Verslag Opende – Friese Boys dd 4-3-2022

Friese Boys dichtbij een stunt tegen koploper Opende

Zaterdag 4 maart 2023

Opende 1 – Friese Boys 1      2-0       (1-0)

Na de oefennederlaag tegen 5e klasser HJSC 4-2, goals Luutzen Postma moest Friese Boys aan de bak tegen de ongenaakbare koploper Opende, die nog niet had verloren en tegen VIOD en Lions gelijk speelden. Friese Boys miste de nodige spelers, terwijl Opende op volle oorlogssterkte aan de wedstrijd begon.

Na de aftrap van pupil van de week Daan de Roos liet scheidsrechter E. Draaijer het beginsignaal klinken. Opende was de bovenliggende partij, maar Friese Boys had het organisatorisch goed voor elkaar. Enkele Opende aanvallers zorgden ervoor dat de verdedigers Andries van der Zwaag, Oane van der Heide met lichte blessures de wedstrijden voortzetten. In de 16e minuut moest Dirk Greijdanus de wedstrijd, omdat hij door de enkel was gegaan, Sieds Bijker was zijn vervanger. In de 18e minuut leek Daan Vlastuin van Opende te scoren, na een te korte terugkopbal van Rienk Postma, maar keeper Jelmer Bloem redde. Aldert Hietkamp redde even later op de doellijn na een inzet van Daan Vlastuin.

Er waren nog een paar reddingen nodig van keeper Jelmer Bloem om zolang mogelijk de 0 te behouden. In de 43e minuut was het wel raak, toen een ingooi voor Friese Boys werd onderschept, Niels de Jong zorgde met een crossbal dat Corwin Westerhof onverwacht voor keeper Jelmer Bloem kwam te staan en na het omspelen van de keeper stond de verdiende 1-0 op het scorebord. Friese Boys had enkele speldenprikjes uitgedeeld met Sieds Bijker en Dirk Jan Heidstra in de hoofdrol maar gescoord werd er niet. Ruststand 1-0.

In de 2e helft beet Friese Boys meer van zich af en kwam meer op de helft van Opende. Daan Vlastuin miste in de counter een vrije kans na een fraaie actie van Roan Alssema. In de 56e minuut kwam Ilian Egeh de niet fitte Rienk Postma vervangen. Op assist van Pieter van der Zwaag kon Nick de Graaf op avontuur, maar keeper Martin Alma was attent en redde. Sieds Bijker kreeg nog 2 kansen, helaas gescoord werd er niet. Opende werd terug gedrukt, mede door het goede spel van Riemer Atema. In de 41e minuut een opmerkelijke wissel keeper Jelmer Bloem kwam in de spits voor Sieds Bijker en Danny Veenstra kwam in het doel te staan. Meer stootkracht in de slotfase. Nick de Graaf was al dichtbij toen hij een schot afvuurde, op het laatste moment wist keeper Alma de bal uit de bovenhoek te ranselen.

De volgende 2 corners van Nick de Graaf met 19 spelers in en rondom de 16 meter van Opende leverde een ware scrimmage op, keeper Danny Veenstra tikte de bal aan en de bal leek over de lijn te gaan, Ilian Egeh kon een extra tikje geven, maar keeper Alma dook boven op de bal. Even later besliste Corwin Westerhof de wedstrijd, na een messcherpe counter 2-0.

Volgens trainer Ayelt van Zuiden zou het een gestolen punt zijn geweest, maar Friese Boys liet als team met de nodige invallers zien over potentie te beschikken voor de komende wedstrijden tegen respectievelijk V en V’68, WTOC, Ternaard, Marrum en Ouwe Syl.

Zaterdag 11 maart 2023 staat de wedstrijd Friese Boys tegen V en V’68 op het programma om 14.30 uur. V en V bond WTOC aan de zegekar en staat op een 10e plaats net boven de nacompetitie / degradatieplaatsen, in Garijp werd er door Friese Boys moeizaam 2-2 gespeeld.