Verslag ONT JO13-2-Friese Boys JO13-1

Op deze zonnige zaterdagmorgen 12 september vertrokken de Friese Boys enigszins gespannen naar Opeinde (Drachten), om daar op sportpark Douwekamp tegen de JO13-2 van voetbalvereniging van Opeinde, Nijega en de Tike(ONT) te gaan spelen.
Beide ploegen hadden de voorgaande twee bekerwedstrijden gewonnen, waarbij Friese Boys een beter doelsaldo had. Een gelijk spel zou voldoende zijn om door te gaan in de beker.
Aangekomen bij sportpark Douwekamp volgde na het aantrekken van de wedstrijdtenues de warming up. Vandaag op goal Jesse, in de verdediging Jesse Jan, Javier (aanvoerder), Wieger en Syl. Het middenveld bestond uit, Sydse, Tjitze Jenko en de Jitse van Denzel. De voorhoede bestond uit Foppe Durk, Robert en Jitse de Vries. Op wissel begonnen Feiko en Lennart. Tijdens de wedstrijd werd er doorgewisseld zodat iedereen voldoende speelminuten kreeg.
Vol vertrouwen begonnen de jongens aan de wedstrijd en dat was ook meteen te merken want Robert vuurde binnen 1 minuut een kanonskogel op goal af. Helaas net naast, maar de toon was gezet. Daar had vv ONT niet op gerekend en wisten niet hoe zij de Friese Boys moesten aanpakken. Dit leverde met een minuut of vijf weer een goede kans op voor Tjitze Jenko, maar deze bal ging ook net naast. Het was de keeper van ONT die hun ploeg erdoor heen hielp. Toch zou ONT moeten komen en dat gebeurde in de 8ste minuut toen de bal in de hoek van de goal leek te verdwijnen, maar Jesse tikte deze met katachtige reflex eruit. Het storen achterin door Jesse Jan, Javier, Wieger en Syl ging door, telkens werd de bal van de tegenstander afgepakt en naar voren gespeeld, waar Robert of Tjitze Jenko de ballen klaar legden om daarna met goed samenspel op goal te schieten. Friese Boys zette druk en er volgende kansen voor Tjitze Jenko en Jitse de Vries. Ook kwamen er aanvallen van ONT die niet langs de goed spelende verdediging en goede keeper kwamen vandaag.
11de minuut een aanval en Foppe Durk lijkt te gaan scoren, maar net naast. In de 12de minuut is het Tjitze Jenko die de bal prachtig aanneemt en overspeeld naar Jitse de Vries die scoort 0-1. De voorsprong is er, maar ONT blijft aanvallen en het is een mirakel dat de bal er niet in gaat. Mede door goed keeperswerk en een keihard werkende verdediging. Maar een paar minuten na de voorsprong kreeg ONT de ene na de andere kans. Het geluk van Friese Boys was dat ONT geen echte afmaker heeft en dus is de voorsprong er nog steeds. Als het Friese Boys dan lukt om de bal richting via het sterke middenveld richting de aanvallers te krijgen, zijn ze ook gevaarlijk via de zijkanten.
De spits vandaag is Robert, die zoals we het later horen heel erg gevreesd werd door de tegenstander en als “de Grote” werd betiteld. In de 15de minuut een aanval waar Robert de Grote de bal krijgt en meegeeft aan Tjitze Jenko die een prachtig doelpunt maakt 0-2. Gelukkig wat meer ruimte, ONT kan komen en dat doen ze. Hierdoor komt er meer ruimte en kan Friese Boys ook weer aanvallen. De wedstrijd gaat alle kanten op en de aansluitingstreffer kan ook zomaar vallen.
Een compliment voor het hele team van Friese Boys ze houden stand tot de rust en er volgen nog kansen voor Jitse de Vries, Sydse, Robert en Foppe Durk. In de 20ste minuut gaan de moe gestreden Jesse Jan en Syl eruit, zij worden vervangen door Lennart en Feiko die vandaag ook vol overgave spelen. Het is rust en de Friese Boys gaan tevreden om ranja en een stukje fruit.
De tweede helft begint en de wedstrijd is nog maar 1 minuut oud als Jesse een ´Hilbert van der Duimpje´ heeft. Er blijkt vogelpoep op de bal te zitten en deze glibbert hem door de handen in eigen goal 1-2. Kan gebeuren, niet mee zitten en door. In de 35ste minuut volgt een mooie aanval waarbij goed wordt over gespeeld, Tjitze Jenko stormt op de keeper af, maar deze keert zijn schot. Daarna volgt een mooie aanval vanaf de linker kant, het is Foppe Durk die vol overgave op de goal van ONT af storm en scoort 1-3. Nu is er genoeg ruimte om de wedstrijd de komende 20 minuten over de lijn te trekken. De jongens gaan ervoor en geven alles, het is de 45ste minuut als Syl bijna scoort. 2 minuten later volgt er weer een mooie aanval vanuit achteren met goed samenspel komt de bal bij Robert die een goed bekeken schot lost en net naast schiet.
ONT voelt dat zij de wedstrijd gaan verliezen en gedragen zich niet altijd zo netjes meer. De Boys zijn niet onder de indruk en er volgt nog een schot van Foppe Durk, maar helaas naast. Voor de laatste 10 minuten komt Jesse Jan er nog in voor Wieger die vandaag ook vol overgave speelde. Op deze manier zorgde de verdediging ervoor dat ONT hun niet de baas werd. In de 52ste minuut volgde het verdiende doelpunt voor de goed spelende Robert de Grote, hij maakte het mooi af 1-4. De laatste 5 minuten werden tactisch sterk uitgespeeld door de Friese Boys. De 1-4 is een mooie overwinning en het bekeravontuur gaat verder.
Volgende week zaterdag mogen we naar de Harkema om tegen de Harkemase BoysJO13-1 te gaan spelen.
©Verslag: Otto Smid
©Foto´s: Erik Visser en Elma van der Veen