Verslag Harkema Opeinde 1 – Friese Boys 1 dd 3 februari 2024

Friese Boys doet zich zelf te kort tegen Harkema Opeinde

Harkema Opeinde 1 – Friese Boys 1             4-1       (1-0)

Harkema Opeinde had in het programmaboekje een hele mooie voorbeschouwing gemaakt met als quote dat Harkema Opeinde zich kon revancheren, na de 5-1 nederlaag tegen Friese Boys in Kollumerzwaag. Harkema zit in de hoek waar de klappen vallen en het is een hels gevecht om daar uit te komen en bivakkeert op een degradatieplaats 12e plaats. Vorige week werd er nipt verloren tegen Boornbergum en toch vertrouwen getankt.  Friese Boys speelt de laatste maanden wisselvallig en vorige week liepen de Boys in extremis tegen een 0-1 nederlaag aan tegen V en V’’68, staat op een 4e plaats.

Snelle openingstreffer

Pupil van de week Janna Hamstra van Harkema Opeinde opende de wedstrijd met een goal, daarna liet scheidsrechter E.R. Paauw uit Leeuwarden de wedstrijd beginnen op een winderig sportpark De Bosk. Friese Boys begon ongelukkig aan de wedstrijd Oane van der Heide kon de bal niet wegwerken en de bal bleef hangen buiten het strafschop gebied. Rienk Postma beging een overtreding op  20 meter van het doel. De vrije trap werd vakkundig over de muur binnen geschoten door de favoriete speler van de pupil van de week Janna: Alex van der Tuin 1-0, keeper Jelmer Boorsma kon er niet bij. Na vorige week in de slotfase te verliezen en nu direct al een tegentreffer te incasseren, hoe ga je daar als team mee om.

Friese Boys krijgt voldoende kansen op de gelijkmaker

In de 5e minuut leek Sander Hoekstra te scoren na een steekbal van de goed spelende Matthias Scholtus, maar keeper Joost Demmink redde zijn voet. In de 15e minuut schoot de hardwerkende Dirk Jan Heidstra nipt voorlangs. In 25e minuut soleerde Nick de Graaf door de defensie en bood Sander Hoekstra de kans, helaas geen goal. Daarvoor was een goal van Harkema afgekeurd wegens buitenspel. Matthias Scholtus omspeelde 2 tegenstanders in de 16 meter en leek te scoren, maar speelde onverwacht op Sander, de bal ging nipt voorbij. In de 36e minuut werd een voorzet van Dirk Jan Heidstra, door Nick de Graaf in het zijnet getikt. Voldoende kansen geen gelijkmaker.

Harkema Opeinde kreeg nog een vrije trap en een aantal corners te nemen, gelukkig wist de verdediging onder leiding van captain Aldert Hietkamp en keeper Jelmer Boorsma nog een tegentreffer te voorkomen. Rust 1-0.

De gelijkmaker van Friese Boys

in de 2e helft kwam Jordy Veenstra bij Harkema Opeinde in het team en Luutzen Postma voor de ongelukkig spelende Jelmer Brinkman bij Friese Boys. Alras kreeg Harkema Opeinde een vrije trap te nemen op 20 meter van het doel, gelukkig was keeper Jelmer Boorsma attent en kon Alex van der Tuin niet scoren. Net als in de 1e helft ging Friese Boys verwoed op zoek naar een goal en die kwam er in de 56e minuut. Matthias Scholtus werd onderuit getikt en 18 meter van het doel mocht Nick de Graaf aanleggen, in de 1e helft ging zijn vrije trap nog over, deze trap belande in de bovenhoek achter de zwevende keeper Demmink en de verdiende gelijkmaker stond op het bord 1-1.

Tegenslag voor Friese boys

In de 63e minuut een uitstekende actie en voorzet van Dirk Jan Heidstra, de aanname van Sander Hoekstra was prima, maar de verdediging van Harkema gooide zich ervoor en zo werd de inzet geblokt. Rienk Postma moest er noodgedwongen uit en werd vervangen door Marwan Egeh. Riemer Atema op de rechterflank met veel energie spelend had aan invaller Jordy Veenstra een lastige tegenstander, want in de 68e minuut had Jordy een kanonskogel in huis, keeper Boorsma tikte deze subliem uit het doel. Daarna was Aldert Hietkamp 2x ongelukkig met het wegwerken van de bal en leek een schotje van Alex van der Tuin een prooi te zijn voor keeper Boorsma, maar tot ieders verbazing ging de bal onder hem door en liep Friese Boys weer achter de feiten aan 2-1.

Friese Boys toont veerkracht

Friese Boys rechte de rug en ging op zoek naar de gelijkmaker. In de 72e minuut kopte Dirk Jan Heidstra een voorzet van Nick de Graaf tegen de paal. Een “dikke” overtreding op Nick de Graaf, kon niet verzilverd worden door Luutzen Postma, die zijn vrije trap rakelings over de kruising zag gaan. Ilian Egeh verving nog spits Sander Hoekstra. Een kopbal van Pier Kempenaar werd uit het doel geranseld door keeper Demmink. Luutzen Postma was met corners en een vrije trap dichtbij een treffer, maar de gastheren overleefden deze fase.

Harkema Opeinde beslist de wedstrijd

In de 78e minuut verslikte aanvaller Pier Kempenaar zich in een kaats en deze kwam terug in de verdediging en een uitstekende steekpass kwam bij invaller Arno Schievink terecht die keeper Boorsma omspeelde en de 3-1 op het scorebord zette. Friese Boys probeerde het wel, maar Hille Postma maakte aan alle illusies een eind en kopte een voorzet vanaf links raak en uiteindelijk stond er een geflatteerde 4-1 op het scorebord. Harkema Opeinde strijdend voor degradatie zat vandaag niet in de hoek waar de klappen vallen en pakte een belangrijke winst.

In deze onvoorspelbare competitie kan een ieder team van elkaar winnen, hoewel Eastermar en Noordbergum de uitzonderingen zijn. Zaterdag 10 februari speelt Friese Boys thuis tegen Dokkum om 14.30 uur en Harkema Opeinde is vrij in deze oneven competitie.

Verslag: Hielke de Graaf