Verslag Rottevalle 1 – Friese Boys 1 dd 9 december 2023

Rottevalle met 10 man langs Friese Boys

Rottevalle 1 – Friese Boys 1            1-0          (0-0)

Met de winterstop in zicht moet Friese Boys nog 2 wedstrijden spelen, respectievelijk tegen Rottevalle en Drogeham.

Voormalig 3e klasser Rottevalle was de 1e tegenstander en staat op een 3e plaats met 9 wedstrijden 16 punten. Friese Boys heeft 2 wedstrijden minder en staat op de 4e plaats met 7 wedstrijden 15 punten. De historie geeft aan dat Friese Boys de laatste 15 jaar niet gewonnen heeft bij Rottevalle. Friese Boys miste de nodige spelers, daardoor stonden Sander Hoekstra en Niels de Vries in de basis.

Nadat pupil van de week Anna Doetjes van Rottevalle op kunstgras had gescoord, werd de wedstrijd in gang gezet door de jonge scheidsrechter M. Zijlstra. Rottevalle speelde met de wind in de rug en nam het initiatief. In de 9e minuut was Pier Kempenaar dichtbij een treffer toen Sander Hoekstra de bal door kopte, maar de bal ging naast. Steffen Schra van Rottevalle probeerde met afstandschoten keeper Jelmer Boorsma te testen, gescoord werd er niet. In de 20e minuut was het Niels de Vries die op avontuur ging en passte op Nick de Graaf, die achter de tegenstander weg startte en daarna zou afvuren, de assistent scheidsrechter van Rottevalle deed de vlag omhoog en de scheidsrechter ging daarin mee, buitenspel. In de 23e minuut ging een vrije trap van Nick de Graaf rakelings naast, Daarna was er een fase met corners en schoten van Rottevalle en een grote kans van Liekele Kamminga, maar keeper Jelmer Boorsma hield zijn doel schoon. In de 38e minuut was Nick de Graaf dichtbij een treffer, toen hij Fokko van der Veer de bal afpakte en alleen op de keeper afging, maar door een oneffenheid in de dribbel, kon de verdediging redding brengen. In de 41e minuut schoot Nick de Graaf via een verdediger over na voorbereidend werk van Pier Kempenaar en Sander Hoekstra. De laatste kans was voor Rottevalle speler Jelle Geertsma, die net geel had ontvangen en een voorzet geheel vrijstaand, diagonaal rakelings naast kopte.

Rode kaart

In de 2e helft waren beide teams ongewijzigd en met de weersomstandigheden regen, wind en een lage temperatuur viel het in de 1e helft mee om tot een hoogstaand niveau te komen. Friese Boys had de wind in de rug, maar de 1e corner was voor Rottevalle, captain Matthias Scholtus zou voor opruiming zorgen, maar Jelle Geertsma zorgde met een onbesuisde sliding voor zijn 2e gele kaart en dat betekende een rode kaart. Deze speler stond linksvoor, dus in de veldbezetting veranderde weinig bij Rottevalle. Friese Boys liet Rottevalle aan de bal en bij balbezit waren er teveel spelers, die onzorgvuldig, te gehaast in de passing waren. In de 60e minuut een uitstekende voorzet van Niels de Vries werd door Sander Hoekstra tegen keeper Robert de Jong gekopt. Riemer Atema kwam Sander Hoekstra aflossen.

Strafbaar hands?

In de 68e minuut zou Marwan Egeh een diepe bal wegwerken, hij kreeg deze tegen de hak en daarna tegen de hand, de scheidsrechter bestrafte dit met een vrije trap op 18 meter van het doel. Volgens de spelregels is niet strafbaar hands, maar Steffen Schra pakte dit cadeautje uit en schoot raak 1-0. Friese Boys moest in de achtervolging, maar Rottevalle spelers Steffen Schra en Emiel Deelstra hadden kunnen scoren deden dit niet. In de 76e minuut werd een voorzet van Luutzen Postma door Riemer Atema bijna tegen de touwen gekopt, maar de kracht ontbrak.

Cruciaal

In de 78e minuut een beslissend moment in de wedstrijd. Scheidsrechter Zijlstra had al enkele pietluttige kaarten gegeven, maar halverwege de helft van Rottevalle, tikte een Rottevalle speler de bal terug en was Nick de Graaf attent, hij kwam wel een paar meter achter de verdedigers vandaan, net als in de 1e helft ging de vlag omhoog en tot ieders verbazing ging de scheidsrechter daar nu ook in mee en zo werd Friese Boys een 100% scoringskans ontnomen.

Alles of niks

Kevin Regnerus kwam in het veld bij Friese Boys voor Oane van der Heide. Het was pompen of verzuipen. Andries van der Zwaag schoot van afstand via de keeper naast. Bij de corners ging ook keeper Jelmer Boorsma mee naar voren in de slotfase gescoord werd er niet. Steffen Schra miste nog een grote kans en zo bleef het bij een verrassende 1-0 winst voor Rottevalle.

Friese Boys kwam met een kater van het veld, want tegen de 10 man van Rottevalle, werd er niet gescoord. Rottevalle kwam verrassend als winnaar van het veld, ondanks dat ze optisch beter waren. Zaterdag 16 december speelt Friese Boys thuis tegen Drogeham om 14.00 uur, de laatste wedstrijd dit jaar. De kater kan dan weggespoeld worden.

Verslag: Hielke de Graaf