Verslag Marrum 1 – Friese Boys 1 dd 26-11-2022

Marrum 1 – Friese Boys 1      2-3       (1-1)

Na een moeizame winst vorige week tegen Oude Syl stond de wedstrijd tegen promovendus Marrum op het programma. Marrum heeft met 2 overwinningen op V en V’68 en WTOC de weg naar de middenmoot gevonden en staan op de 9e plaats. Friese Boys onder leiding van trainer Ayelt van Zuiden staat op een gedeelde 2e plaats. Het is belangrijk voor de winterstop de nodige punten nog binnen te sprokkelen om een comfortabele positie in de 4e klasse B af te dwingen.

Onder leiding van scheidsrechter E. Draaijer werd er afgetrapt op sportpark Achterdijk onder frisse weersomstandigheden. In de beginfase was Friese Boys de bovenliggende partij en de spelers konden elkaar makkelijk vinden. Keeper Thomas Roersma van Marrum moest uit vrije trappen en corners handelend optreden en deed dit met overtuiging. In de 8e minuut was Luutzen Postma dichtbij een treffer na een actie van Nick de Graaf, gescoord werd er niet. In de 16e minuut werd een steekpass van Luutzen Postma door Pieter van der Zwaag op waarde in geschat, de keeper van Marrum was er snel bij, maar liet los en de inzet van Matthias Scholtus werd door de keeper gered. Ook Marrum liet van zich spreken, want in de 20e  minuut schoot Cornelis Bolding in vrije positie over het doel van keeper Jelmer Boorsma. In de 23e minuut kreeg Friese Boys loon naar werken, een onderschepping van Rienk Postma belande bij Dirk Jan Heidstra die met een crosspass Luutzen Postma bereikte, die met een fluwelen aanname en daarna een diagonale schuiver de keeper kansloos liet 0-1. Marrum moest noodgedwongen wisselen Gerrit de Jong werd vervangen door Jelle van der Kooi. Onduidelijk was het of deze wissel of de voorsprong van Friese Boys, Marrum wat extra adrenaline gaf, want Friese Boys werd teruggedrongen. De balvaste spits Durk Bierma en de andere aanvallers van Marrum Hedser Boersma, Eric Dijkstra en Cornelis Bolding kwamen meer in hun spel, omdat de 2e bal vaak voor Marrum was. Niels de Vries, Andries van der Zwaag, Rienk Postma hadden de nodige moeite en moesten alle zeilen bijzetten. In de 25e minuut moest keeper Jelmer Boorsma 2x handelend optreden en dit deed hij met verve. Ook in de 31e minuut leek een voorzet van Durk Bierma, de gelijkmaker op te leveren, maar de defensie van Friese Boys hield met kunst en vliegwerk stand. Uit een counter van Friese Boys werd Pieter van der Zwaag aan getikt in het strafschopgebied, helaas geen penalty besliste de leidsman. Toch kwam de terechte gelijkmaker in de 40e minuut, toen Hedser Boersma er vandoor ging op links, Eric Dijkstra werd bereikt en zijn dalende schot in de bovenhoek vanaf de 16 meter verraste keeper Jelmer Boorsma 1-1.

Cornelis Bolding kreeg daarna een grote kans om Marrum op voorsprong te zetten, zijn inzet ging naast. Friese Boys had de laatste kansjes voor rust, Nick de Graaf maaide half over de bal op de 16 meter lijn na een actie van Pieter van der Zwaag en een corner van Luutzen Postma leek erin te gaan, maar belandde op het dak van het doel.

In de 2e helft was het Marrum die na 4 minuten leek te scoren. Andries van der Zwaag raakte de bal half en zo kon Cornelis Bolding vogeltje vrij op keeper Jelmer Boorsma aflopen, zijn inzet ging rakelings naast. Ook Durk Bierma miste in de 55e minuut een vrije kans en zo leek Friese Boys schadevrij deze fase te overleven. In de 60e minuut was de prima keepende Jelmer Boorsma met 2 reddingen een sta in de weg voor Marrum. Daarna kwam er een fase met veel mannelijke duels op het middenveld en  scheidsrechter Draaijer moest aan de bak, maar hield de kaarten op zak. Friese Boys spelers oogden wat frisser en kwamen weer terug in de wedstrijd door meer duels te winnen en zorgvuldiger de medespeler aan te spelen. De 72e minuut leverde een actie van Nick de Graaf een corner op, zijn corner belande op het hoofd van Luutzen Postma, zijn inzet ging rakelings naast. Even later een corner van Luutzen Postma, die ingekopt werd door Jelmer Bloem via keeper Thomas Roersma belande deze inzet tegen de lat. In de 85e minuut werd er door Cornelis Bolding een overtreding begaan op Andries van der Zwaag, de scheidsrechter die veel toe liet trok de gele kaart en daar was coach Wim de Ron het niet mee eens, de coach moest daarna achter de buizen plaatsnemen. Andries van der Zwaag en Luutzen Postma werden vervangen door Oane van der Heide en Pier Kempenaar. Dirk Jan Heidstra schoot van afstand in de handen van de keeper. In de 90e minuut werd Pieter van der Zwaag  gelanceerd, alleen voor de keeper wachtte hij te lang en Marrum was net op tijd ten koste van een corner een treffer te voorkomen. De corner van Nick de Graaf werd door de keeper weg gestompt, maar Pier Kempenaar wist met een volley in het hoekje de 1-2 op het scorebord te brengen. Onverdiend was het wel gezien het vertoonde spel van Friese Boys. Ilian Egeh kwam Jelmer Brinkman nog vervangen. Marrum probeerde van alles, maar de tank was bijna leeg, de passes kwamen niet aan en Friese Boys verplaatste het spel snel naar voren. Een solo van Nick de Graaf kwam bij Pier Kempenaar, die met een afgemeten voorzet Pieter van der Zwaag bereikte, die van dichtbij met een kopbal kon scoren 1-3. Marrum kwam met een uiterste krachtsinspanning vanaf links op 2-3, die werd gescoord door Jurjen Steegstra. Na bijna 11 minuten blessuretijd floot scheidsrechter Draaijer af.

Menig supporter van Friese Boys was al lang blij met een gelijkspel in de 2e helft, maar Friese Boys heeft het geluk mee dit seizoen en toonde veerkracht in de slotfase. Marrum had minimaal een punt verdiend. Door dit resultaat en de andere uitslagen staat Friese Boys samen met Birdaard met 19 punten op een verdienstelijke 2e plaats achter de ongeslagen koploper Opende, die de eerste punten morste tegen Lions’ 66.

De volgende tegenstander is Ropta Boys, dit team toonde in de 9e speelronde veerkracht tegen WTOC door een 3-1 achterstand om te buigen in een 3-3 gelijkspel en staat op 8e plek met 13 punten. In de 6 ontmoetingen in het 3e millennium won Friese Boys maar 1x in het seizoen 2014/2015, 2-0 doelpunten Hans Feenstra en Pier Kempenaar. Het beloofd een doelpuntrijke wedstrijd tegen de voormalig 3e klasser Ropta Boys te gaan worden, want beide teams scoorden er dit seizoen lustig op los, Ropta Boys (20) en Friese Boys (28).

Volgende week zaterdag 3 december, de laatste thuiswedstrijd op sportpark De Saedkampe van Friese Boys voor de winterstop tegen Ropta Boys. Aftrap om 14.00 uur (tijd is gewijzigd reden: als het Nederlands elftal 1e wordt in de poule, dan wordt de 8e finale gespeeld om 16.00 uur).

Verslag: Hielke de Graaf