Verslag V en V ’68 1 – Friese Boys 1 zaterdag 15-10-2022

V en V’68 1 – Friese Boys 1               2-2       (1-1)

Na de nederlaag tegen Opende en de herfstvakantie in het vooruitzicht was de insteek voor Friese Boys om een goed resultaat te behalen op sportpark Garijp. Vorig seizoen behaalde V en V’68 2 overwinningen tegen Friese Boys. V en V’68 verloor vorige week van WTOC en heeft 3 punten door een overwinning op Ternaard. Pupil van de week Auke Jansma liet op overtuigende wijze het net bollen en onder druilerige weersomstandigheden kon er om 14.30 uur worden afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Vree Egberts uit Diever.

In de 1e minuut was het al bijna raak voor de thuisclub toen Harmen vd Bij zijn schot over zag gaan. Nick de Graaf antwoordde met een solo en leek af te drukken, maar werd op het laatste moment gestuit. Het veld was verraderlijk glad van de regen en daardoor was het spel in de loop van de wedstrijd niet van een hoog niveau, daarentegen was er voldoende strijd. In de 7e minuut redde Jelmer Bloem op de lijn na een misser van de verdediging. In de 10e minuut was het toch V en V’68  wat de leiding nam, Pier Kempenaar werd niet gecoached met als gevolg dat zijn kopbal door de thuisclub werd onderschept en uiteindelijk bij Arjen Meerema terecht kwam, die alleen voor keeper Jelmer Boorsma koel bleef 1-0. Friese Boys leek wakker geschut, een vrije trap van Luutzen Postma en een voorzet van Dirk Jan Heidstra op Pier Kempenaar belandden in de handen van keeper Wichard de Vries. In de 17e minuut leek Arjen Meerema opnieuw te scoren, maar zijn inzet ging rakelings naast. Ook Friese Boys kreeg een mooie schietkans, helaas ging de inzet van Luutzen Postma rakelings naast. Zo golfde het spel op en neer, waarbij Friese Boys het betere spel had en na een mooie aanval via Jelmer Brinkman en Dirk Jan Heidstra schoot spits Dirk Greijdanus over. In de 32e minuut kwam Friese Boys verdiend op 1-1 toen de scheidsrechter voordeel gaf na een overtreding op Jelmer Bloem, Nick de Graaf bediende Dirk Jan Heidstra op maat en zijn diagonale schuiver was doeltreffend. Het was nog even spannend want er was een vlagsignaal van Eelke van der Bij, gelukkig voor Friese Boys kende de scheidsrechter na lang overleg het doelpunt toe. In de 37e minuut liepen Pieter Bijlsma (V en V’68) en Andries van der Zwaag (Friese Boys) tegen een gele kaart op, omdat het spel feller werd. In de slotfase ging Nick de Graaf er vandoor en 25 meter van het doel trok Harmen vd Bij hem bijna het shirt uit, de scheidsrechter  bestrafte deze actie met een vrije trap en geen kaart, Dirk Jan Heidstra kopte daarna naast. Rust 1-1.

In de 2e helft 2 ongewijzigde teams en Friese Boys nam het initiatief, voorzetten en een corner leverden  geen goal op. In de 51e minuut miste Pieter Bijlsma een vrije kans uit een corner, zijn inzet ging net naast. Even later een solo, Andries van der Zwaag maakte een overtreding in het strafschopgebied, gelukkig floot de scheidsrechter voor de 1e overtreding buiten de 16 meter, dit leverde niets op. In de 57e minuut kwam Friese Boys op voorsprong toen er een overtreding op Jelmer Bloem werd gemaakt, de vrije trap van 20 meter werd door Luutzen Postma over de muur gekruld en keeper Wichard de Vries was dichtbij, maar via zijn handen belandde de bal via de binnenkant kruising in het doel 1-2.

In de 60e minuut kwam Matthias Scholtus en Pieter van der Zwaag in het veld voor Pier Kempenaar en Dirk Greijdanus. In deze fase was de thuisclub beter en de inzetten van Oene vd Meulen en Arjen Meerema werden van de lijn gehaald, zodat de nipte voorsprong bleef. V en V’68 wisselde Ruurd de Vries in voor Oene vd Meulen. Ruurd de Vries kreeg direct een kans, gelukkig was keeper Jelmer Boorsma attent in de korte hoek. De verdediging Andries van der Zwaag, Marwan Egeh, Rienk Postma speelden een prima pot en moesten alle zeilen bijzetten. In de 70e minuut ging Dirk Jan Heidstra op avontuur in plaats van de bal breed te leggen op Nick de Graaf vuurde Dirk Jan op het doel en zijn inzet werd uit de kruising getikt door keeper Wichard de Vries. Pieter van der Zwaag scoorde even later in buitenspelpositie, maar dit keer nam de scheidsrechter het vlagsignaal wel over. In de 73e minuut liep Jelmer Bloem tegen een gele kaart aan. De thuisclub probeerde een goal te forceren en in de 81e minuut zou Jelmer Bloem een bal blokken en liggend op de grond leek hij de bal met de borst te spelen, maar de scheidsrechter wees naar de stip, want er zou hands zijn gemaakt. Bijna alle spelers naar de scheidsrechter, maar hij bleef bij zijn beslissing. De strafschop werd overtuigend benut door Harmen vd Bij 2-2. Jelmer Bloem mocht van geluk spreken dat hij na 2 overtredingen geen 2e gele kaart kreeg, In de slotfase kreeg Harmen vd Bij nog een kans maar zijn inzet ging naast. Nick de Graaf ging nog op avontuur, werd vastgehouden in het strafschopgebied, maar de leidsman liet doorspelen. Pieter Bijlsma liep door een onbesuisde actie tegen een 2e gele kaart op en ging met rood van het veld. Friese Boys kreeg de laatste kans, Luutzen Postma zijn vrije trap belandde bij Pieter van der Zwaag, die de bal net raakte voordat de keeper de bal kon pakken, helaas ging zijn inzet tegen de paal en daarna over de achterlijn. Daarna floot de scheidsrechter af.

Na een enerverende pot voetbal konden de beide trainers Ayelt van Zuiden (Friese Boys) en Gerard Blaakmeer (V en V’68) wel leven met een gelijkspel. Friese Boys 1 oefent a.s. donderdag 20 oktober thuis tegen Holwerd 1 om 20.00 uur. De competitie wordt op zaterdag 29 oktober thuis hervat in de clash tegen buurtvereniging WTOC op sportpark de Saedkampe in Kollumerzwaag om 14.30 uur.

Hoofdsponsor
Mient Mulder
  • Barkmeijer
  • Boorsma van der Sluis
  • Muta Sport
Wijzigingen en afgelastingen
  • Onder het kopje programma staan de wedstrijden van de maanden november tot 1 januari 2024
  • Spelregels alle categorieën zijn te vinden onder kopje Programma.
Webshop
Webshop Friese Boys