegenvallende weersomstandigheden hebben de beide teams toch lekker kunnen voetballen. #sportenisgezond.