Verslag VenV ’68 1 – Friese Boys 1 dd 18 mei 2024

Zaterdag 18 mei 2024: V en V’68 de gelukkigste en wint van Friese Boys

V en V’68 1 – Friese Boys 1             3-2       (2-1)
Friese Boys speelde zich tegen Rottevalle veilig en V en V’68 uit Garijp deed dit ook tegen Drogeham. Deze wedstrijd stond in het teken van de afscheidnemende topscorer Berend Wijmenga van V en V.

Scheidsrechter J. Baron liet onder warme weersomstandigheden de pupil van de week Jan Willem Albada aftrappen en daarna werd de wedstrijd in gang gezet. Friese Boys dicteerde de 1e 20 minuten met prima veldspel en kansen, helaas zoals wel vaker dit seizoen de beloning, doelpunten ontbraken. Pieter van der Zwaag was wel dichtbij, de keeper bracht redding. In de 25e minuut kreeg de thuisclub een onterechte corner, nadat Jelmer Bloem een prima sliding inzette en ogenschijnlijk de bal de tegenstander raakte, de scheidsrechter besliste anders. Een scrimmage uit deze corner belande bij een V en V speler die zijn inzet uiteindelijk via libero Aldert Hietkamp over de doellijn zag gaan 1-0. Een onverwachte wending in de wedstrijd. Toch leek Friese Boys langszij te kunnen komen, toen Nick de Graaf 2 tegenstanders verraste in het strafschopgebied, een uitstekend been raakte geen bal, wel duidelijk contact, maar de scheidsrechter weigerde de bal op de stip te leggen. In de slotfase van de 1e helft leek Nick de Graaf de bal te spelen op 25 meter van het doel, de scheidsrechter vond het een overtreding en vanaf 25 meter schoot Berend Wijmenga met een stuitje raak 2-0. Een tegenvaller voor Friese Boys, ze probeerden voor rust nog de aansluiting te vinden en die kwam er, toen Luutzen Postma onverwacht een pass door de linies losliet en Pier Kempenaar koel bleef en de 2-1 op het scorebord tikte, dit was de ruststand.

In de 2e helft was de thuisclub attenter en scherper in de duels en dat leverde enkele kansen op, gelukkig was keeper Jelmer Boorsma prima op dreef en hield Friese Boys in de race voor een goed resultaat. Riemer Atema kwam de aangeslagen Rienk Postma vervangen. In de 70e minuut counterde V en V naar 3-1 en ontsnapte Jelmer Brinkman aan zijn 2e gele kaart, toen de scheidsrechter voordeel gaf aan de thuisclub, 13e doelpunt van Berend Jan Wijmenga was een feit, Oane van der Heide kwam net te laat. Friese Boys stichtte voldoende gevaar via Dirk Jan Heidstra en invaller Riemer Atema, laatstgenoemde vond in de 79e minuut Pier Kempenaar in het strafschopgebied en Pier prikte de aansluiting binnen 3-2. Matthias Scholtus, Milan Top, Luut Faber kwamen in de slotfase nog in het veld om nog meer druk uit te oefenen. Pier Kempenaar was vlakbij zijn 3e treffer, helaas rolde de bal over de achterlijn, na 3 klutssituaties. V en V bleef gevaarlijk in de counter, omdat libero Aldert Hietkamp naar het front ging. Met kunst en vliegwerk behield V en V deze nipte voorsprong, ondanks de vele minuten blessuretijd. Eindstand 3-2.

Friese Boys bleef met een kater achter en kan zich richten zaterdag 25 mei op het laatste thuisduel tegen VIOD, die de nacompetitie voor handhaving/degradatie in gaat thuis tegen VVK uit Groningen op 8 juni.

Verslag: Hielke de Graaf