Verslag SVO Sneek MO13-1 – Friese Boys MO13-1 zaterdag 18 mei 2019

Friese Boys MO13-1 doen goede zaken in de competitie met een overwinning in de uitwedstrijd tegen SVO Sneek: 0-1

Het was even slikken toen de wekker om kwart voor zeven op de zaterdagochtend klonk maar we moesten vroeg op weg. De uitwedstrijd tegen SVO Sneek stond voor 09:15 op het programma. Gelukkig zat het weer wel mee: er scheen een heerlijk ochtendzonnetje op het mooie sportpark van SVO in Sneek. De meiden stonden vandaag met maar een opdracht op het veld: er moest gewonnen worden om in de race te blijven voor het kampioenschap in de hoofdklasse dames.

Na de passencontrole en de warming-up verzamelden de meiden zich in de spelerstunnel voor een echte officiële opkomst op het veld, en onder applaus kwamen beide teams het veld op. Fleur won de toss en koos strategisch voor de eerst helft de kant met de zon in de rug. De scheids fluit, en daar gaan ze. Beide teams meteen vol aan de bak.

Thuis hadden we het moeilijk tegen het lekker voetballend Sneek en ook in deze wedstrijd ging het spel heen en weer. Beide teams komen via leuke combinaties een aantal keren goed voor de goal van de tegenstander. Geanne redt een aantal keren prima op een doorgeschoven aanvaller en ook de keeper van Sneek heeft een paar prima reddingen.

Begin van het seizoen zijn we overgegaan van systeem van 4-4-2 naar een echte 4-3–3 met aanvallende vleugelspelers en dat betaald zich keer op keer uit in aantrekkelijk vooruit-voetbal. Het was voor de meiden in het begin even wennen omdat we dan gevoelsmatig op het middenveld een man te kort hadden, maar met de steeds sterker wordende verdedigende lijn wordt het middenveld steeds dynamischer. Ruimtes worden gemakkelijk gevonden en de pass naar een van de vleugels is een heel sterk wapen. Vaak komen we met een voorzet voor de goal, vaak houden we een corner over. Toch zit het niet mee in de eerste helft. Corners/voorzetten vallen net niet goed of worden door pech net verkeerd verwerkt. Friese Boys speelt een goede eerste helft maar beloont zich niet. We gaan met 0-0 de rust in. Het vuurwerk zal wel in de tweede helft komen.

De meiden limonade, de staf koffie, iedereen een mars/snicker/twix en een advies voor de tweede helft: niet verslappen!!

Ondertussen is er toch aardig publiek op dit leuke duel afgekomen. De JO17- komt even op het veld kijken hoe de meiden de tweede helft aftrappen, de VAR heeft zich weer opgesteld aan de zijlijn en de tribune is aardig gevuld. Friese Boys heeft aftrap en gaan meteen op zoek naar een doelpunt. Ook in de tweede helft golft het spel op en neer, en het is zo nu en dan billenknijpen aan beide kanten. Lekker combinaties op het middenveld van Friese Boys en dan weer via de vleugels naar voren. Jammer dat de laatste pass of het schot op goal niet nauwkeurig is. Friese Boys speelt rommelig, waarschijnlijk vanwege de spanning, en laat ook wel eens een steekje vallen.

Dan Sneek, wat ook lekker weet te combineren en een aantal keren gevaarlijk doorbreekt. Maar Friese Boys heeft Geanne op de goal, en die laat in de tweede helft zien dat ze goed op weg is een hele grote te worden. Na een aantal zeer mooie reddingen waarbij ze Friese Boys in de wedstrijd houdt breekt de mid-mid van Sneek uit, alleen op de keeper af en iedereen telt hem al: staf, publiek, speelster, scheids, grens, waterdragers en de loslopende hond die zo nu en dan het veld op kwam, iedereen, iedereen behalve Geanne.

Uw verslaggever heeft al heel wat voetbalwedstrijden in zijn leven gezien maar de redding die Geanne doet op de inzet van de aanvaller van Sneek heeft zich nog niet eerder op zijn netvlies afgetekend. Er is maar 1 uitdrukking voor: grote klasse!! Met een katachtige reactie tikt ze de bal met haar vingertoppen over de goal. Iedereen klapt, geweldig gedaan!

En nog geen twee minuten later nog zo’n handige keeperactie door de goal zo klein te maken met uitkomen dat de bal wel over de goal moet. Friese Boys komt hier goed weg, en even later met de bal op de lat nog eens.

Toch blijven we voetballen, ons eigen spel, en het duurt niet lang voordat we zelf ook weer kansen creëren. Continue druk over beide vleugels levert een vrije trap halverwege de helft van Sneek op. Cyanne legt hem met veel gevoel precies op de schoen van Thea die via de handen van een verdediger net te zacht schiet voor een doelpunt. Maar de druk zit er op. Even later weer een aanval waar met letterlijk hand en tand verdedigd wordt door Sneek. De goal hangt in de lucht voor Friese Boys. En dan is het raak. Weer een lekkere kapactie van Femke en via Cyanne voor de goal. Thea Froukje: aannemen, hoekje kiezen, bal erin rossen….GOAL! 0-1.

Wat een belangrijk doelpunt, vijf minuten voor tijd. Dit gaan we niet meer weggeven, de punten gaan mee naar Kollumerzwaag! Eindsignaal en wat een opluchting. Sneek heeft het ons, met leuk voetbal, ontzettend moeilijk gemaakt maar de teamprestatie van Friese Boys heeft vandaag gewonnen. Iedereen is bereid om het gat voor een ander dicht te lopen, de pass op iemand die er beter voorstaat dan jezelf gaat boven de eigen actie, niet opgeven en elkaar blijven aanvuren: dit is een team, deze meiden horen bij elkaar, deze meiden verdienen hoog te eindigen in de competitie. Samenvattend: een uitzonderlijke keeperprestatie, een zeer stabiele verdedigingslinie, een zeer dynamisch middenveld en een heerlijk snelle en dreigende aanval. Allemaal onderdelen van de heerlijke overwinning in Sneek. Gauw naar de Macdonalds met zijn allen: happy meals!

Volgende week de laatste wedstrijd voor Friese Boys in deze competitie. Onverminderd spannend, uitermate aanlokkelijk om te komen kijken: zaterdag 25 mei om 12:00 uur thuis op het sportpark “De Saedkampe” tegen MKV’29. Ik raad u aan daarbij te zijn, dit wilt u niet missen!