Verslag Noordbergum 1 – Friese Boys 1 dd 18-3-2024

Friese Boys dichtbij een resultaat tegen 10 tal van Noordbergum

Noordbergum 1 – Friese Boys 1                           2-1       (1-0)
Friese Boys is terug te vinden op de 6e plaats vlak onder de subtop. De tegenstander Noordbergum verloor vorige week in Drogeham hun 1e competitiewedstrijd in 2024 en staat op de 2e plaats. In Kollumerzwaag ging Friese Boys kansloos ten onder met 5-1. Door afwezigheid van enkele spelers keerde Matthias Scholtus terug in de basis en ook de 16 jarige keeper Jesse Komry mocht zijn opwachting maken.

Noordbergum opent de score
Onder uitstekende weersomstandigheden floot scheidsrechter Wenting voor het begin van de wedstrijd. Wat al een beetje werd verwacht Noordbergum aan de bal en Friese Boys loerend op hun foutjes. Na wat speldenprikjes van Noordbergum was het in 18e minuut raak, toen Feike Zijlstra oprukte aan de linkerkant en zijn voorzet met een stuit en een curve door aanraking van een verdediger leek een prooi voor keeper Jesse Komrij te zijn, maar Geert van Dekken was net eerder en kopte raak 1-0. Friese Boys leek direct langszij te komen, maar Niels de Vries richtte rakelings naast het doel van keeper Albert Kobus.

Rode kaart Noordbergum speler
In de 27e minuut werd een lange bal van Noordbergum opgepikt door Friese Boys speler Oane van der Heide, hij werd gehinderd door spits Rinor Zejnullahu. Deze speler had al een gele kaart ontvangen en toen de scheidsrechter van dienst hem zou aanspreken, kreeg hij de wind van voren en dat betekende een 2e gele kaart, rode kaart. Friese Boys heeft dit seizoen vaker tegen een man minder gevoetbald en dat leverde geen punten op. Friese Boys kwam wel meer in balbezit door Rienk Postma, Luut Faber en Oane van der Heide, maar was vaak onzorgvuldig in de passing. Niels de Vries en Pier Kempenaar konden hun stempel aanvallend niet drukken. Nick de Graaf leek in de 40e minuut alleen op keeper Kobus af te stevenen, maar de vlag van Kylian Beerstra ging omhoog. Ruststand 1-0.

Tegenslag voor Friese Boys
In de 2e helft was de passing beter verzorgd bij Friese Boys. Aldert Hietkamp, Matthias Scholtus en Jelmer Brinkman zorgden ervoor dat de voorwaartsen Pieter van der Zwaag en Nick de Graaf meer in balbezit kwamen, echte kansen leverde kansen dit nog niet op. In de 53e minuut werd een vrije trap van Noordbergum onverwacht over keeper Komrij gekopt door Arton Musliu en toen zat de thuisclub op rozen 2-0. Jelmer Bloem kwam het middenveld versterken en Friese Boys probeerde via de zijkanten, overtal te creëren en dat lukte bij vlagen. Toch was de ervaring in de achterhoede en op het middenveld doorslaggevend bij Noordbergum en bij een gevaarlijke situaties werden slimme overtredinkjes begaan en zo werd het spel van Friese Boys ontregeld. In de counter was Huy Tran lastig af te stoppen. De kansen die de thuisclub kreeg werden vakkundig gestopt door keeper Jesse Komrij.

Aansluiting Friese Boys
Het talrijke publiek hoopte nog op een treffer voor Friese Boys, want in Drogeham gaf Noordbergum ook een voorsprong uit handen. Het duurde tot aan de 84e minuut, dat Nick de Graaf op rechts opstoomde, zijn tegenstander uitspeelde in het strafschopgebied en de bal voorbij keeper Kobus prikte, de bal ging over de lijn via een verdediger. De scheidsrechter had hands geconstateerd en tot een ieders verbazing werd er een penalty gegeven in plaats van een doelpunt. Nick de Graaf belaste zich daarmee, ondanks onsportief gedrag aan de zijlijn, bleef hij koel en scoorde 2-1.  Marwan Egeh, Oane Wiersma, Sieds Bijker en Sil Klaver kwamen in de 2e helft ook in het veld om nog wat extra vuur in de wedstrijd te brengen. Noordbergum leek te wankelen met 10 man, maar deze voorsprong werd uiteindelijk na 5 minuten blessuretijd, verdiend over de streep getrokken.

Friese Boys kon wederom geen punten pakken tegen een 10 tal, maar blijft op de 6e plaats staan.

De komende 2 uitwedstrijden van Friese Boys tegen Boornbergum (was vorig jaar omgedraaid) en Drogeham zullen uitsluitsel bieden of er nog gespeeld kan worden voor plek 4, wat een periode kan opleveren of afdalen naar de grijze middenmoot.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra