Verslag VIOD 1 – Friese Boys 1 dd 4-2-2023

VIOD neemt revanche op Friese Boys

VIOD 1 – Friese Boys 1          3-1       (1-0)

Na 2 winstpartijen na de winterstop tegen Dokkum en Lions’66 moest Friese Boys de 1e wedstrijd in de nieuwe reeks spelen tegen VIOD. De thuiswedstrijd wist Friese Boys met 2-1 te winnen. VIOD was belust op revanche en na de nederlaag tegen V en V’68 vorige week had het wat goed te maken.

Onder leiding van scheidsrechter T. van der Bij werd er afgetrapt op een zonnig sportpark Treffersheech. Alras bleek dat het veld niet al te vlak was en dat kwam het spel voor beide teams niet ten goede. VIOD liet zich in de duels gelden en zocht het randje op, de scheidsrechter was wisselvallig in zijn beslissingen en dat was in het voordeel van VIOD. Beide teams creëerden geen echte kansen, maar wel enkele corners. In de 30e minuut werd een corner van Gerald Mous door de lange Erik van der Veen bij de 1e paal achter keeper Jelmer Bloem gekopt 1-0 voor VIOD. Er vielen ook enkele gele kaarten en vooral Aldert Hietkamp en Nick de Graaf moesten het ontgelden bij de VIOD spelers. VIOD liet Friese Boys aan de bal en loerde op de counter. Oane van der Heide, Rienk Postma en Andries van der Zwaag waren verdedigend prima, maar wat onfortuinlijk in de opbouw. In de 44e minuut zorgde Dirk Jan Heidstra met een individuele actie en de daarop volgende voorzet voor gevaar, keeper Otte Visser was net eerder dan Pieter van der Zwaag en tikte de bal naast en de corner leverde niks op. Rust 1-0

In de 2e helft kwam bij Friese Boys Ilian Egeh in het veld voor Andries van der Zwaag en bij VIOD Harmen Schaafsma voor René van der Veen. Net als in de 1e helft was er passie en strijd van beide kanten. Aldert Hietkamp was dichtbij de gelijkmaker na een vrije trap, maar tikte rakelings naast. In de 56e minuut miste Pieter Ele Kuitert rakelings na een passje van Marcel van der Meulen. In de 63e minuut kwam spits Dirk Greijdanus in het veld voor Jelmer Brinkman. Dirk Greijdanus liet zich direct gelden in het strafschopgebied door een duel te winnen en zijn voorzet werd onfortuinlijk in eigen doel geschoten door Roy de Roos 1-1. Friese Boys probeerde door te drukken en in de 75e minuut werd Nick de Graaf overduidelijk vastgehouden in of net buiten het strafschopgebied, de scheidsrechter die dit duidelijk kon waarnemen besliste dat ze elkaar beiden vasthielden en liet doorgaan. De daaropvolgende aanval van VIOD werd door libero Aldert Hietkamp niet goed ingeschat en Jelmer Roodhart kon van dichtbij profiteren 2-1. Riemer Atema en Marwan Egeh kwamen in het veld voor Matthias Scholtus en Luutzen Postma om de gelijkmaker te forceren. Een voorzet van Rienk Postma werd door Dirk Greijdanus naast getikt. VIOD bleek effectiever want in de 90e minuut werd een dubieuze corner (VIOD raakte het laatst de bal) van Jelmer Roodhart, door Pieter Ele Kuitert verlengt en Sake Dijkstra kon van dichtbij de wedstrijd op slot gooien 3-1. In de blessuretijd moest keeper Jelmer Bloem nog een keer gestrekt op een inzet van Erik van der Veen en tikte de bal tot corner, maar gescoord er niet meer. Eindstand 3-1.

Friese Boys blijft op de 2e plaats doordat Drogeham en Birdaard ook punten morsten. VIOD klimt naar de 3e plaats in de 4e klasse B. Trainer Ayelt van Zuiden vond het een wedstrijd met passie en strijd en op dit veld kwam VIOD beter uit de verf en zat Friese Boys een keer aan de verkeerde kant van de score, mede door een cruciale beslissing in de 75e minuut. Trainer Robert Kleefstra van VIOD gaf aan dat de doelstelling top 5 is, op basis van de kansen een terechte winst. Beide teams hoeven zich geen zorgen te maken over de onderste plaatsen en kunnen vrijuit voetballen.

Volgende week speelt Friese Boys thuis tegen Harkema Opeinde om 14.30 uur op sportpark De Saedkampe.

Verslag: Hielke de Graaf