Verslag De Sweach 1 – Friese Boys 1 zaterdag 19 mei 2018

FRIESE BOYS IN DEGRADATIEKRAKER LANGS DE SWEACH

BEETSTERZWAAG – Friese Boys heeft zicht geplaatst voor de nacompetitie door de uitwedstrijd tegen De Sweach met 0-3 te winnen. Hierdoor degradeert de ploeg uit Beetsterzwaag naar de vijfde klasse.

In de openingsfase was Friese Boys de gevaarlijkste ploeg. Doelman Arjen Hielkema stopte een schot van Dirk-Jan Heidstra en tikte ook een kopbal van Sander Hoekstra uit de hoek. Daarna kreeg ook De Sweach de eerste mogelijkheid, maar Abe Kramer raakte de bal niet goed en het leer rolde voorlangs. Na iets meer dan een kwartier werd een schot van libero Pieter van der Zwaag uit de hoek geplukt door doelman Hielkema. De beste mogelijkheid tot dan was voor Sander Hoekstra. Na terugleggen van Dirk-Jan Heidstra schoot de spits echter over. Aan de andere kant probeerde Paul Buma het van afstand, maar ook hier ontbrak de juiste richting. Daarna had Friese Boys geluk toen een schot van Ernst Poppinga via de lat overging. Ook een poging van Bastiaan Spoelstra na een hoekschop verdween over de lat. Even later was het raak voor Friese Boys. René de Jong trok de bal voor het doel en Johannes Beiboer knalde raak, 0-1. Toen doelman Hielkema een schot van Heidstra pal voor rust niet onder controle kreeg was Sander hoekstra ter plekke om 0-2 te scoren. Een hoekschop van Jorrit de Boer leverde in de slotseconden een gevaarlijke situatie op voor het Friese Boys-doel, maar niemand van De Sweach wist de bal in het doel te werken waardoor de rust met 0-2 aanbrak.

De thuisclub had het nog niet opgegeven en al in de eerste minuut van de tweede helft schoot Jasper Broers over. Daarna moest de Sweach toch een gevoelige dreun incasseren. René de Jong lanceerde linksachter Rienk Postma en diens voorzet werd ingeschoten door Sander Hoekstra, 0-3. Hoekstra raakte bij deze actie wel geblesseerd en werd vervangen door Jelmer Brinkman. De Sweach was dicht bij een tegentreffer toen Robert Boek na een vrije trap van Ernst Poppinga tegen de binnenkant van de paal kopte. Doelman Eberhard Kloosterman redde vervolgens op een poging van Poppinga en op een verraderlijk schot met stuit van Jasper Broers. Aan de andere kant kreeg Friese Boys ook kansen, maar René de Jong trof de paal en Jelmer Brinkman en Rienk Postma stuitten op doelman Hielkema. Een daverende knal van Maarten Wiersma ging naast het Friese Boys-doel. In de slotfase had De Sweach nog meer tegenslag. Eerst kreeg Robert Boek zijn tweede gele kaart en in de slotseconden miste Bastiaan Spoelstra nog een strafschop. Zijn schot werd gestopt door Eberhard Kloosterman.

Reacties:

“Friese Boys zat erbovenop”, aldus Erik Ackerman van De Sweach. “Zij hadden iedere tweede bal en dat gaf de doorslag. We misten ook een strafschop en raakten paal en lat. Dat is tekenend voor ons seizoen. Dit doet zeer. Maar we houden de selectie bij elkaar en dat is belangrijk. Ik ga ervan uit dat we in één seizoen terugkeren in de vierde klasse”.

“We hebben voor deze wedstrijd gewoon met de groep getraind”, aldus René de Jong die bij alle Friese Boys-doelpunten betrokken was. “We wilden werken voor elkaar en dan zie je meteen resultaat. Dit geeft een goed gevoel en daar voetbal je ook voor. Als we er als team voor blijven gaan en voor elkaar blijven werken dan kan Friese Boys heel ver komen en spelen we volgend seizoen opnieuw  vierde klasse”.

Opstellingen:

De Sweach: 1 Arjen Hielkema, 2 Paul Buma (12 Koen Wooning), 3 Robert Boek, 4 Maarten Wiersma, 5 Erik Ackerman, 6 Dennis Klaster, 7 Abe Kramer, 8 Jasper Broers, 9 Bastiaan Spoelstra, 10 Ernst Poppinga (13 Folkert Scholten), 11 Jorrit de Boer.

Friese Boys: 21 Eberhard Kloosterman, 2 Lammert Dijkstra, 3 Pieter van der Zwaag, 4 Eelke Venema, 5 Rienk Postma, 6 Johannes Beiboer (13 Wietse van der Land), 7 Andries van der Zwaag, 8 Erik Hilboezen, 9 Sander Hoekstra (12 Jelmer Brinkman), 10 René de Jong, 11 Dirk-Jan Heidstra.

Scheidsrechter: H. Drost (Koekange)

Hoofdsponsor
Mient Mulder
  • Barkmeijer
  • Boorsma van der Sluis
  • Muta Sport
Wijzigingen en afgelastingen
  • Onder het kopje programma staan de wedstrijden van de maanden november tot 1 januari 2024
  • Spelregels alle categorieën zijn te vinden onder kopje Programma.
Webshop
Webshop Friese Boys