Verslag Friese Boys MO13-1 zaterdag 25 mei 2019

Friese Boys Mo13-1 knap tweede in de dames hoofdklassers na nipte nederlaag in kampioenswedstrijd thuis tegen MKV ’29 meiden-/vrouwenvoetbal: 2-3

Voor de tweede keer binnen een half jaar stonden de meiden van de MO13-1 met 1 voet op de kampioensschaal. Vandaag stond het laatste treffen in de hoofdklasse op het programma tegen MKV’29. Voor beide teams was het erop of eronder en wie zou winnen mocht zich kampioen noemen. De sfeer bij Friese Boys was optimistisch: na drie gelijke spelen en 6 keer winst valt de conclusie te trekken dat deze meiden heel lekker kunnen voetballen.

Het publiek was in grote getallen op komen dagen voor deze belangrijke wedstrijd. Beide teams begonnen erg nerveus aan de wedstrijd. Het was stil op het veld en ook het publiek hield na de aftrap zijn adem in. Hoe gaat het balletje rollen, en wiens aanvalsplan pakt het beste uit? Friese Boys weet lekker te combineren over beide vleugels en forceert de eerste corners. Indy neemt ze en legt de bal lekker bij de aanvallers op de voet. Een keer in de kluts, een keer naast de goal, maar de spirit is goed: een hoop drang naar voren. Dan MKV, met stevig voetbal op het middenveld en een snelle linksvoor weten ook wel waarvoor ze naar Kollumerzwaag zijn afgereisd.

Corner MKV, indraaiend op de goal, Fleur werkt de bal over de achterlijn. Weer corner. Nu via het hoofd van Indy over de achterlijn. Derde corner op rij. De scheids moet even ingrijpen omdat er wat noppen in verdedigende voeten worden gedrukt. Dan de corner en Friese Boys kan eruit. Via Fleur naar Femke en de pass vooruit naar Indy. Het spel beweegt zich weer naar rechts en dan fluit de scheids. Buiten het zicht en met geen bal in de buurt is Fleur door een tegenstander op haar voet geraakt. Wat er precies gebeurd is, is onduidelijk, maar Fleur kan niet verder. Aanvalsplan de prullenbak in en al vroeg in de wedstrijd moeten we behoorlijk gaan schuiven in de opstelling. Esther en Rianne 1 zakken, Indy naar de midmid, Marit erin op linksvoor en zo staat het eerst weer even. Toch pakt dit niet verkeerd uit, want weer via een handige actie van Femke op Cyanne, die zichzelf op de achterlijn van haar tegenstander ontdoet en de bal hard voorgeeft, komt een prima kans voor Friese Boys. De bal komt precies op de voet van Marit die met alles wat ze heeft de bal langs de keeper in de korte hoek schiet: 1-0!

Lang kunnen we niet genieten van de voorsprong, want MKV zet meteen druk, en voetbalt handig door de verdediging van Friese Boys: schot, Geanne zit er nog aan, maar het is 1-1. Daarna golft het spel weer heen en weer, met de beste kansen voor Friese Boys. Binnen vijf minuten na de 1-1 staat Friese Boys dan ook weer voor. Leuke acties op het middenveld, via Cyanne de zestien in, en na een klutsbal is Thea weer goed op het juiste plekje, net als tegen Sneek, boem: 2-1.

Dan moet Jieldou er geblesseerd af, Dian in de spits, Thea naar links-midden, Indy geblesseerd, Fleur er weer in, Esther en Rianne weer 1 vooruit en zo staat de volgende variant van de opstelling op het veld. En snel daarna moet Ilse er geblesseerd af, Jellie naar de linksachter, Cyanne eraf voor Indy, Femke geblesseerd, Indy weer 1 zakken, Cyanne er maar weer op. Het is schaken voor gevorderden zoals nooit tevoren. De spanning bij de meiden zit zo hoog, we zijn blij dat het rust is.

Even op adem komen, even nadenken over de eerste helft en dan weer de focus naar de tweede. Je kunt merken dat het seizoen zijn einde nadert. Nog een half uur voetbal en dan de verdiende zomerstop. Met het idee dat de neuzen goed staan stellen we ons op voor de aftrap van de tweede helft. Maar nog voordat we het in de gaten hebben dat we alweer aan het voetballen zijn, zijn we de bal alweer kwijt, en MKV die als een razende uit de rust is gekomen tikt in de eerste minuut van de tweede helft de 2-2 binnen. Dit was niet de bedoeling, wakker worden Friese Boys!

Al gauw krijgen we weer wat vat op de wedstrijd, maar de strijd wordt steeds fysieker. De scheids heeft er zijn handen vol aan. Beide teams gaan er vol voor, met kansen over en weer. Een keer MKV waarbij Geanne lekker redt, een keer Friese Boys met een schot net voor de goal langs van Cyanne, weer MKV die uitbreekt en waar Esther met alles wat ze heeft zich voor het schot werpt en een treffer voorkomt. Cyanne en ook Thea die in de tweede helft goede kansen krijgen maar de keeper van MKV maakt een paar prima reddingen. Zo houden ze elkaar in de wedstrijd en is het gewoon heel spannend. Iedereen voelt het, iedereen weet het, wie scoort wordt kampioen. We hebben het idee dat Friese Boys nog het beste van het spel heeft en dat de goal aan onze kant gaat vallen, maar vijf minuten voor het einde trekt dan toch MKV aan het langste eind. Via een prima combinatie komt de bal via de linkervleugel bij een doorgebroken aanvaller die uithaalt: Geanne heeft echt een schitterende redding, maar de bal gaat via de rebound en de voet van Esther naar rechts waar een MKV-er helemaal vrijstaat: 2-3. En dan wordt het heel moeilijk. De fut is eruit, het geloof is weg. We proberen het nog met een alles of niets aanval, maar dan gaat de bal over de zijlijn en fluit de scheids af. MKV’29 is kampioen, Friese Boys verliezend finalist.

Voor de tweede keer in een jaar “net niet”. Dat is een hele bittere pil voor dit team wat zo hard heeft gewerkt en er vandaag zo hard voor heeft gevochten. Even in een cirkel op het veld de koppen bij elkaar en wat troostende woorden over en weer, daarna sportief de tegenstander feliciteren en dan gauw naar de box. Dit is ook sport, het hoort erbij, maar het is wel heel, heel zuur.

Maar goed, als de dampen van dit gevecht zijn opgetrokken mag toch geconcludeerd worden dat Friese Boys MO13-1 het gewoon heel erg goed gedaan heeft. Voor het eerste jaar in de hoofdklasse hebben ze bewezen een prima voetballend ploegje te zijn, een keurig sportief spelend elftal is en met opgeheven hoofden van elk veld kan. De meiden hebben laten zien dat ze verdiend zo hoog zijn geëindigd in de competitie. En ook nog een keurige 6e plaats in de districtsbeker Noord. Friese Boys kan meer dan trots zijn op deze lichting meiden zijn: goed gedaan! MKV’29 gefeliciteerd met het kampioenschap, we treffen elkaar volgend jaar voor een revanche!

bekertoernooi:
BCV Bergum – Friese Boys 0-0, na penalties 4-5: Fleur, Indy, Jellie, Cyanne, Femke
Friese Boys – Anjum 2-5: Jellie, Thea