Verslag Ropta Boys 1 – Friese Boys 1 dd 29-4-2023

Friese Boys op wilskracht naast Ropta Boys

Ropta Boys 1 – Friese Boys 1            1-1       (1-0)

Na de winst in de blessuretijd tegen Marrum moest er gespeeld worden tegen Ropta Boys, die als degradant uit de 3e klasse bijna op volledige sterkte kon aantreden. Dit was op 3 december anders, toen Friese Boys met 3-1 de winst naar zich toetrok en Ropta Boys niet compleet was. Friese Boys is bijna compleet op de afwezige Niels de Vries en de bijna fitte Jelmer Brinkman (wel op de bank). Een wedstrijd met verschillende belangen, Ropta Boys heeft punten nodig om niet in de nacompetitie terecht gekomen en Friese Boys heeft de punten nodig om een periode te kunnen pakken. Een feit is dat Ropta Boys dit seizoen nog maar 1 thuisoverwinning heeft geboekt tegen Ternaard en dat werd duidelijk aangehaald in het programmaboekje.

Op sportpark de Fiver opende de pupil van de week van Ropta Boys de score na 3 pogingen en liet scheidsrechter Johannes de Klein om 15.00 uur de wedstrijd van start gaan. Onder zonnige weersomstandigheden startte Friese Boys met de wind in de rug naar de kantine van Ropta Boys. In de 7e minuut was het keeper Jelmer Boorsma die een voorzet leek te plukken buiten zijn keepersgebied, daar was ook spits Jan Bandstra die erin kleunde en daarna met zijn volle gewicht op Jelmer Boorsma terecht kwam en dat was fataal voor de keeper, want na 5 minuten moest hij gewisseld worden. Veldspeler Jelmer Bloem trok de handschoenen en Marwan Egeh kwam op het middenveld te spelen. In de 15e minuut werd een voorzet van Riemer Atema door Dirk Jan Heidstra rakelings over gekopt. Beide teams speelden bij regelmaat de lange bal om daarna te duelleren voor de 2e bal en dit kwam het spel niet ten goede. In de 21e minuut was het bijna raak toen Luutzen Postma 3 corners mocht nemen en de laatste door Dirk Jan Heidstra tegen de lat werd gekopt, toen keeper Frans Postmus de bal losliet. In de 24e minuut schoot Andries van der Zwaag tegen Hendrik Willem van der Vorst op, die alleen op keeper Jelmer Bloem af kon gaan, na de passeeractie, was Andries van der Zwaag weer ter plaatse om op te ruimen. Ropta Boys kwam in de 31e minuut op voorsprong toen Hendrik Willem van der Vorst vanaf rechts een voorzet afleverde en uiteindelijk kwam deze terecht bij Rutger Torensma die met een diagonale schuiver 1-0 liet aantekenen. Dit was tevens de ruststand.

In de 2e helft was de 1e kans voor de gastheren, want Rutger Torensma schoot tegen keeper Bloem op. Friese Boys leek langszij te komen toen een dieptebal van Aldert Hietkamp bij Pieter van der Zwaag terecht kwam, keeper Postmus dacht de bal ook te kunnen pakken, maar misrekende zich, toch lukte het niet om te scoren, omdat de keeper meeliep en bovenop de bal dook. In de 55e minuut kwam Pier Kempenaar in het veld voor Matthias Scholtus. In de 60e minuut werd een dieptebal van Luutzen Postma door Pieter van der Zwaag opgepikt en samen met Pier Kempenaar kwam hij op Rudi Torensma en keeper Postmus af en Pieter van der Zwaag bleef koel en schoof de bal langs de keeper in het doel 1-1. Rienk Postma zorgde met een perfecte sliding dat een kans van Ropta Boys werd verijdeld. In de 63e minuut zorgde Nick de Graaf met een scherpe voorzet dat de keeper de bal most loslaten, toch wist Pieter van der Zwaag deze niet binnen te tikken, want de verdediging was paraat. In de 66e minuut een solo van Jan Bandstra van links naar rechts, maar de inzet ging naast de paal. Trainer Ayelt van Zuiden probeerde met 2 wissels Dirk Greijdanus en Oane van der Heide voor Marwan Egeh en Dirk Jan Heidstra toch voor de winst te gaan. Pier Kempenaar was dichtbij een treffer met een kopbal na een voorzet van Riemer Atema en even later uit een corner werd zijn rebound van de lijn gehaald. Beide teams kregen nog corners te nemen en de laatste was van Friese Boys speler Nick de Graaf, de rebound was voor Oane van der Heide die zijn schot werd op het laatste moment geblokt. Daarna floot scheidsrechter De Klein voor het einde en qua veldspel was een gelijkspel de verhouding.

De concurrenten van Friese Boys profiteerden niet, want Harkema Opeinde verloor en ook Birdaard speelde gelijk. Drogeham won dik van WTOC en neemt de 2e plaats over van Friese Boys, maar die heeft al een periode. Dinsdag 2 mei speelt Friese Boys thuis een oefenwedstrijd tegen 5e klasser Irnsum om 20.00 uur onder leiding van scheidsrechter Dijkstra. Zaterdag 6 mei moet Ropta Boys in Dokkum de inhaalwedstrijd spelen en bij winst van Ropta Boys is dan het 4e klasseschap bijna veilig gesteld. Op zaterdag 13 mei wordt de spannende 4e klasse B weer volledig hervat en speelt de nummer 3 Friese Boys thuis tegen de nummer 2 Drogeham om 14.30 uur.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra