Verslag VIOD 1 – Friese Boys 1 dd 17 februari 2024

Friese Boys afgetroefd door VIOD

VIOD 1 – Friese Boys 1       4-0       (4-0)

Na de winst tegen Dokkum en gestegen naar plek 4 moest trainer Ayelt van Zuiden van Friese Boys puzzelen in de opstelling, omdat 4 basisspelers van vorige week Jelmer Boorsma, Aldert Hietkamp, Rienk Postma en Nick de Graaf niet aanwezig waren. VIOD had daar minder last van en kon op oorlogssterkte aantreden. VIOD had in 2024 nog geen wedstrijd gewonnen. De historie gaf aan dat Friese Boys in Driezum nog nooit had gewonnen en daarnaast staat VIOD op een nacompetitieplek 11 en de verwachting was dat VIOD met het mes tussen de tanden zou spelen.

Flitsende start

Onder prima weersomstandigheden en op een niet effen speelveld liet scheidsrechter A. de Glee uit De Knipe de bal rollen op sportpark Treffersheech in Driesum. De 1e aanvalsgolven kwam van VIOD. Erik van der Veen zag zijn kopbal uit de hoek zweven door de 15 jarige debuterende keeper Jesse Komrij van Friese Boys en de daaropvolgend corner werd door René van der Veen over geschoten. In de 6e minuut was het wel raak, toen een voorzet van topscorer Erik van der Veen door Gerald Mous van dichtbij werd binnen getikt 1-0. Keeper Jesse Komrij moest handelend optreden na een actie van Erik van der Veen en deed dit uitstekend. Luut Faber van Friese Boys ging op avontuur op rechts, maar verder dan een corner kwam hij niet. In de 16e minuut had de achterhoede onder leiding van Marwan Egeh geen antwoord op een kopbal van Roelof van der Veen die een vrije trap hard binnen kopte 2-0.

Strijdbaar VIOD

Door overtredingen op Friese Boys spelers werd door VIOD direct de toon gezet en ze zochten het randje op. De Friese Boys spelers hadden moeite daarmee om te gaan, omdat  scheidsrechter De Glee niet altijd floot. Jelmer Brinkman van Friese Boys ging voorop in de strijd, maar de meeste spelers konden tegenslagen niet omzetten in vechtlust, duels winnen. In de 26e minuut leek Jelmer Brinkman met een sliding vlakbij het strafschopgebied gevaar te voorkomen, maar daar was Gerald Mous die van afstand de bal in het doel kogelde en keeper Komrij was kansloos 3-0. Friese Boys kon moeilijk tot kansen komen, wegens de fysieke duels. In de 35e minuut schoot Luutzen Postma zijn vrije trap tegen keeper Otte Visser van VIOD op. Het werd in de 40e minuut nog 4-0, toen Oane van der Heide mistastte en Erik van der Veen zijn schot naar de zijkant gestompt zag worden door keeper Komrij, daar was Pieter de Vries die binnen kon tikken, de vlag van Oetzen Wiegersma bleef omlaag. Het laatste wapenfeit was van Pieter van der Zwaag,  zijn harde schot werd door keeper Otte Visser over getikt.

Geen wisselingen

In de rust werd er niet gewisseld. Jelmer Roodhart en Gerrit Damstra van VIOD kregen kansen, maar hun inzet ging naast. Dirk Jan Heidstra en Pieter van der Zwaag werden vaker de diepte in gestuurd door Ilian Egeh en Matthias Scholtus, helaas ging de vlag omhoog van Bauke Sjoerdstra. In de 61e minuut werd een actie van Matthias Scholtus door Pier Kempenaar in de handen van de keeper geschoten. In de 69e minuut was er een afstandschot van Gerald Mous, die op de onderkant van de lat belande. Dirk Greijdanus, Niels de Vries en Sytze Wiersma kamen nog binnen de lijnen voor Friese Boys om nieuw elan te brengen. Helaas kwamen beide teams niet meer tot grote kansen. Marnick Klaver leek zijn debuut te maken in de slotfase, helaas floot de scheidsrechter na 92 minuten af, mede door een botsing tussen Niels de Vries en Erik van der Veen.

Eindstand, dik verdiende winst voor VIOD 4-0.

Door deze winst stijgt VIOD

naar de veilige plek 10 met 13 punten door het verlies van Anjum en Friese Boys is terug te vinden op de 6e plaats met 21 punten. Aanvoerder Roelof van der Veen van VIOD gaf aan dat het strijdplan was hoog druk zetten en in de duels laten voelen dat er niks te halen valt en dat lukte. Reactie van trainer Ayelt van Zuiden van Friese Boys was dat door het gemis van spelers dat Friese Boys op fysiek en tactisch gebied tekort schoot. Zaterdag 24 februari is Friese Boys vrij en gaat VIOD op bezoek bij Noordbergum. Zaterdag 2 maart speelt Friese Boys de volgende competitiewedstrijd in en tegen Anjum.

Verslag: Hielke de Graaf