Verslag Veenwouden – Friese Boys dd 4 mei 2024

Friese Boys revancheert zich tegen SC Veenwouden

SC Veenwouden 1 – Friese Boys 1 1-2       (1-0)
Na de afstraffing tegen Eastermar met 0-6 inmiddels 3 weken terug, moest Friese Boys zich revancheren als team op jacht naar handhaving. Tegenstander Veenwouden thuis ongenaakbaar, Eastermar was het enige team, die het team van Wilco de Haan een nederlaag toebracht, pakte in de laatste wedstrijd een uitstekende winst in Drogeham en bij 3x winst kunnen ze nog meedoen voor een periode om promotie.

Friese Boys strijdt als collectief
Nadat de pupillen van de week Meike en Nynke Talsma de aftrap hadden gedaan liet scheidsrechter Vogelzang de wedstrijd aanvangen. Bij Friese Boys is de ziekenboeg aan het leegstromen en dat betekent dat trainer Ayelt van Zuiden meer keus heeft. Friese Boys liet vanaf de 1e minuut zien dat ze strijdbaar waren en elkaar wilden helpen bij balverlies. Het viel op dat grensrechter Braaksma in het 1e kwartier veelvuldig de vlag hanteerde en de spitsen van Friese Boys kansen ontnam. De scheidsrechter ging met de signalen mee. Toch was het Veenwouden die enkele grote kansen kreeg, gelukkig was keeper Jelmer Boorsma prima op dreef en de onderkant van de lat hielp Friese Boys ook. Nick de Graaf leek te scoren voor Friese Boys uit een vrije trap, maar de uitstekend keeper Wytse Reitsma tikte met een magistrale zweef de bal uit de kruising. Veenwouden kwam toch redelijk onverwacht op voorsprong in de 30e minuut toen een pass van Wytze van der Mark bij de topscorer Sybrand de Graaf terecht kwam en zijn schot werd gekraakt en leek het doel in te gaan,  Rienk Postma was op tijd met zijn sliding, helaas knalde hij de bal toch tegen de touwen 1-0. Vrije trappen en corners kreeg Friese Boys voldoende, maar met kunst en vliegwerk kon Veenwouden de 0 houden en met voorsprong de rust in gaan.

Friese Boys komt langszij
In de 2e helft hetzelfde spelbeeld. Friese Boys met heel veel energie spelend en had aan Jelmer Bloem, Matthias Scholtus en Luutzen Postma uitstekende aanjagers om de bal te veroveren en deze te transporteren naar de gevaarlijke spitsen Pieter van der Zwaag en Nick de Graaf. Friese Boys voetbalde de 2e helft beter en kreeg meer uitgespeelde kansen. In de 60e minuut versnelde Nick de Graaf langs zijn tegenstander en vanaf de achterlijn kreeg Pieter van der Zwaag de bal, helaas was keeper Reitsma de winnaar. In de 65e minuut was het Pieter van der Zwaag, die vanaf links op avontuur ging in het strafschopgebied en zijn voorzet met buitenkant rechts werd door Pier Kempenaar tegen de touwen gewerkt 1-1. Een enorme ontlading en een driedubbele wissel Dirk Jan Heidstra, Sander Hoekstra, Riemer Atema voor Pier Kempenaar, Rienk Postma en Jelmer Bloem volgden. Ook Veenwouden wisselde, dus het was afwachten, hoe de wedstrijd ging aflopen.

Friese Boys beloont zichzelf
Er was geen twijfel Friese Boys wilde erop en erover. Aldert Hietkamp, Oane van der Heide en Jelmer Brinkman wisten de voorwaartsen van de gastheren goed af te stoppen. Friese Boys kreeg kansen, maar Sander Hoekstra, Pieter van der Zwaag misten. Sybrand de Graaf kreeg nog een grote kans, maar goalie Boorsma was attent en redde voortreffelijk. In de 78e minuut werd een corner van Nick de Graaf op waarde geschat door libero Aldert Hietkamp en hij kopte overtuigend raak 1-2. Eindelijk weer een voorsprong voor de Boys. Veenwouden ging met 3 spitsen spelen en drong aan, maar toen in blessuretijd keeper Reitsma ook bij de Friese Boys goal werd gesignaleerd was het alle hens aan dek. Friese Boys was niet te vermurwen en bij het uitverdedigen, kon invaller Luut Faber vanaf eigen helft in een leeg doel scoren, hij bood de kans aan Sander Hoekstra, helaas de pass was te hard en bleef het spannend tot de laatste seconde. Gescoord werd er niet meer en Friese Boys kon de broodnodige punten bijschrijven en heeft een grote stap gedaan voor handhaving in de 4e klasse C.

Opluchting bij Friese Boys
Ook de concurrenten pakten punten, waarbij VIOD opviel, die een 0-2 achterstand omzette in een winst tegen Noordbergum. Friese Boys gaat op de ranglijst Anjum en Boornbergum voorbij en staat op een 8e positie met nog 3 wedstrijden te gaan. Zaterdag 11 mei wordt er thuis gespeeld tegen nummer 3 Rottevalle, die door Drogeham werd afgedroogd met 0-6. Veenwouden is voor het klassement uitgespeeld en heeft een weekje vrij.

Verslag: Hielke de Graaf

Foto’s: Sake Beerstra